Revoluci nechystám, ale škrtat se bude, řekl Vondra

Domácí ČTK Domácí, ČTK
2. 11. 2011 12:19
Armádu v příštím roce čeká redukce velitelských struktur a civilních zaměstnanců
Foto: Jan Langer

Praha - Armádu v příštím roce čeká redukce velitelských struktur a civilních zaměstnanců. Podle ministra obrany Alexandra Vondry ale nepůjde o žádnou revoluci.

Do konce roku chce ministr předložit vládě materiál týkající se budoucí ochrany vzdušného prostoru. Armáda řeší, jestli v jejím letectvu mají pokračovat nadzvukové stíhačky Gripen a zda zrušit některá z pravděpodobně přebytečných letišť.

"Nejde o žádnou revoluci. Výsledkem musí být silná armáda, která bude plnit své ústavní povinnosti," uvedl ve středu k chystaným škrtům Vondra na tiskové konferenci konané po jeho projevu na shromáždění armádních velitelů v budově ministerstva obrany.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek k tomu podotkl, že je třeba optimalizovat podpůrné jednotky a vojenská zařízení. Podle Vondry se redukční zásahy v minulosti děly často nahodile, plošně a naráz. Zatímco v západních zemích je zvykem o nich diskutovat a realizovat je tak, aby se armáda mohla na jejich dopad s předstihem připravit.

Z bílé knihy obrany vyplývá, že v následujících letech nemá ČR prostředky k udržování všech schopností armády. Bude tedy třeba zachovat vše, co souvisí s ústavní povinností armády a závazky vyplývajícími ze spojeneckých smluv, dodal Vondra.

S tím souvisí mimo jiné analýza využitelnosti vojenských letišť, na jejímž základě by mohla být zrušena nepotřebná letiště. Podle ministra je dokument prakticky připraven. Společně s materiálem, který komplexně pojme budoucí obranu vzdušného prostoru, bude do konce roku předložena vládě, dodal Vondra.

Velitelské shromáždění se koná každoročně. Letos je jeho cílem určit priority armády pro příští rok i to, jak je naplnit. Armádu čeká v příštím roce reorganizace velitelských struktur a další příprava kariérního řádu. Bude také pokračovat práce na zmenšení vojenských újezdů či diskuse o pokračování nadzvukových letadel v armádním letectvu.

 

Právě se děje

Další zprávy