Živě: ČSSD dostala ke čtení bibli, nocovka končila ráno

Domácí Domácí
3. 11. 2011 6:41
Po probdělé noci koalice bojovala o státní rozpočet, jednání sledujeme v online reportáži
Foto: Vojtěch Marek

Praha - "Hlásím nástup třetí směny!" Těmito slovy předznamenal ve středu večer sociální demokrat David Rath začátek další "nocovky" ve sněmovně. Tentokrát skončila dříve než ta předchozí - "už" krátce po půl čtvrté ráno. Únava byla znát na tvářích poslanců obou táborů.

Ani jeden ze zákonů vrácených Senátem zatím poslanci neschválili znovu. Jednání o nich bude po sérii mimořádných schůzí pokračovat až od čtvrteční šesté hodiny večer.

Předtím ještě po devíti hodinách diskusí stačila koalice podle očekávání prosadit v prvním čtení návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2012. Pro bylo 102 koaličních zákonodárců, proti 67 těch opozičních.

Poslanci ČSSD a KSČM návrh rozpočtu ostře kritizovali. Ministru financí Miroslavu Kalouskovi vyčítali hlavně to, že vychází z nereálných předpokladů.

Koalice děkuje ČSSD: Obstrukce nás sjednotily

Na nočních maratonech stereotypních opozičních proslovů našla koalice alespoň jedno pozitivum: Obstrukce prý vládní strany sjednotily.

"Vztahy mezi vládními stranami snad nikdy nebyly na tak dobré úrovni jako po tom, co předvedla ČSSD," hlásali po dopolední schůzce šéfové poslaneckých klubů koaličních stran.

Středeční jednání Poslanecké sněmovny sledujeme v online reportáži:

6:40 - Od 09:00 bude jednání sněmovny pokračovat mimořádnými schůzemi svolanými na žádost ČSSD. Sociální demokraté chtějí probrat zřízení vyšetřovací komise k armádním zakázkám, stav státního podniku Lesy ČR, financování hasičského sboru a projekt elektronických zdravotních knížek IZIP. Očekává se, že koalice programy schůzí zamítne, debatě se ale poslanci nevyhnou. Svolání mimořádných schůzí může být součástí taktiky ČSSD, jak oddálit schvalování vládních reforem. Odpoledne jsou na programu pravidelné interpelace.

5:01 - Poslanci rozhodnou o snížení státní podpory stavebního spoření dnes po 18:00. Rozprava byla prakticky ukončena, zbývá hlasovat. Koalice totiž podle informací ČTK neměla v dolní komoře potřebných 101 hlasů, aby přehlasovala senátní verzi předlohy. 

3:24 - Ze vzrušeného koaličně-opozičního hloučku v kuloárech vzešla dohoda předsedů poslaneckých klubů: ČSSD zkrátila svou přestávku do půl čtvrté a předsedkyně sněmovny poté přerušila schůzi do čtvrteční 18. hodiny. Poslanci jdou spát.

3:07 - ČSSD využívá beze zbytku všech možností k obstrukci. Její předseda Bohuslav Sobotka požádal o hodinovou přestávku "na poradu klubu". "Setkáme se zde ve čtyři hodiny a osm minut," prohlásila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

2:57 - K řečništi přistupuje poslední obstruující sociální demokrat.

2:30 - V kuloárech polehává několik poslanců na křeslech. "Cvičné poplachy" v podobě opozičních návrhů na přerušení schůze je vždy donutí vyskočit a jít hlasovat proti.

1:15 - David Rath prohlásil směrem k předsedající Vlastě Parkanové: "Jste tady už skoro stejně dlouho jako tyto budovy." Na Gazdíkovu výtku "neurážejme alespoň ženy" se hájil slovy, že jen chtěl říct, že je tady poslankyně Parkanová "dlouho".

1:05 - Poslanec ČSSD Jan Chvojka se uchýlil v rámci obstrukcí už i k četbě diskuse pod internetovým článkem. Katolík Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové) vzápětí opozici předal bibli se slovy, aby opozice "konečně předčítala něco rozumného".

23:20 - David Rath přičinil poznámku o porušené abstinenci ministra Kalouska. Dlouhé projevy opozice stále ke stejnému zákonu (koalice nakonec rozpravu nesloučila) zpestřují jen "cvičná" hlasování, při kterých opozice tu a tam navrhuje zákon odložit a koalice se sbíhá do jednacího sálu. Zatímco opozice má "úderné směny", koalice musí mít v sále stále alespoň 67 poslanců, jinak hrozí, že se opozice odhlásí a schůze bude neusnášeníschopná.

23:10 - Z jednacího sálu se tiše - bez výstrahy, proklamace nebo omluvy - vytratili komunisté. "Nenechali tam ani pozorovatele," podivil se až poté jeden z koaličních poslanců.

21:58 - Tentokrát si vzali pauzu komunisté. Pokračování ve 22:20. Je jasné, že schůze se protáhne opět do ranních hodin, podle odhadu do čtyř nebo pěti. Už i koalice pochopila, že jen vůle vydržet nestačí. Jan Husák z TOP 09 začal organizovat směny.

21:30 - Po přestávce pokračuje jednání sněmovny, znovu s obstrukcemi. "Hlásím nástup úderného týmu číslo tři!" prohlásil od řečniště David Rath.

21:25 - Skončila vláda, která zasedla tentokrát přímo ve sněmovně. Jsme připraveni vydržet obstrukce opozice a reformní zákony prosadit, prohlásil poté premiér Petr Nečas a dodal: "Kolegové ze sociální demokracie se můžou třeba stavět na hlavu."

20:18 - Nyní je vyhlášena hodinová přestávka, po ní bude následovat nekonečná debata o vrácené novele zákona o stavebním spoření.

20:09 - Poslanci podle očekávání schválili příjmy a výdaje státu na příští rok. Pro byly jen strany vládní koalice, opozice byla proti. Hlasování skončilo 102:67.

Více o schváleném rámci rozpočtu na příští rok čtěte ZDE.

20:03 - Na Sobotku navázal předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Hájil opozici, že v rozpravě nešlo o obstrukce. "... tedy pokud za obstrukci nepovažujete jakýkoliv jiný názor, než máte vy," vzkázal vládě.

19:49 - Na Kalouskův projev zareagoval šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Čekal bych méně arogance ze strany ministra a vlády, poznamenal.

19:40 - Slovo si ještě jednou vzal ministr financí Miroslav Kalousek. Sepsul opozici, že ačkoliv slibovala, že nebude jednání o rozpočtu obstruovat, tak nakonec to stejně udělala. "Tohle nebyla seriózní diskuse o rozpočtu," zlobil se.

19:30 - Zdá se, že se rozprava o rozpočtu blíží ke konci.

19:01 - ČSSD chce hlasovat o rozpočtu ještě dnes, poté je připravena na permanentní zasedání. "Pokud koaliční strany schůzi sněmovny ukončí, bude to sociální demokracie považovat za vítězství," řekl na podvečerní tiskové konferenci její předseda Bohuslav Sobotka.

Vycházel z kuloární informace, že poslanci ODS, TOP 09 a VV chtějí odhlasovat konec zasedání hodinu po půlnoci bez ohledu na to, že ráno byli odhodláni pokračovat v nepřetržitém jednání. Sněmovna nyní zasedá s krátkými přestávkami zhruba 30 hodin.

18:14 - Koalice přišla s další možností, jak alespoň částečně odblokovat jednání o zákonech, které do sněmovny vrátil Senát. Opoziční obstrukce chce otupit tím, že sloučí rozpravu ke všem vráceným zákonům. Ve spojení s opětovným využitím toho, že poslanci budou moci vystoupit pouze dvakrát deset minut, tak by se možnost obstrukcí podle předpokladů vládních poslanců vyčerpala zhruba za 20 hodin.

Více o plánu koalice čtěte ZDE.

18:07 - Oba tábory - koalice i opozice - ale už vykazují značné známky únavy. Důkazem je i to, že se v podstatě dohodly na tom, že středeční schůze skončí jednu hodinu po půlnoci. Prakticky tak sněmovna jen odhlasuje výdajový rámec státního rozpočtu na příští rok a bude pokračovat v rozpravě o reformních zákonech.

17:25 - Seriál proslovů k rozpočtu pokračuje ve stále stejném tempu, už přes sedm hodin. Optimistické odhady hovoří o tom, že na hlasování by mohlo dojít kolem 19. hodiny.

16:30 - Starostové a zastupitelé českých měst a obcí by měli deklarovat, že z peněz, o které jim vzrostou příjmy v důsledku zdanění hazardu, budou dotovat neziskové a veřejně prospěšné aktivity. Výzvu v tomto smyslu dnes v Poslanecké sněmovně zveřejnili zástupci TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová upozornila, že pokud parlamentem projde koalicí domluvená podoba zdanění hazardu, budou mít obce nárok na 80 procent výtěžku z výherních automatů a 30 procent výtěžků z ostatních loterií.

"Tímto návrhem se navýší příjmy obcí o 4,6 miliardy korun," řekla. Správnou cestou proto podle ní je, aby tyto peníze získaly organizace, které v obcích působí a které obce a zastupitelstva dobře znají

16:06 - Do rozpravy k rozpočtu je přihlášeno ještě asi 20 poslanců.

Foto: Jan Langer

15:56 - Zástupci poslaneckých klubů se sešli na společné schůzce, aby projednali další postup ve snaze zavést přímou volbu prezidenta. Výsledkem je - zjednodušeně řečeno - "domluva, že se budeme domlouvat". V blízké době se má odehrát velká společná schůze jak vedení poslaneckých klubů, tak i senátních klubů.

"Jasně se vydefinuje postoj jednotlivých klubů a stran. Po dnešní schůzce jsem k přímé volbě prezidenta mnohem optimističtější, než tomu bylo dříve," prohlásil šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík. Podle místopředsedkyně sněmovny za VV Kateřiny Klasnové by se schůzka měla odehrát "urychleně".

15:05 - Sněmovní mandátový a imunitní výbor dnes odložil rozhodnutí o tom, zda zahájí disciplinární řízení s poslancem ČSSD Davidem Rathem. K věci se vrátí zhruba za měsíc. Členové výboru debatovali o tom, zda lze považovat za urážku výrok o "užitečném idiotovi", který středočeský hejtman Rath pronesl na adresu svého předchůdce, nynějšího ministra zemědělství Petra Bendla

Více o výroku Davida Ratha čtěte ZDE.

15:02 - Do rozpravy se jako zatím jediný z koaličních poslanců přihlásil David Šeich z ODS. Podpořil názor ministra Kalouska a odmítl, že by v Česku hrozila bankovní krize, jak ve svých projevech zdůrazňovali hlavně komunističtí poslanci.

Foto: Petr Vyoral

14:37 - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v reakci na Klausovu kritiku sněmovních obstrukcí řekl, že prezident už není nadstranický.

"Pan prezident bohužel opouští dříve deklarovanou nadstranickost. Když ODS použila obstrukci na jaře 2010, nijak ji tehdy nekritizoval. Sociální demokracie nemůže státotvorně tolerovat tunelování důchodového systému a reformy, které poškodí či doslova okradou většinu občanů," prohlásil Sobotka.

14:30 - Přestávka skončila, pokračuje rozprava k rozpočtu.

12:58 - Předsedající Lubomír Zaorálek vyhlásil přestávku na oběd, jednání bude pokračovat ve 14:30.

12:08 - Také KSČM ústy svého předsedy Vojtěcha Filipa jasně řekla, že rozpočet "v žádném případě nepodpoří". Filip zopakoval argument, že Kalouskovy propočty jsou postaveny na nereálných předpokladech.

11:53 - Předseda poslanců VV Vít Bárta řekl, že koalice nabízela opozici dříve debatu o důchodové reformě, ČSSD ale podle něj po deseti minutách jednání opustila. Dodal, že VV chtěly vést debatu o ekonomické situaci ČR a daňové reformě ve sněmovních výborech. Sociální demokraté tam ale podle něj debatu "odflákli".

"Potom jen a jen z čirého populismu je tu vedena naprosto povrchní, s tématy reformy nijak nesouvisející, přednášková činnost koktajících poslanců sociální demokracie na neaktuální téma," řekl Bárta.

11:20 - Poslanci ČSSD a KSČM ve svých projevech cupují Kalouskův rozpočet a ekonomickou politiku vlády jako takovou. Na rozdíl od obstrukčních praktik z předešlého dne a noci se ale snaží držet věcné roviny.

11:01 - Šéfové koaličních poslaneckých klubů si po společné dopolední schůzce libovali, že vztahy mezi vládními stranami nebyly snad nikdy tak dobré jako nyní. Obstrukce ze strany opozice je prý sjednotily a posílily.

Předseda klubu TOP 09 Petr Gazdík poznamenal, že včerejší nekonečné projevy poslanců ČSSD ukázaly, že někteří opoziční poslanci ani neumějí pořádně číst.

Foto: Jan Langer

10:55 - Paroubkův projev nepřinesl nic překvapivého. Exšéf ČSSD vládu ostře kritizoval. Tvrdil, že prohospodařila z dřívějších let ušetřené peníze, neumí čerpat peníze z evropských fondů a rozpočet na rok 2012 staví na nereálných předpokladech.

10:35 - "Kalouskův rozpočet je nereálný, takový sociální demokraté nemohou podpořit," uzavřel Sobotka. Místa za řečnickým pultíkem se ujímá Sobotkův předchůdce v čele ČSSD Jiří Paroubek.

10:27 - Sobotka také zopakoval návrhy, které by měly české ekonomice pomoci. Navrhuje například soustředit export do Číny či Brazílie a nikoliv do Německa.

Jak by ČSSD řešila ekonomickou krizi? Čtěte ZDE

10:16 - Podle Sobotky je nezbytné, aby bylo odloženo - nebo nejlépe zcela zrušeno - zavedení takzvaného druhého pilíře důchodové reformy. Státu by to podle něj ušetřilo 35 miliard ročně.

10:10 - "Nejsme ostrov, kterého se krize nedotkne," varuje Sobotka. Podle něj bude ministr Kalousek rozpočtové problémy řešit dalším zvýšením DPH.

10:07 - Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka přístup kabinetu k financím státu kritizuje. Politika vlády podle něj utlumuje domácí poptávku a viníka hledá v problémech eurozóny. Navíc se podle něj v Česku stále více rozevírají sociální nůžky a vládní reformy destabilizují příjmy rozpočtu.

09:58 - Ministr Kalousek ukončil úvodní projev, nyní začíná rozprava. Jako první se přihlásili Bohuslav Sobotka a Jiří Paroubek.

09:54 - Obstrukční taktiku ČSSD kritizoval prezident Václav Klaus. Míní, že toto chování poškozuje její státotvornou pověst. "Pokud v nynější situaci vyvolává blokace, je to přinejmenším smutné a nedůstojné," uvedl Klaus.

Foto: Jan Langer

09:44 - "Do konce roku chceme mít připravené scénáře a potom v politické diskuzi vybrat ta opatření, která by odpovídala hloubce budoucího problému," pokračuje ministr financí. Zopakoval také, že případný krizový vývoj by si žádal exekutivní zásah a muselo by dojít k úpravě rozpočtu na straně výdajů. "Jasněji budeme mít v lednu příštího roku," dodal Kalousek.

09:40 - "V eurozóně hrozí bankovní krize, v České republice tomu tak není," řekl Kalousek v úvodu. Zároveň ale zdůraznil, že situace je vážná. "Současná úroveň poznání nám bohužel neumožňuje přepracovat rozpočet na onen nově očekávaný jednoprocentní růst ekonomiky, protože nevíme, zda-li to to jedno procento opravdu bude," uvedl.

09:30 - Konečně se začíná jednat o rozpočtu, úvodní slovo si bere ministr financí Miroslav Kalousek.

09:28 - Koaliční poslanci prosadili, že i ve středu se podle potřeby bude jednat znovu až do noci.

09: 15 - Hned na začátku dnešní schůze se sociální demokraté prostřednictvím poslance Adama Rykaly pokusili - stejně jako včera - prosadit, aby se už o zákonech vrácených Senátem nehlasovalo. Návrh samozřejmě neměl v hlasování šanci.

7:00 - Začíná pauza v jednání, kterou si vyžádala KSČM a ČSSD. Každá strana má nárok na hodinovou přestávku, takže od sedmi do osmi "pauzírují" komunisté, od osmi do devíti ČSSD.

5:30 - Po předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové David Rath chce, aby zasáhla proti vládním poslancům, kteří si odložili saka. Němcová jeho apel nechává bez odpovědi, za což se Rath pokouší o její odvolání z funkce předsedající schůze. Marně.

5:05 - Rath vystoupení svých kolegů narušuje stížnostmi na to, že poslanci pro noční jednání nemají zajištěn servis, například nápoje.

4:15 - Rathova směna, která počet přihlášených řečníků znovu zvýšila na tři desítky, vystřídala své večerní a noční kolegy. V obsahu projevů se od nich nijak podstatně neliší. Čerství poslanci znovu předčítají údaje o významu stavebního spoření, o počtu uzavřených smluv a výši úspor nebo o rozhodnutí Ústavního soudu, který platnost současných pravidel stavebního spoření zkrátil jen pro letošní rok.

 

Právě se děje

Další zprávy