Náměstek primátora Březina čelí žalobě, půjde před soud

Martina Machová Domácí ČTK Martina Machová, Domácí, ČTK
26. 10. 2011 17:32
Pražské státní zastupitelství podalo obžalobu kvůli zkrachovalým firmám, kde působil
Karel Březina.
Karel Březina. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Náměstek pražského primátora Karel Březina (ČSSD) se bude zpovídat před soudem.

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 na něj ve středu podalo obžalobu kvůli údajnému zkreslování údajů o hospodaření a jmění zkrachovalých firem, v jejichž statutárních orgánech působil.

Informaci přinesl server Týden.cz.

Březinovi hrozí až dva roky odnětí svobody a zákaz činnosti. Náměstek už dříve prohlásil, že firmy byly ve špatném ekonomickém stavu už před jeho nástupem. Ve středu k tomu dodal, že se podle právního posudku ničeho nedopustil a že se chce očistit u "nezávislého soudu". 

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) Aktuálně.cz řekl, že o obžalobě zatím nic neví, protože má operační den.

Březinova kauza souvisí s tím, že v minulosti působil ve statutárních orgánech společností Porcela Plus a Concordia, které zkrachovaly. Zastupoval v nich věřitele. Později nastoupil do dozorčí rady Žižkov Station Development (ŽSD).

"Zdůrazňuji, že insolvenci obou společností jsem nikterak nezavinil a nepodílel se na ní," řekl už dříve náměstek.

Podle obchodního zákoníku ale člověk, který byl členem některého ze statutárních orgánů zkrachovalé společnosti, nesmí být ještě tři roky poté v představenstvech nebo dozorčích radách jiných firem. Výjimkou je případ, kdy to dotyčný oznámí na valné hromadě, která jeho působení odsouhlasí.

Březina to v případě společnosti ŽSD neuvedl. Podle něj ale povinnost informovat o působení ve zkrachovalých firmách platí až poté, co soud rozhodne o ukončení konkurzu nebo o zamítnutí insolvenčního návrhu.

Sobotka: Březina by měl zvážit setrvání ve funkci

Šéf pražské ČSSD Petr Hulinský řekl, že ctí presumpci neviny. "Pokud soud rozhodne o jeho vině, tak nebude radním hlavního města Prahy. Já věřím, že soud rozhodne velmi rychle," řekl Aktuálně.cz.

Jiný pohled na věc má předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Setrvání pana Březiny ve vedení Prahy je primárně věcí pražské organizace ČSSD. V případě, že bude odsouzen, měl by na funkci náměstka rezignovat. Na jeho místě bych to zvažoval už nyní," sdělil Aktuálně.cz.

Hulinský ale Březinu brání. "Je potřeba si uvědomit, o jaký trestný čin se jednalo. Karel Březina měl právní posudek, navíc se jednalo o společnost, která neměla s Prahou nic společného a kterou on netuneloval. Podle mého názoru nevznikla jeho konáním škoda," reagoval pro Aktuálně.cz Hulinský.

 

Právě se děje

Další zprávy