TOP 09 mění veřejné zakázky. Přehnaně, říká ministr VV

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
25. 10. 2011 17:30
TOP 09 požaduje, aby veškeré majitele musely zveřejňovat i subdodavatelské firmy
Kamil Jankovský: Třeba se dohodneme
Kamil Jankovský: Třeba se dohodneme | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní koalice se stále nedohodla, jak má vypadat klíčový zákon o veřejných zakázkách.

Spor se nyní vede o to, zda firma, která v tendru na veřejnou zakázku vyhraje, musí zveřejnit nejen veškeré své majitele, ale také majitele svých subdodavatelů.

A na tom zatím koalice není schopná najít společnou řeč.

Vládní návrh o veřejných zakázkách požaduje, aby transparentní musel být jen hlavní dodavatel, TOP 09 ale připravuje návrh, aby průhlední museli být i všichni subdodavatelé.

Je to extrémní návrh, říká ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (Věci veřejné). Teď nově navrhne, aby musely firmy - včetně subdodavatelů - rozkrýt majitele, kteří vlastní alespoň 10 procent firmy.

TOP 09 však trvá na tom, že by měli být jasní všichni majitelé firem, které se podílejí na veřejné zakázce - a ve středu se chystá při 2. čtení zákona předloží svoji změnu. Svůj návrh považuje za "zásadní" a nechala kvůli němu svolat vrcholné koaliční jednání na příští pondělí.

Ministr Jankovský je optimistický, že se nakonec s topkou dohodne: "V pondělí jsme se na K6 víceméně shodli, že topka na návrhu nebude trvat."

A.cz: Proč se vám ten návrh nelíbí, pokud odkrývá majetkovou strukturu i subdodavatelů?

Jankovský: Na první pohled to vypadá hrozně pěkně a transparentně. Ale každá smlouva by musela být vyvěšena na centrálním registru, který neexistuje, a pokud nebude uveřejněna, přestává po třech měsících platit. Ale v našem návrhu už je uveřejňovací povinnost na serveru zadavatele…

A.cz: Ale přece člověk těžko bude monitorovat servery všech institucí, pro veřejnost by přece byla jednodušší ona centrální adresa.

Jistě. Ale budete se chtít přece podívat na něco konkrétního a tak se můžete na konkrétního zadavatele podívat. Kromě toho: proč budeme uveřejňovat jenom smlouvy o veřejných zakázkách, proč nevytvořit centrální registr, kde se budou zveřejňovat i nájemní smlouvy, o prodeji majetku.

A.cz: Ale u veřejných zakázek jde přece o veřejné peníze, je logické, že hlavně ony by měly být veřejně známé…

Proč to ale máme dublovat?! Ať se tedy zřídí centrální registr smluv.

A.cz: Pokud by ale byli jasní i majitelé subdodavatelských firem, pak by se snížilo riziko, že soutěž vyhraje třeba jen krycí firma. Není toto - účelově založené firmy - rizikem vládního návrhu?

My teď chceme řešit férovou soutěž, otevřenou co největšímu počtu uchazečů. Tady je ale snaha skrze tento zákon vykrývat druhý problém - anonymní akcie na doručitele. To jde proti sobě.

A.cz: Ale neměl to tento zákon řešit oboje?

Teď se projednává i zákon o obchodních korporacích - a anonymní akcie by měl řešit on. A my teď chceme, že hlavní dodavatel i subdodavatel musí zveřejnit vlastníky, kteří vlastní víc než 10 procent akcií v případě, že vykonávají alespoň 10 procent objemu zakázky. U významných zakázek, tedy nad 300 milionů, už od 5 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy