Tluchoř: Delegáti hlasovali o Nečasovi, ne o stanovách

Martina Machová Martina Machová
22. 10. 2011 15:59
Kongres ODS téměř jednomyslně prodloužil mandát svému vedení o půl roku
Petr Tluchoř
Petr Tluchoř | Foto: Jan Langer

Praha - Jen čtyřiadvacet delegátů z celkových 564 účastnících se kongresu ODS hlasovalo proti prodloužení mandátu současného stranického vedení.

Nakonec zvedla ruku proti jen skupina Středočechů kolem někdejšího předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, který se proti změně dopředu veřejně vyhranil.

Petr Tluchoř následně v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že důvod tak nízké podpory vidí v tom, jak bylo hlasování vnímáno - tedy, že se zřejmě delegáti nehlasovali až tak o změně regulí, jako o podpoře Petra Nečase.

"Ve chvíli, kdy je relevantním orgánem přijato nějaké usnesení, tak musí být loajálně podporováno a drženo," odmítl další zpochybňování rozhodnutí. Jeho přesvědčení, že se jedná o nedemokratický krok ovšem nezměnil.

A.cz: Nakonec jste aktivně nehájil své přesvědčení, že by se mandát neměl prodlužovat...

Vystoupil s tím Karel Šebek (benešovský senátor a Tluchořův podporovatel, pozn. red.). Můj názor byl znám. Neměl jsem ambici někoho zásadně přesvědčovat, podle mne sem přijeli delegáti již rozhodnuti.

Já mám jedno vystoupení v obecné diskuzi. Tam se toho dotknu.

A.cz: Co rozhodlo, že nakonec proti prodloužení mandátu zvedlo ruku tak málo delegátů?

Možná se někteří obávali, aby hlasování proti změně, aby si někdo nevykládal jako nedůvěru Petru Nečasovi. Byla to taková pseudovolební záležitost.

A.cz: Takže se domníváte, že hlasování bylo vnímáno spíše než hlasování o stanovách jako hlasování o Nečasovi? Tedy demonstrace jednoty ODS?

Je to možné, že to tak někdo vnímal. Já tento pohled rozhodně nesdílím, mně šlo o princip a je mi jedno jestli je v čele Petr nebo Pavel. Já to vidím z hlediska obhajoby principů, připadal bych si špatně, kdybych najednou účelově v této věci otočil.

Svobodná diskuze a volba na předem jasně dané období jsou dva základní demokratické principy a soutěž se uprostřed prodlužovat nesmí.

A.cz: ODS má odvolací orgány, které hlídají dodržování stanov. Odvoláte se k ní?

Nebudu se na ně obracet. Tak jako svobodnou diskuzi a neprodlužování běžícího mandátu považuji za dva základní demokratické principy, tak svobodu a loajalitu považuji za základní dva pilíře ODS.

Ve chvíli, kdy je relevantním orgánem přijato nějaké usnesení, tak musí být loajálně podporováno a drženo.

 

Právě se děje

Další zprávy