Nečas nedovolil spory, v čele ODS bude o půl roku déle

Martina Machová Martina Machová, Jakub Novák, Tereza Šídlová
22. 10. 2011 20:20
Dvaadvacátý kongres ODS se tentokrát konal v pražských Letňanech
Foto: Jan Langer

Praha - Vedení ODS v čele s Petrem Nečasem byl o půl roku prodloužen mandát. Jednomyslně tak rozhodli delegáti na dvaadvacátém kongresu strany, který se v sobotu konal v pražských Letňanech.

Vzhledem k nedávné výměně Ivana Fuksy za Petra Bendla na pozici ministra zemědělství a napjaté situaci ve středočeské ODS, toto hlasování představovalo pro Nečase důkaz jednotnosti strany a podpory, které se těší v regionech.

Strana je konsolidovaná, jednotná a pevná, shrnul Nečas dojmy z kongresu na závěrečné tiskové konferenci.

Ve svém projevu vyzdvihl úspěchy koaliční vlády a v ní především ODS. "ODS se podařilo ve vládě prosadit 80 % svého programu. Samotná vláda byla za tuto dobu schopná prosadit 40 % svého programového prohlášení," řekl Nečas.

Pozvánku na kongres občanských demokratů letos přijal bývalý předseda strany Mirek Topolánek. Narozdíl od svého projevu při oslavě 20. narozenin na pražském Žofíně se tentokrát nepustil do větších jízlivostí.

Stejně jako nedávno Petr Tluchoř nebo Ivan Fuksa hovořil o tom, že mu chybí vnitrostranická diskuze. "To si nemáte co říci, nebo se bojíte?" tázal se delegátů. Varoval pak před tím, aby ODS dovolila kádrování svých členů zvenčí a aby arbitrem boje proti korupci byl Vít Bárta, bývalý šéf rozvědky Karel Randák, nebo podnikatel Andrej Babiš.

"Braňme se navzájem, braňte každého člena ODS," dodal Topolánek.

K personální politice strany řekl, že je potřeba "generovat evropské státníky s nadhledem a ne politiky na jedno použití, do prvního skandálu bez talentu, bez zásad a bez charakteru. V tomto ohledu jste měli Petru Nečasovi navolit nové vedení - talentované a perspektivní lídry. Je dobře udržovat konzervativní tradice a nepřepřahat při prvním zafouknutí."

Naproti tomu zakladatel a dlouholetý předseda strany, prezident Václav Klaus, letos pouze poslal svým bývalým spolustraníkům jen stručnou zdravici.

Přes video se s delegáty pozdravili také předsedové ostatních koaličních stran Karel Schwarzenberg Radek John , nebo šéf britských Konzervativců David Cameron.

Dění z víkendového kongresu sledujeme v online reportáži

19:50 - Letošní kongres občanských demokratů je u konce a s ním i náš on-line přenos. Děkujeme Vám za pozornost!

19:45 - Závěrečné řeči se chopil Petr Nečas. Shrnul a zhodnotil dnešní kongres a pochválil si jednotu, jakou zde ODS ukázala.

19:39 - Poslední řečník, Richard Duřpekt předvedl poměrně plamenný projev nesoucí se v duchu rozsáhlých privatizací veškerých společností, včetně zdravotních pojišťoven a dalších - "Proč by měl stát vařit pivo, nebo provozovat benzinky?"

18:44 - Na kongresu zůstalo 344 delegátů. Ti přijali usnesení zahrnující mimo jiné poděkování za spolupráci s Konfederací politických  vězňů, podporu jaderné energetiky, začleňování imigrantů, kteří do Česka přijedou legálně pracovat a další.

Další usnesení se týkají Evropské unie - delegáti schválili, že vzhledem ke změně podmínek v Evropě od doby vstupu do Unie by o případném přistoupení k eurozóně rozhodovali občané v referendu.

Druhé se týká migrační politiky, která by měla být zcela v kompetenci jednotlivých vlád a multikulturalismus v tomto kontextu považuje ODS za mrtvý koncept. původně zamýšlené podobě je už mrtvou myšlenkou.

Třetí, přijaté, usnesení se týká bankovního sektoru - podle něho nejsou bankovní domy v ČR, díky účinnému dohledu ČNB a bezpečným smlouvám s mateřskými bankami, ohroženy evropskou dluhovou krizí

18:20 - Teplický senátor Jaroslav Kubera předvedl velmi emotivní projev v téměř estrádním stylu, ve kterém vyjmenoval všechny druhy možných legislativních absurdit. Kromě toho například spolustraníky rázně varoval před negativní politickou kampaní.

Foto: Jan Langer

18:05 - Petr Tluchoř na začátek poděkoval Ivanu Fuksovi  a jeho týmu za dobu působení na úřadu ministerstva zemědělství. Následně ve své řeči kritizoval neschopnost vystoupit proti vládním koaličním partnerům občanských demokratů i zasahování do rozhodování regionů republikovými orgány.

Ohledně nesouhlasu s prodloužením délky mandátu vedení strany všechny delegáty, včetně vedení samotného, přesvědčoval, že se nejedná o osobní záležitost, ale spíše o princip a dodržování pravidel.

17:50 - Někteří z delegátů již začali kongres pomalu opouštět.

17:30 - Jihomoravský předseda Jiří Kadrnka se hned v začátku své řeči pustil do ostré kritiky fungování Evropské unie. Výrazně euroskeptický potom byl i zbytek jeho projevu; Kadrnka tak ocenil například přístup ODS k přijetí eura.

17:17 - Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek se spíše než straně samotné věnoval fungování svého ministerstva a plány, které s ním má. Řeč zakončil novou vizí fungování svého úřadu - od pojetí jako ministerstva "ozubených kol" by se rád odklonil ke konceptu ministerstva "hospodářství".

17:11 - Luděk Nezmar o ODS řekl, že je duševně vyprahlou a vyčpělou organizací, sterilním sdružením na rozcestí. Právě tato skutečnost má stát za problémy občanských demokratů s jejich koaličními partnery. V návaznosti na svá tvrzení vyzval k reformní snaze nejen na úrovni vlády, ale i uvnitř strany samotné.

16:45 - Ředitel malé středočeské ZOO v Chlebech, René Franěk ve své řeči vyzval spolustraníky k návratu ke kořenům a zdravé vnitrostranické soutěži.

16:40 - Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa mluvil s důrazem na konzervativní a "sezónními" trendy nepoznamenanou politiku občanských demokratů. Došlo i ke zmínkám o kůrovci či jaderné energetice. U řečnického pultu ho poté vystřídal pražský primátor Bohuslav Svoboda.  Ten ocenil zejména reformní étos minulého kongresu, který stál za jeho vstupem do politiky.

Zdůraznil také nezbytnost omladit kandidátku, zejména pak v Praze.

16:36 - Problematice vzdělávání kandidátů se věnuje také Ivan Langer. Kromě toho si postěžoval na nedostatek vize a nadšení u mnoha členů strany.

16:30 - Petr Nečas představuje program vzdělávání členů ODS na různých úrovních.

Přečtěte si rozhovor s Petrem Tluchořem ze středočeské ODS.

16:29 - Delegáti 315 hlasy odsouhlasili návrh usnesení týkající se významu krajských voleb pro stranu a jejich přibližné podoby.

15:55 - Karlovarský občanský demokrat Petr Šindelář se v úvodu nezapomněl řádně představit. Nevynechal přitom ani informací o jeho kandidatuře na lídra krajských voleb v Karlovarském kraji, kde se, podle jeho informací, ODS nachází ve velmi obtížné situaci.

Foto: Jan Langer

15:41 - Bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa vystoupil s výzvou věnovat více energie a času politice pro venkov, kde - narozdíl od měst - občanští demokraté dlouhodobě ztrácí.

15:39 - Tomáš Havlíček z kutnohorské předvedl apel na podporu "kapitána Nečase".

15:32 - Šéfa zlínských občanských demokratů Libor Lukáš, vystřídal novopečený ministr zemědělství Petr Bendl. Hned na úvod si postěžoval na těžkou situaci ODS ve středních Čechách, kde jsou občanští demokraté v opozici. Nevyhnutelně tak přišla řada na kritiku nevyhovujícího hospodaření kraje.

Foto: Jan Langer

15:12 - Severočech Jan Kubata vystřídal jihočeského vícehejtmana Martina Kubu. Zkritizoval osobní útoky na předsedu a členy vlády a za svůj region vyjádřil premiéru Nečasovi důvěru. Jak Kuba, tak Kubata silně kritizovali politiku sociální demokracie, ačkoliv oba ve svých krajích fungují v koalicích právě s ČSSD.

14:55 - Petr Nečas zdůrazňuje, že příští krajské volby budou postaveny zejména na celostátních tématech, podobně jako to naposledy udělala ČSSD.

14:53 - Začíná druhá část kongresu, která se bude věnovat zejména přípravě na krajské volby.

Foto: Jan Langer

13:45 - delegáti se odebrali na oběd. Diskuze by měla pokračovat asi za hodinu, přesný čas však kvůli protažení úvodní části není jasný.

13:40 - Kongres téměř jednomyslně prodloužil mandát vedení ODS o půl roku. Pro změnu stanov hlasovalo 439 delegátů, proti bylo 24. Podle informací Aktuálně.cz ruku proti zvedla jen část středočeské ODS. Při závěrěčném hlasování o celkovém usnesení pak z 564 delegátů hlasovalo 473 pro a pouze čtyři byli proti.

13:21 - Podle senátora Karla Šebka by nevadilo, kdyby ODS před krajskými volbami "vykázala" další aktivitu v podobě podzimního sjezdu.

13:10 - Marek Benda krátce představil změny stanov, ke kterým by mělo dojít. Jedná se o prodloužení intervalu pro svolání rady místních sdružení strany, zavedení povinnosti projednat přijetí člena do čtyř měsíců od podání přihlášky, zavedení institutu pozastavení členství na základě žádosti člena. Výkonná rada strany zároveň doporučila přijetí návrhu na prodloužení funkčního období vedení strany do 31. prosince 2012.

13:05 - po skončení projevů místopředsedů následuje politická diskuze. Předseda Petr Nečas uvedl jednání o změně stanov.

12:59 - se zdravicí vystoupil před delegáty předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Josef Stehlík. V ní se věnoval zejména zastaralosti české zemědělské legislativy.

12:52 - Dalším řečníkem je první místopředseda Senátu, Přemysl Sobotka. Ukazuje se, že oblíbeným tématem je také otázka vlastenectví. Podle Sobotky je potřeba se jí věnovat, ale pod podmínkou eliminace jeho krajních forem.

Foto: Jan Langer

12:45 - Pro změnu je opět kritice vystavena sociální demokracie, zejména její "obstrukční politika a nulová tolerance". Vondra se také věnuje současným problémům v severních Čechách a možnostem jejich řešení. Ve vztahu k Evropské unii opět zdůrazňuje nutnost referenda v případě jednání o přístupu k měnové unii a zároveň zdůrazňuje naši energetickou nezávislost - ta má být zajištěna pomocí jaderné energetiky.

12:40 - Ministr obrany a místopředseda Alexandr Vondra - současná krize Evropské unie má jedny z hlavních příčin v přílišných rozdílech mezi jednotlivými národy, falešné solidaritě a životu "nad poměry". "Koncepty multikulturalismu jsou dnes k ničemu a slovo vlast by mělo znovu získat na významu." Vondra označil ODS za jedinou reálnou politickou sílu schopnou vést ČR v bouřlivých časech.

12:35 - Klíčové pro ODS v krajských volbách bude podle Pospíšila centrální politická strategie a rozsáhlá kritika a "ukázání prstem" na chyby oranžových hejtmanů.

12:30 - Pospíšil zdůraznil zejména přijetí občanského zákoníku, na kterém "se pracovalo deset let, z toho pět let to byly vlády ODS". Podle něho je také současná koalice a její udržení jedinou možností jak udržet reformní snahy a fiskální stabilitu země.

12:24 - Místopředseda Jiří Pospíšil: "Tato vláda je po bývalé Klausově vládě první úspěšnou reformní vládou."

Foto: Jan Langer

12:15 - Ke kauze Státního fondu životního prostředí řekl, že jeho chybou bylo v podstatě jen přijetí špatných lidí a pustil se do kritiky Libora Michálka, jehož označil za "Jamese Bonda amatéra".

12:13 - Hovoří další místopředseda, Pavel Drobil. Věnuje se svému působení na ministerstvu životního prostředí. Svoji filozofii popsal jako "chráníme přírodu pro člověka". "není nic přirozeného na tom, že kůrovec ničí celé šumavské lesy. Díky ODS jsem byl prvním ministrem, který odmítl demagogii globálního oteplování, prvním, který dal přednost lesům a občanům před kůrovcem."

12:09 - Ke slovu se dostal místopředseda Pavel Blažek. "Zneklidňuje mě že jsme začali, se svým koaličním potenciálem spoléhat na to, že vždycky budeme "u toho"."

12:05 - Ve své řeči se Němcová silně opírá do sociální demokracie. ODS by podle ní měla nyní postupovat s chladnou hlavou a zároveň vyjádřila podporu dalším koaličním jednáním.

11:45 - Miroslava Němcová u řečnického pultu pokračuje v podobném duchu, v jakém se nesl Nečasův projev.

11:43 - Hovoří Rostislas Senjuk, předseda Strany soukromníků ČR. Kromě pochval občanským demokratům nařkl ministra financí z "požívání látek neslučitelných s řízením vozidla."

11:37 - u řečnického pultu mluví předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová. "Zlo se musí potlačit, proto je potřeba zrušit KSČM, rakovinu zdravé společnosti. Druhým zlem je kůrovec - obě tato zla mají mnoho společného."

11:30 - Zaznívají zdravice - David Cameron k ODS řekl: "Nemáme lepších přátel než jste vy, je dobré vědět, že jste s námi u jednoho stolu." Následují zdravice Karla Schwarzenberga  a Radka Johna.

Foto: Jan Langer

Přečtěte si, co řekl Mirek Topolánek delegátům strany.

11:19 - Topolánek: "Když je všechno v pytli a jde to do háje, stávají se z hajných pytláci a z pytláků politici." K personální situaci ve vládě jen  upozornil, aby ODS nenechala koaliční strany, opozici nemluvě, dělat její kádrovou politiku.

11:15 - k řečnickému pultu se dostal bývalý předseda strany, Mirek Topolánek. "Přestaňme hledat vnitřního nepřítele a hledejme skutečné hrozby. Vyhrajme nad všemi -ismy."

11:13 - z Klausovy zdravice: "ODS vždy zvládla složité problémy, pokud byla pevně ideově zakotvena."

11:10 - Sjezdu se účastní 564 delegátů a kongres je tak usnášeníschopný. Jan Zahradil vítá všechny přítomné hosty.

11:05 - ODS není podle svého předsedy stranou "pravo-pravého" středu, ale spíše středu "pravo-levého". Jejím největším nepřítelem je tak nereformovaná levice, jako je současná ČSSD

11:00 - Podle Nečase budou občanští demokraté - v současnosti v budoucnu - podmiňovat přístup Česka k měnové unii referendem.

Foto: Jan Langer

10:59 - K situaci v unii: "Měnová unie se mění na unii dluhovou. My ale nejsme tak bohatí, abychom mohli platit cizí dluhy. Unie, do které jsme vstupovali, byla jiná, než je dnes."

10:55 - Premiér se ve svém projevu snaží zejména obhájit reformy. "Náš systém pro-rodinné politiky patří k nejvstřícnějším v Evropě," uvedl mezi jinými.

10:48 - Podle Nečase se ODS podařilo ve vládě prosadit 80 % svého programu. Samotná vláda byla za tuto dobu schopná prosadit 40 % svého programového prohlášení.

10:43 - "Dnešní koalice je oproti minulé mnohem kompaktnější než minulá. Menšinová vláda by pro ODS znamenala cestu do pekel," říká Nečas.

10:36 - svůj projev nyní přednese předseda Petr Nečas 

10:34 - úvodní částí sjezdu bude provázet europoslanec Jan Zahradil a senátorkla Dana Filipiová. Řeší se procedurální záležitosti, byl schválen program, složení jednotlivých komisí i jednací řád.

10:17 - V pražských Letňanech byl právě zahájen 22. kongres ODS.

Foto: Jan Langer

09:50 - Petr Nečas na kongres vstupuje v poměrně silné pozici. Před sněmem oslabil vliv někdejšího šéfa poslanců ODS a svého oponenta Petra Tluchoře ve středočeské ODS, která jako jediná otevřeně vystupovala proti některým Nečasovým plánům. Občanští demokraté se nicméně na kongresu zřejmě nevyhnou kritickým příspěvkům na téma svých voličských preferencí.

09:25 - Vnitrostranickou debatu by mohlo rozvířit vystoupení dalšího bývalého předsedy Mirka Topolánka, který se na kongres chystá. Zaznít by měly také pozdravy vládních partnerů - předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga a šéfa Věcí veřejných Radka Johna. Občanští demokraté se pak pustí do politické diskuse, v níž vystoupí mimo jiné všichni místopředsedové strany. Přínos většiny z nich pro ODS přitom v posledních měsících vzbuzoval pochybnosti.

08:45 - Současný předseda strany Petr Nečas získal před kongresem podporu drtivé většiny krajských lídrů pro prodloužení svého mandátu v čele strany. Jeho vedení zvolili občanští demokraté v červnu 2010, dvouletý mandát mu tak měl skončit v létě příštího roku. Posun při volbě Nečasova týmu ale vyplynul z předčasného odchodu Topolánka z čela strany. Kongres by mohl stanovy upravit ještě v některých bodech týkajících se opatření proti účelovým náborům členů a zavedení možnosti pozastavit členství ve straně.

 

Právě se děje

Další zprávy