Nečas: Spor o eurotajemníka skončil. Dohodli jsme se

Tereza Šídlová
21. 10. 2011 13:50
Ministr zahraničí Schwarzenberg však dohodu nechce komentovat, není prý dobrá
Nečas se Schwarzenbergem se prý dohodli.
Nečas se Schwarzenbergem se prý dohodli. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Spor o pozici eurotajemníka, který více než rok rozděluje premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09), byl ukončen dohodou stvrzenou podpisy.

Redakci Aktuálně.cz to řekl premiér Nečas s tím, že dohoda byla uzavřena ve čtvrtek na schůzce s ministrem zahraničí.

"Výsledkem schůzky s panem ministrem Schwarzenbergem byl podpis naší společné dohody o spolupráci mezi ministerstvem zahraničí a Úřadem vlády v procedurálních oblastech kolem evropské politiky. Pozici eurotajemníka jsme upřesnili tak, aby nevznikaly třecí plochy," uvedl Nečas pro Aktuálně.cz .

Těsně před sérií klíčových summitů v Bruselu by tak skončilo smírčí řízení, které kvůli rozdělení vlivu na unijní politiku mezi dvěma nejsilnějšími koaličními stranami vyvolala TOP 09.

Ministr Schwarzenberg však s jednáním u premiéra není spokojen. Schůzku okomentoval Aktuálně.cz jen slovy: Nevyřešili jsme to dobře.

Tajemník bez třenic?

Spor mezi oběma klíčovými muži české politiky se táhne už od loňského léta. Ministr Schwarzenberg zřízení pozice eurotajemníka na Úřadu vlády odmítal s tím, že v rozporu s koaliční smlouvou vznikne u premiéra jakési "skoroministerstvo" pro Evropu.

Premiérova strana argumentovala naopak tím, že s Lisabonskou smlouvou posílila role premiérů při jednáních evropské sedmadvacítky.

Na pozadí této otázky jsou ale i rozdílné pohledy mezi oběma politiky na roli Česka v EU. Zatímco Nečas a jeho ODS vyznává taktiku odstupu, Schwarzenberg chce, aby Praha vystupovala vůči Bruselu vstřícněji.

Premiér si navíc eurotajemníka prosadil na jednání vlády, kde ministři z TOP 09 chyběli, protože jej bojkotovali na protest proti angažmá Ladislava Bátory u ministra školství.

Přetahovaná o radu

Vlajka EU.
Vlajka EU. | Foto: Thinkstock

Sporné mezi Nečasem a Schwarzenbergem je od začátku rozdělení důležitých evropských schůzek.

Podle dohody zůstane Schwarzenbergovi Rada pro všeobecné záležitosti (GAC), která se schází každý měsíc a předjednává pravidelné summity sedmadvacítky.

Právě o tuto platformu šlo nejvíc. Premiérovi euroexperti totiž Schwarzenberga provokovali tím, že by na tyto pravidelné schůzky jezdil vždy ten ministr, jehož problematika se tam zrovna projednává.

"Bylo to zformalizování mechanismu, který považuji za přirozený. O jiném jsem ani neuvažoval," říká teď po uzavření dohody Nečas k tomu, že delegace na GAC dál povede Schwarzenberg.

Nerozlučný pár

Další neshody mohou přinést detaily dohody, které řeší i to, kdo by případně Schwarzenberga zastoupil, pokud by vicepremiér musel zůstat doma z pracovních či zdravotních důvodů.

V takovém případě prý premiér se Schwarzenbergem vyberou "náhradníka" z řad ministrů. Nebo pojedou oba eurotajemníci, jak Nečasův Vojtěch Belling, tak Schwarzenbergův Jiří Schneider. Pokud tam budou oba, měli by se při vystoupeních střídat podle toho, co se bude zrovna projednávat.

V pátek začala v Bruselu série klíčových summitů, které mají nejpozději do půlky příštího týdne přinést řešení dluhové krize, která zmítá především eurozónou.

Schwarzenberg v sobotu pojede na Radu pro obecné záležitosti, v neděli do unijní metropole zamíří premiér na pravidelný summit lídrů sedmadvacítky. Tam ho doprovodí oba čeští tajemníci pro evropské záležitosti.

 

Právě se děje

Další zprávy