Hrozba pro Temelín: 7 tisíc Rakušanů a 3 tisíce Němců

Pavel Baroch, Tereza Nosálková
12. 10. 2011 19:25
Zmocněnec Bartuška analyzoval pro vládu slabá místa dostavby jihočeské elektrárny
Odpůrci Temelína protestují. Zvlášt po Japonsku.
Odpůrci Temelína protestují. Zvlášt po Japonsku. | Foto: Tereza Šídlová

Praha/Temelín - Vláda se musí připravit na to, že stavbu dvou nových bloků v Temelíně mohou výrazně ztížit rakouské a německé úřady i tamní nevládní organizace a obyvatelé.

Dokládá to skutečnost, že při současnému posuzování vlivu nových jaderných bloků na životní prostředí (EIA) dorazilo přibližně sedm tisíc připomínek z Rakouska a tři tisíce z Německa.

To je jeden z hlavních závěrů Analýzy slabých míst výstavby 3. a 4. bloku Jaderné elektrárny Temelín, kterou ve středu projednal Nečasův kabinet. Redakci Aktuálně.cz se podařilo neveřejný dokument získat.

Ve zprávě, kterou vypracoval vládní temelínský zmocněnec Václav Bartuška, se upozorňuje, že Rakušané a Němci mohou projednávání EIA výrazně protahovat a komplikovat, anebo její výsledky dokonce napadnout u soudu.

Vláda chce na základě Bartuškovy analýzy po ministerstvech a dalších úřadech, aby navrhly, jak zamezit protahování přípravy na dostavbu Temelína během procesu EIA, v územním či stavebním řízení.

Protitemelínské inzeráty v novinách

Už teď to ovšem vypadá, že se potáhne už první z úkonů - EIA. České úřady, respektive zpracovatel dokumentace EIA, se musí vypořádat se všemi 10 tisíci rakouskými a německými připomínkami.

Hornorakouský protitemelínský zmocněnec Dalibor Stráský uvedl, že ho počet sedmi tisíc zaslaných připomínek k EIA z Rakouska nepřekvapil. "Čekal bych možná dokonce i víc," řekl Aktuálně.cz Stráský. Dodal, že v Rakousku vycházely v novinách inzeráty s výzvami a předepsanými formuláři.

Kritici nepokládají Temelín za bezpečný

Mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková uvedla, že počet vyjádření ze zahraničí je mimořádný.

Foto: Ondřej Besperát

"Záměr rozšířit Jadernou elektrárnu Temelín je natolik specifický a unikátní projekt, že v podmínkách České republiky nelze počet došlých vyjádření s obdobným záměrem srovnat," řekla Aktuálně.cz Jendeková.

"U projektů velkého rozsahu a projektů s vlivem na životní prostředí okolních států se počet vyjádření pohybuje v řádu stovek, případně do jednotek tisíců," dodala ministerská mluvčí.

Sdělila, že připomínky vyjadřují především nesouhlas s výstavbou dalších temelínských bloků, anebo poukazují na nedostatečnou bezpečnost elektrárny před pádem letadla či teroristickým útokem. Další dopisy z Rakouska a Německa napadají to, že v EIA není zatím specifikován konkrétní typ reaktoru - ČEZ totiž ještě nevybral dodavatele.

Jednání natahují EIA

Vládní zmocněnec Václav Bartuška ve zprávě pro kabinet uvedl, že se už uskutečnily dvě mezistátní konzultace s Rakouskem a s Bavorskem. Další mezinárodní jednání lze podle Bartuškova hodnocení ještě očekávat.

"Z obou států současně dlouhodobě zaznívají žádosti o konání veřejného projednání také na jejich území, což je záležitost, která představuje komplikaci zejména z časového hlediska (zajištění relevantních prostor, koordinace desítek odborníků do jednoho termínu apod.), ale i finančního hlediska," uvádí se v Bartuškově analýze pro vládu.

Ve zprávě se uvádí, že veřejné konzultace by mohly být chápány jako vstřícný krok ze strany České republiky. Zároveň by se ovšem posunulo vydání stanoviska EIA nejméně o půl roku.

Berlaymont, sídlo Evropské komise.
Berlaymont, sídlo Evropské komise. | Foto: Evropská komise

"Ministerstvo životního prostředí stále jedná se sousedními státy ve snaze zajistit maximální efektivitu průběhu procesu EIA, který ale musí být jednoznačně v souladu s mezinárodními úmluvami tak, aby neposkytl sebemenší důvod pro jeho napadení ze strany sousedních států, občanských sdružení a veřejnosti," konstatuje Bartuška.

Brusel není spokojen

Určité riziko následného napadení EIA a možné napadení následných rozhodnutí v rámci územního a stavebního řízení souvisí podle zmocněnce Bartušky se sporem v Bruselu.

"Proti České republice je vedeno řízení ze strany Evropské komise, která se domnívá, že v ČR není dostatečně zaručeno právo všech subjektů podat žalobu proti rozhodnutí o povolení záměru. Z rakouské strany tak často zaznívá argument, že není možné provést korektní posouzení vlivů záměru rozšíření JETe za situace, kdy česká právní úprava byla Soudním dvorem shledána jako nekompatibilní s evropským právem," upozornil Bartuška kabinet.

Riziko pro dostavbu Temelína představují podle Bartušky i mezinárodní dohody, které mají zaručit právo zahraničních subjektů žalovat rozhodnutí vydaná v souvislosti s procesem EIA u domácích, tedy českých soudů. Podle právního výkladu ministerstva životního prostředí se ovšem toto právo týká jen těch, kdo jsou výstavbou jakkoli dotčeni.

"Přesto bude ČR v případě vydání souhlasného stanoviska EIA pravděpodobně nařknuta z porušení těchto mezinárodních úmluv," odhaduje Bartuška.

Vliv protitemelínských nálad

Upozorňuje, že rakouská a německá vláda mohou být v následujících letech výrazně ovlivněny protijadernými náladami v obou zemích. Dalším rizikem jsou i předvolební kampaně v obou zemích.

"Je nutné konstatovat, že prozatím probíhají konzultace EIA s Rakouskem i Německem na vládní úrovni velmi korektně a české straně se postupně daří vysvětlovat sporné otázky. Jinou záležitostí jsou pravděpodobné žaloby z řad nevládních organizací a ekologických hnutí," dodal vládní zmocněnec pro Temelín Václav Bartuška. 

Mezinárodní tlak už nastal

Mezinárodní tlak přicházející hlavně z Německa a Rakouska čekají v ČEZ i v souvislosti s vyhodnocováním zátěžových testů, které Brusel členským zemím naordinoval po jaderné havárii v japonské Fukušimě. 

Foto: Petr Vyoral

Nový generální ředitel energetického gigantu Daniel Beneš ve středu před poslanci zahraničního výboru sněmovny mluvil o diplomatických dopadech české jaderné politiky.

"Zátěžové testy jaderných elektráren proběhly a známe jejich výsledek, ten je víc než uspokojivý. Výsledek bude v listopadu, poté se odešle do Bruselu," řekl Beneš. Podle něho ale mohou politické tlaky na půdě EU přebít technické aspekty jádra.

"Bude to samozřejmě vyvolávat různé tlaky, podobné jako tady byly, když se spouštěl Temelín. Ale pokud je Česká republika suverénní stát, tak by se tomu neměla poddávat," dodal generální ředitel Daniel Beneš.

 

Právě se děje

Další zprávy