Tluchoř: V ODS určuje Vít Bárta, kdo je kmotr a kdo ne

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
7. 10. 2011 15:15
Petr Tluchoř v rozhovoru mluví o poměrech v ODS i vlivu Víta Bárty
Petr Tluchoř ještě po boku Petra Nečase
Petr Tluchoř ještě po boku Petra Nečase | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - "Rebelie" části středočeské ODS, která se silně ohradila proti odvolání "svého" ministra Ivana Fuksy, proti předsedovi strany a premiérovi Petru Nečasovi utichne možná až s nadcházejícím kongresem ODS.

Sami aktéři to ovšem jako rebelii neoznačují a mluví o tom, že se v ODS "přestává diskutovat".

Spor se vede mimo jiné o to, zda se má o půl roku prodloužit mandát současnému vedení strany. Křídlo Petra Tluchoře sice zdůrazňuje loajalitu vůči předsedovi ODS, místopředsedy ale dlouhodobě vidí značně kriticky.

"Každý jiný názor je vnímán jako osobní útok," říká hlava jednoho křídla středočeské ODS, Petr Tluchoř, který už příští víkend zaútočí na post šéfa středočeských občanských demokratů. Střetne se tak s nově jmenovaným ministrem Petrem Bendlem, nástupcem Ivana Fuksy.

A.cz: Jak vidíte poměry uvnitř ODS?

Tluchoř: To, že se v ODS v poslední době málo diskutuje, že vyjádření maličko odlišného názoru, než má pan předseda, je interpretováno jako osobní útok na pana předsedu, považuji za velmi nešťastné a je to situace, která ODS škodí daleko víc, než svobodně vyjádřený názor na podporu odcházejícího ministra. Mimochodem názor silně většinový ve středočeské ODS.

A.cz: Ivan Fuksa tuto situaci přirovnal k předlistopadovým poměrům. Souhlasíte, nebo je to příliš silné srovnání?

Nejsem zvyklý hodnotit prohlášení ostatních.

A.cz: Zajímá mě váš pohled...

Vím, že každé přirovnání maličko kulhá, ale musím říct, že když jsem včera shodou okolností ve stejný čas na ČT24 viděl speciál k 75. narozeninám pana prezidenta Václava Havla a zrovna byla řeč o zaprodancích a těch, kteří sypou písek do soukolí - a v tu chvíli jsem dostal informaci o podobném usnesení, které prezentoval pan europoslanec Strejček (na podporu Petra Nečase - pozn. A.cz), tak mi nebylo úplně mile.

A.cz: Takže - je Petr Nečas z vašeho pohledu dobrý předseda ODS?

Petr Nečas je legitimně zvolený předseda ODS, vláda pod jeho vedením dělá kroky pozitivním směrem, řekl bych, že nedoceněné kroky, a jako takového ho samozřejmě respektuju.

A.cz: Ivan Fuksa i vy říkáte: vláda je úspěšná, prosazuje reformy, zároveň ale vy i dál tvrdíte, že vláda s Věcmi veřejnými poškozuje značku ODS. Takže je to úspěšná vláda, nebo spíše poškozuje značku ODS?

Petr Tluchoř
Petr Tluchoř | Foto: Ludvík Hradilek

Já jsem slovo "úspěšná" nepoužil, já jen řekl, že dělá - až mnohdy nedoceněné - kroky správným směrem. Ale bojím se, že účast Věcí veřejných, a zejména Víta Bárty, i když teď už ne osobně, ve vládě tuto vládu a ODS jako takovou velmi silně poškozuje a do značné míry znehodnocuje výsledky práce vlády. Věcem veřejným to může být jedno, ty tady už zřejmě po dalších volbách neuvidíme, ale věřím, že ODS bude i dál aspirovat na to, aby byla vůdčí stranou na pravici a nejsilnější stranou v poslanecké sněmovně.

A.cz: Čekáte na nadcházejícím kongresu ODS nějaké překvapení?

Nečekám. Je dobře, že budeme diskutovat o strategii do krajských voleb, to je ten nejbližší střet, který nás čeká. A neměli bychom zapomínat - někdy se to tak, myslím, děje, že našimi hlavními soupeři jsou sociální demokraté a komunisté. Někdy proti nim nebojujeme dostatečně silně. Ale ani se nevymezujeme programově vůči našemu soupeři v pravicové části spektra - TOP 09. Ani neupozorňujeme na otazníky uvnitř našeho druhého koaličního partnera.

A.cz: Co by tedy měla podle vás ODS dělat?

Dokonce to tak vypadá, že se Vít Bárta stal jakýmsi morálním arbitrem ODS, kdo patří mezi hodné a slušné, kdo patří mezi kmotry a ne-kmotry. To naprosto odmítám. Pak nám z toho zbývá pouze to, že vedeme souboje uvnitř ODS. To považuji za velkou chybu. Je třeba ukázat voličům na pravici, že je to ODS, která má v programové otázce jasno, že neděláme kroky na úkor velkých měst (narážka na snahy TOP 09 přidat menším obcím - pozn. A.cz), na úkor živnostníků, že prosazujeme pravicovou politiku. Že ne nějakými tupými protikorupčními strategiemi (aktivita Věcí veřejných - pozn. A.cz) se dosáhne zlepšení v České republice.

A.cz: Vypálil jste teď do řad topky i VV...

Nevypálil, jen jsem řekl, jak by měla ODS podle mého přesvědčení postupovat. Nejprve se má vymezovat proti opozici a vysvětlovat, že ten postup vlády a ODS je správný. Až se nám to podaří a budeme-li mít jasno, že veřejnost rozumí tomu, proč děláme takové kroky, pak máme vysvětlovat, že jsme to my, kdo tyto kroky na pravici prosazuje a kdo je prosazuje správně. Až pak se máme bavit o tom, jak to vypadá uvnitř ODS.

A.cz: Řekl jste, že je chybou, že se Vít Bárta stává podle vás jakýmsi arbitrem dovnitř ODS. Je to chybou Petra Nečase?

Je to chybou.

A.cz: Neřeknete, čí?

Na mě nepochybně Vít Bárta takový vliv nemá.

 

Právě se děje

Další zprávy