Bendl je ministrem. Už podruhé a znovu za odměnu

Tereza Šídlová
6. 10. 2011 15:15
Prezident jmenoval Petra Bendla ministrem zemědělství, pomohla mu loajalita k šéfovi ODS
Petr Bendl poprvé ve svém novém působišti. Premiér Nečas jej ve čtvrtek uvedl do úřadu.
Petr Bendl poprvé ve svém novém působišti. Premiér Nečas jej ve čtvrtek uvedl do úřadu. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Už jednou se Petr Bendl objevil ve vládě jako ministerský náhradník.

V roce 2009 střídal Aleše Řebíčka v Topolánkově vládě v čele resortu dopravy, teď si středočeského politika vybral premiér Nečas coby nového ministra zemědělství. Prezident Václav Klaus mu ve čtvrtek po třetí hodině odpolední předal jmenování.

V obou případech dnes pětačtyřicetiletého Bendla na vysoký post vynesla hlavně loajalita k předsedovi strany v důležitých vnitrostranických sporech.

Na Bendlův návrat na politické výsluní by si přitom ještě nedávno vsadil asi jen milovník hazardu.

Z politických funkcí tomuto bývalému dlouholetému místopředsedovi ODS po volbách v roce 2010 zbyla jediná, a to poslanecké křeslo.

Zatímco dříve také poutal pozornost svým soukromým životem a zálibou v luxusu, v posledních měsících vymizel i ze společenského života. Podle dostupných informací často pobývá na své chalupě a věnuje se svým koníčkům - ochotnickému divadlu a amatérskému trampskému písničkářství.

Souboje s Rathem

Bendla si nyní Nečas vybral podle všeho hlavně kvůli svým sporům s částí středočeské ODS vedenou bývalým šéfem poslaneckého klubu strany Petrem Tluchořem.

Uvedení do funkce Petra Bendla
Uvedení do funkce Petra Bendla | Foto: Vojtěch Marek

O tom, že Bendl se nyní premiérovi hodí především kvůli vnitrostranickým sporům, svědčí i fakt, že při sestavování vlády po volbách v červnu 2010 Nečas na Bendla "zapomněl". A to i přes to, že ve volbách získal nejvíc preferenčních hlasů ze všech kandidátů ODS a coby volební lídr dodal straně nejlepší krajský výsledek.

Bendlovy ministerské zkušenosti se počítají na pouhé čtyři měsíce. Krátce po jeho jmenování ministrem dopravy v roce 2009 Topolánkova vláda padla.

Jeho nejvýraznější funkcí tak zůstává post hejtmana Středočeského kraje, který zastával v letech 2000 až 2008. Tedy do doby, než ho z krajské pravicové bašty překvapivě sesadil David Rath (ČSSD).

Bendlovo působení v čele Středočeského kraje provázely spory s Rathem především kvůli privatizaci tamních nemocnic, jejich střety trvají dodnes na půdě Poslanecké sněmovny.

Bylo to před pár dny, kdy o sobě dal Bendl po dlouhé době vědět. Možná už posilněn vidinou ministerského křesla podal stížnost na Ratha za urážky na půdě Poslanecké sněmovny.

Bendl coby muzikant.
Bendl coby muzikant. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Bendl vystudoval Vysokou školu strojní a textilní v Liberci, obor konstruktér víceúčelových obráběcích strojů. Po sametové revoluci se však záhy začal angažovat v komunální politice ve svém rodném Kladně. Nejdříve coby úředník, v roce 1994 se pak stal kladenským starostou. Nový ministr zemědělství také rád připomíná svou hasičskou minulost.

Po prohraných krajských volbách v roce 2008, kdy ODS po volebním debaklu ztratila všechna hejtmanství ve prospěch ČSSD, byl Bendl nejhlasitějším kritikem Mirka Topolánka a přimknul se k jeho rivalovi, tehdejšímu pražskému primátorovi Pavlu Bémovi. Nakonec ale otočil a na následném kongresu se zařadil vedle Topolánka, krátce poté zamířil na ministerstvo dopravy.

Bendl byl ženatý s pražskou podnikatelkou Tamarou Kotvalovou, která prodává v luxusní Pařížské ulici v Praze značkové hodinky a šperky. Blízkým člověkem Bendla je obchodník Ivo Rittig, muž s pověstí pražské šedé eminence.

Nejen z předvolebních kampaní je známá Bendlova záliba v hudbě, v roce 2008 dokonce na své vlastní náklady vydal písničkářské CD Hodiny.

 

Právě se děje

Další zprávy