Ministr skončil. Na vládě jen seděl a mlčel, řekl Nečas

Martina Machová Domácí Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Domácí, Jan Němec (redaktor)
4. 10. 2011 18:15
Fuksa za svým vyhazovem vidí boj uvnitř ODS. Jeho nástupce zatím není jasný
Ivan Fuksa.
Ivan Fuksa. | Foto: Jan Langer

PrahaIvan Fuksa (ODS) skončil v křesle ministra zemědělství. Své odvolání Fuksa oznámil po schůzce s premiérem a svým stranickým šéfem Petrem Nečasem.

Premiér poté odjel na Pražský hrad za prezidentem Václavem Klausem, který návrh na Fuksovo odvolání přijal.

Premiér následně prohlásil, že byl s ministrovou prací dlouhodobě nespokojený. Proti odvolání Fuksy se postavila jeho domovská středočeská ODS, podle ní jde o vnitrostranický boj. To prohlásil i ministr financí Miroslav Kalousek, podle něhož byl Fuksa kompetentním členem vlády. 

"Chtěl jsem ho odvolat už na jaře. Ale byl jsem v té době pod tlakem koaličních partnerů a v takové atmosféře jsem tento krok učinit nechtěl," řekl o Fuksovi Nečas s tím, že nespokojenost s ministrovou prací se s postupem času ještě prohlubovala.

"Většinu jednání vlád promlčel," dodal. Nečas ministrovi vytkl i některá odborná pochybení. Nespokojen byl například s jeho Dřevěnou knihou, která se týká hospodaření ve státních lesích. Kritizoval i Fuksovo počínání při jednání o budování bioplynových stanic či ekologické superzakázce.

Jméno Fuksova nástupce Nečas nesdělil. S Klausem je podle svých slov domluvený, že mu nového ministra představí v během několika nejbližších dnů, nikoliv týdnů.

Sám Fuksa za svým vyhazovem vidí snahu Nečase ovlivnit situaci uvnitř strany před regionálním sněmem ODS ve středních Čechách. "Prý jsme se politicky rozešli. Žádné pracovní důvody mi nesdělil," řekl Fuksa Aktuálně.cz.

Za Fuksu se rázně postavila jeho domovská středočeská organizace ODS. "Zásadně s tím nesouhlasíme. Jednoznačně jde o snahu ovlivnit náš volební sjezd," prohlásil Petr Tluchoř, Nečasův vnitrostranický oponent.

Konec šéfa resortu zemědělství je již pátou změnou v Nečasově kabinetu, druhou z řad zástupců ODS.

Jako o možném Fuksově nástupci se nejčastěji hovoří o Petru Bendlovi, někdejším středočeském hejtmanovi a ministru dopravy. "Neumím si představit, že by někdo svéprávný a gramotný ze středočeské ODS na takovou nabídku v této situaci kývl," reagoval na spekulaci o Bendlovi Petr Tluchoř. 

Druhým pravděpodobným kandidátem je podle informací Aktuálně.cz senátor Jiří Oberfalzer.

Fuksa: Je to vnitrostranická hra

"Pan premiér mi oznámil, že mě odvolává. Že sice za mě bojoval s dřevěnou knihou, nicméně v té době moje odvolání požadoval kníže (ministr zahraničí Karel) Schwarzenberg, a že on v té době mě podržel. A že ať to beru, že se rozcházíme z politických důvodů. Že je to v politické rovině," uvedl Fuksa.

Zároveň zdůraznil, že si myslí, že jeho odvolání souvisí se situací v ODS, jelikož ve funkci ministra zemědělství nepochybil. Odvolání proto vnímá jako snahu ovlivnit politickou atmosféru před regionálním sněmem ODS ve středních Čechách.

Kdo už v Nečasově vládě skončil

  • Pavel Drobil (ODS) - životní prostředí
  • Vít Bárta (VV) - doprava
  • Radek John (VV) - vnitro
  • Radek Šmerda (nez.) - doprava

Fuksa totiž patří mezi středočeské občanské demokraty blízké Nečasovu oponentovi Petru Tluchořovi. Středočeská ODS se jako jediná otevřeně postavila proti tomu, aby nadcházející kongres ODS prodloužil Nečasovi a jeho místopředsedům o půl roku mandát v čele strany.

"Jednoznačné mé pochybení bylo to, že jsem si dovolil panu premiérovi sdělovat na politické scéně, to znamená na půdě ODS, jiné názory, než má on. Názory, se kterými jsem byl v menšině. Byly to názory, které ani nemohly žádným způsobem pana premiéra ohrozit," podotkl Fuksa.

Připomněl, že se nedistancoval od výroků bývalého předsedy poslanců ODS Tluchoře, ačkoliv ho k tomu premiér vyzval.

Kontroverzní tendr za sedm miliard

O tom, že je ministr Fuksa kandidátem na odchod z vlády, se spekulovalo už vloni. Sám říkal, že o ničem neví a že si odchod nepřipouští. Totéž zopakoval také krátce před úterní schůzkou s Nečasem.

Při dubnové vládní krizi, která nakonec skončila výměnou ministrů hlavně za Věci veřejné, požadovaly VV odchod Ivana Fuksy z vlády, a to kvůli tehdy připravovanému tendru na těžbu dřeva ve státních lesích.

Fuksu kritizovalo i několik dřevozpracovatelských organizací a Hnutí Duha.

Ve středu se podle informací Aktuálně.cz mají otevírat obálky s nabídkami finalistů kontroverzních pětiletých tendrů na komplexní práce ve státních lesích v hodnotě bezmála sedmi miliard korun.

Kritici poukazovali zejména na to, že hrozí vznik regionálních monopolů lesnických firem, což podle nich povede k likvidaci menších dřevařských podniků. Ministra tehdy naopak podpořilo několik jiných lesnických společností a Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře.

Fuksa také od června do dnešního dne nedokázal jmenovat náměstka pro lesní hospodářství, jehož křeslo se uvolnilo poté, co z něj sám odvolal Jiřího Nováka.

Jmenování náměstka se vzápětí stalo předmětem koaličních tahanic především mezi ODS a Věcmi veřejnými, které na místo prosazují Fuksova úhlavního kritika Zdeňka Valného z Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů.

Tluchořův člověk

Znovu se o Fuksově odchodu z vlády spekulovalo poté, co letos v květnu padl Petr Tluchoř, kterého si premiér a předseda ODS Petr Nečas už dál nepřál v čele poslaneckého klubu.

Ivan Fuksa tehdy v rozhovoru pro Aktuálně.cz jako Tluchořův člověk připustil, že může padnout i on.

Fuksův odchod proto může souviset s nadcházejícím kongresem ODS, který sice není volební, ale i tak bude muset premiér a ministři za ODS vysvětlovat straníkům pozici vlády a pozici ODS ve vládní koalici.

Větší rekonstrukce kabinetu se čeká zhruba v listopadu, kdy reformní zákony schválí znovu koalice poté, co je vrátí Senát, a koaliční trojka si ověří, že má stále ve sněmovně většinu.

 

Právě se děje

Další zprávy