Exšéf rozvědky zesílil podezření: ČEZ platil politiky

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor), Tereza Šídlová
30. 9. 2011 8:14
Po vicepremiéru Schwarzenbergovi výrok o tajném financování pronesl i Bublan
Kníže ví víc než my, říká ODS.
Kníže ví víc než my, říká ODS. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po Karlu Schwarzenbergovi, který ve čtvrtek rozbouřil politické vody výrokem pro Aktuálně.cz a podle kterého polostátní energetický gigant ČEZ skrytě platil politiky, se přidal se stejnou tezí i jiný vlivný politik.

Sociální demokrat, šéf sněmovního bezpečnostního výboru, bývalý ředitel české rozvědky a exministr vnitra František Bublan v České televizi prohlásil: "ČEZ sponzoroval většinu demokratických stran. Je to jeho politika."

Ne, ne, ne

Bublan je zatím jediným mezi klíčovými poslanci, který závažné obvinění vznesené ministrem zahraničí odkýval.

Ostatní politici se v odpovědích vzácně shodují: Od ČEZ žádné peníze nebereme, vicepremiér Schwarzenberg by měl svá tvrzení obhájit.

Předseda TOP 09 ve čtvrtek v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že nedávný nečekaný odchod generálního ředitele energetické firmy Martina Romana výrazně poznamená domácí politickou scénu, protože podnik do ní sypal peníze.

"Kauza Roman je ohromná a bude mít nedozírné důsledky. Je veřejným tajemstvím v této republice, že pan Roman a ČEZ tady financovali politické strany, jediná TOP 09 od něj nic nedostala."

Co na to lídr největší opozice, bývalých vládních sociálních demokratů? "ČSSD není financována ČEZ, výroční zprávy o našem hospodaření jsou veřejné. Pokud předseda TOP 09 tvrdí něco takového, měl zveřejnit nějaké důkazy nebo podat podložená trestní oznámení, aby tato tvrzení obhájil," reagoval předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. "Jinak to nestojí za komentář," dodal.

I další politici peníze od ČEZ popřeli. "V tom případě ví pan Schwarzenberg víc než já," prohlásil místopředseda ODS Pavel Drobil.

"Myslím, že pan Schwarzenberg se snaží udělat z topky čistoskvoucí záležitost. To by ale její členové museli být bez minulosti," přidal se předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik s tím, že podrobnosti o financování strany nezná.

Sponzoring ze strany ČEZ už ale předtím popřel předseda KSČM Vojtěch Filip: "Nevím o tom. Myslím, že ne."

ČEZ není v evidenci, sponzoring popírá

Ani předseda nedávno vzniklých Věcí veřejných Radek John nepotvrdil, že by VV někdy dostaly finanční injekci od elektrárenského podniku.

"Nevylučuji ale, že velké strany něco dostat mohly. Pan Schwarzenberg by měl předložit fakta - kdo, kdy, jak. Jsme zvědavi na konkrétna," prohlásil předseda VV.

Schwarzenbergova a Bublanova slova jsou velmi závažná: polostátní elektrárenská firma ČEZ totiž jako sponzor nefiguruje v žádné z oficiálních zpráv o hospodaření stran. Parlamentní strany jsou přitom ze zákona povinné zveřejňovat detaily o svém hospodaření, sponzory na prvním místě.

Pokud by měl tedy Schwarzenberg pravdu, muselo by jít o utajené toky peněz, které neprocházejí účetnictvím. Což by znamenalo - mimo jiné - daňové úniky.

Zástupci ČEZ kategoricky odmítají, že by se společnost v posledních patnácti letech na politickém sponzoringu jakkoli podílela.

"ČEZ nikdy nesponzoroval žádnou z politických stran," striktně odmítl podezření mluvčí firmy Ladislav Kříž.

 

Právě se děje

Další zprávy