Kalouska kritizuje i vlastní strana, ministr se omlouvá

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
26. 9. 2011 22:10
Ministrovy excesy bude řešit vedení TOP 09. Gazdík: Takové výroky do politiky nepatří
Miroslav Kalousek a Petr Gazdík.
Miroslav Kalousek a Petr Gazdík. | Foto: Ludvík Hradilek

* Doplnili jsme stanovisko ODS

Praha - Excesy ministra financí Miroslava Kalouska chce řešit už i jeho domovská TOP 09 - tedy strana, kterou založil.

"Bude o tom řeč na příštím předsednictvu strany," potvrdil předseda poslanců za TOP 09 Petr Gazdík.

Šéf sněmovního klubu tak reagoval na poslední výrok ministra Kalouska, který dva europoslance za ODS označil za "bezvýznamné idioty".

Těmito slovy se ohradil proti jejich kritice, že se často nechává na zasedáních ministrů financí EU zastupovat a nejezdí na ně.

"Takové výrazy do politiky nepatří a nezvyšují politickou kulturu. Osobně bych se takových výrazů vyvaroval," komentoval to Petr Gazdík.

Ministr Kalousek vzápětí sám uznal, že přestřelil.

"Je pravda, že jsem to řekl. Taková věc se říkat nemá, brzo rozešlu písemnou omluvu," řekl Aktuálně.cz ministr Kalousek.

Vzápětí rozeslal novinářům: "Na adresu dvou europoslanců jsem použil výrazy, které jsem použít neměl a za jejichž vyřčení se hluboce stydím. Velmi se proto všem omlouvám, trvám však na tom, že své povinnosti v Radě ministrů Evropské unie plním svědomitě," uvedl v omluvě Kalousek.

ODS na útoky reagovala výzvou směrem ke svým koaličním partnerům z TOP 09, aby se strana od Kalouskových urážek distancovala.

"Jeho výroky a chování z posledních dní vypovídá spíš o momentálním stavu jeho mysli, než o těch, kterým jsou jeho slova určena," poznamenal premiér Petr Nečas.

Proti Kalouskovi opozice i VV

V posledních několika dnech je to už poněkolikáté, co se výroky nebo činy ministra Kalouska mediálně přetřásaly.

V rozhovoru pro Lidové noviny minulý týden prohlásil, že Petr Nečas je premiérem "jenom z milosti kmotrů z ODS".

Den předtím zfackoval poblíž sněmovny mladíka, který mu sprostě nadával. A Věci veřejné popisují situaci, kdy podle nich ministr financí na schůzi vlády počastoval vicepremiérku za VV Karolínu Peake slovy, že "zřejmě nikdy nepoznala chlapa".

V pátek už premiér Petr Nečas (ODS) prohlásil, že se "znepokojením" sleduje Kalouskovy excesy.

"Osobně mám o psychický a zdravotní stav ministra financí velkou starost a trochu se o něho bojím. Proto se na něj nezlobím,"  prohlásil premiér. Kalousek mu z pracovní návštěvy USA vzkázal, že obavy mít nemusí, protože se cítí naprosto zdráv.

Kvůli fackám poblíž sněmovny požadovala opoziční ČSSD Kalouskovu rezignaci. Premiér ho ovšem výrokem, že se "na něj nezlobí", podržel. A podobně i prezident Václav Klaus, který řekl, že Kalouskova reakce na urážky nebyla šťastná, že to ale důvod k rezignaci není.

 

Právě se děje

Další zprávy