Sledovali jsme živě: Více zdanit bohaté? ČSSD neuspěla

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
27. 9. 2011 13:30
Úterní jednání sněmovny jsme pro vás zaznamenávali v online reportáži
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Trestní odpovědnost firem, zvýšení zvláštní ochrany svědka i postihy špatné práce soudních znalců a tlumočníků.

I tyto důležité zákony a jejich úpravy v úterý schválili poslanci, kteří tak definitivně ukončili zářijovou schůzi sněmovny.

Prvním čtením prošel i návrh Ivany Řápkové, která chce, aby obce dostaly možnost vykázat přespolní pachatele, kteří se opakovaně dopouštějí přestupků.

Neuspěl naopak záměr opoziční ČSSD zavést progresivní zdanění či přísněji trestat fotbalové chuligány.

Úterní jednání sněmovny jsme pro vás zaznamenávali v online reportáži:

Sněmovna schválila vládní návrh, který umožní Českému telekomunikačnímu úřadu prodávat v aukci kmitočty pro vysokorychlostní mobilní sítě. Dosud úřad aukci pořádat nemohl. Vládní novelu zákona o elektronických komunikacích nyní dostane k projednání Senát.

Zlepšit a zprůhlednit má uzavírání smluv klientů a operátorů. Poskytovatelé připojení k internetu tak například budou muset zákazníky ve smlouvě informovat také o minimální nabízené a garantované kvalitě služby. V praxi to znamená, že operátor bude muset například zákazníka upozornit na to, že i když je nabízená teoretická rychlost připojení vyšší, kvůli technickým omezením může být skutečná rychlost připojení nižší.

Hlasy poslanců vládní koalice sněmovna opět zamítla návrh sociálních demokratů na obnovení daňové progrese u fyzických osob. Z příjmů nad 100 tisíc měsíčně se měla odvádět daň 30 procent. V současné době odvádějí zaměstnanci daň 15 procent z takzvané superhrubé mzdy, kterou chce ale vláda v daňové reformě zrušit. Cílem je spravedlivější rozložení daňového břemena, popsal návrh předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Naopak zpravodaj k návrhu, poslanec vládní ODS Pavel Svoboda, označil návrh za nesystémový až zbytečný. Josef Cogan (TOP 09) mimo jiné řekl, že se navrhovatelé snaží vsadit na fiskální neznalost i na míru závisti mezi lidmi a že jejich návrh postihuje poplatníky za to, že mají vysoké příjmy.

Sociální demokrat Václav Votava však jeho vystoupení označil za tvrdou demagogii. Daňovou progresi hájil tím, že je to projev solidarity a zodpovědnosti. Současnou superhrubou mzdu, která je složená z hrubého příjmu a pojistného placeného zaměstnancem i zaměstnavatelem, označil za nesmysl, který ve světě nemá obdoby.

Poslanci souhlasí s tím, aby se 1 miliarda a 100 milionů korun přesunuly z pozemkového fondu na dotace zemědělcům. Navrhl to ministr zemědělství, který tak chce "dorovnat" přímé platby farmářům nad to, co dostávají z evropských peněz, a také na spolufinancování dotací z peněz EU.

Resort zemědělství to zdůvodnil tím, že nemá na spolufinancování dost peněz ve svém vlastním rozpočtu. Penězi z rozpočtu pozemkového fondu chce zároveň řešit "nepříznivou situaci na trhu s vepřovým masem". Vláda nejprve chtěla, aby zákon sněmovna schválila v jediném čtení, to ale opozice vetovala. Teď míří zákon do Senátu.

Sněmovna v závěrečném čtení schválila vládní novelu zákona o ekologickém zemědělství. Novela zjednodušuje předpisy a vydávání výjimek z pravidel. Také má za cíl zkvalitnit kontrolní systém.

Poslanci propustili do dalšího projednávání možnost obcí vykázat z jejich katastru lidi, kteří se opakovaně dopustí přestupku. Opozicí neprošel návrh na zamítnutí. Zákon navrhla skupina koaličních poslanců v čele s bývalou primátorkou Chomutova Ivanou Řápkovou.

O dalších návrzích poslankyně Řápkové čtěte ZDE.

Schvalování novely zákona o zaměstnanosti, která zavádí tresty pro firmy nelegálně zaměstnávající cizince, sněmovna odložila na příští schůzi. Rozhodla o tom na návrh ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Žádost byla podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové předložena na základě jednání se sněmovní legislativou.

Pokud zákon projde, firmám by napříště hrozilo, že se až 3 roky nebudou moci ucházet o žádnou veřejnou zakázku. Zároveň by novela rozšířila pravomoci úřadů práce vést evidenci těch firem, které zaměstnávají cizince bez povolení k pobytu. Tuto evidenci by pak úřady práce poskytovaly elektronicky dalším institucím, které se o zaměstnávání cizinců zajímají.

Zároveň by firmy musely oznamovat, že na určité místo přijaly cizince.

Zelenou dostala ve 3. čtení také novela zákona o rozpočtových pravidlech. Má usnadnit správu peněz z fondů EU i ze státní pokladny.

Předloha má mimo jiné umožnit ministerstvu rozhodnout, že projekt, u kterého se předpokládalo spolufinancování z rozpočtu EU, bude financován pouze ze státního rozpočtu. Vláda změnu zdůvodňuje tím, že tok peněz z těchto fondů nastavila Unie často bez ohledu na národní legislativu. Proto je nutné sladit český zákon tak, aby čerpání peněz nebránily administrativní překážky.

Sněmovna souhlasí také s upřesněním podmínek pro zvláštní ochranu svědka a posílá ji Senátu. Lidé, kteří například svědčili v určité kauze a byli zařazeni do programu na ochranu svědků, tak budou moci dál žít pod falešnou identitou i poté, co v jejich případě skončí ochranný program.

Chráněná osoba může dostat krycí doklady se souhlasem ministra. Nesmí to být průkaz poslance nebo senátora, guvernéra ČNB, člena NKÚ, soudce ani státního zástupce. Zároveň zákon zakazuje, aby to byl průkaz na jméno skutečné osoby, ať už žijící, nebo té, která je po smrti.

Soudním znalcům a tlumočníkům má hrozit postih za špatnou práci, řekla sněmovna. Nejtvrdším trestem, o němž bude rozhodovat ve správním řízení ministerstvo spravedlnosti, bude podle předlohy zákaz činnosti. Pokuta bude moci dosáhnout u jednotlivců až 100 tisíc korun, u znaleckých ústavů až 200 tisíc. Znalec se proti postihu bude moci bránit u soudu. Předloha míří k posouzení Senátu.

Znalci by mohli být nově potrestáni jak za chybný posudek, tak za nedodržení lhůty k jeho vypracování nebo za bezdůvodné odmítnutí. Ministerstvo již dříve uvedlo, že eviduje desítky stížností na znaleckou činnost.

Přísnější postihy pro fotbalové chuligány zákonodárci neschválili. Návrh úpravy trestního zákoníku navrhovala ČSSD, pro nakonec hlasovalo jen 46 poslanců.

Radikálním fanouškům podle návrhu měly hrozit až dva roky vězení, když by při utkání vběhli na trávník nebo se v hledišti maskovali. Vládní koalice tuto úpravu odmítla podpořit s odůvodněním, že tak nelze učinit bez hlubší analýzy.

Více čtěte ZDE.

Poslanci řekli "ano" zákonu o trestní odpovědnosti firem. Pro zvedlo ruku 122 poslanců, tedy i část ČSSD. Napříště by nebyl za trestné činy odpovědný jen management, který se často brání "kolektivní odpovědností", ale celá firma.

Týkalo by se to takových trestných činů, jako jsou daňové podvody, poškození životního prostředí, neoprávněné nakládání s odpady nebo praní špinavých peněz. Firmě by hrozily pokuty, odebrání majetku, zákaz činnosti. V krajním případě by ji soud mohl i zrušit. Teď zákon posoudí senátoři.

Více o zákonu čtěte ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy