Schwarzenberg šokoval diplomaty, usnul při konferenci

ČTK ČTK
17. 9. 2011 12:20
Z Bělehradského bezpečnostního fóra zamířil ministr do USA.
V Česku už nikoho ministrova oblíbená činnost nepřekvapí, v Srbsku však způsobila skandál.
V Česku už nikoho ministrova oblíbená činnost nepřekvapí, v Srbsku však způsobila skandál. | Foto: Repro www.kurir-info.rs

Bělehrad - Usínání na "otevřené scéně" je s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem už neodmyslitelně spjato a česká veřejnost si na to již zvykla.

V zahraničí to ale působí stále neobvykle, stejně jako ministrovy ostře červené ponožky.

Prokazuje to reakce srbského deníku Kurir na čtvrteční účast šéfa české diplomacie na Bělehradském bezpečnostním fóru.

"Skandál: Český ministr usnul při fóru v Bělehradě," píše list v titulku. "Pospal si nejméně půl hodiny před sálem plným diplomatů," dodává v podtitulku. "Bělehrad - Trochu si schrupnul," uvádí pak popiska pod fotografií.

Ministra občas probral potlesk

Bělehradské bezpečnostní fórum, na které se ve čtvrtek sjelo přes sedmdesát vysokých zahraničních činitelů, podle listu poznamenala nezvyklá událost.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v bělehradském Domu armády tvrdě usnul v křesle otočen směrem do sálu plného expertů i kamer.

Schwarzenberga ze spánku chvílemi vytrhával potlesk věnovaný řečníkům, ale okamžitě zase zavřel oči a vrátil se tam, kde "skončil". A to trvalo přinejmenším půl hodiny!

Dotčení tímto ministrovým chováním dávala nejvíce najevo organizátorka fóra Sonja Lichtová. Seděla vedle Schwarzenberga a užasle na něj hleděla s očividným přáním, aby se "vrátil" mezi přítomné.

Mimoto český ministr poutal pozornost ještě jedním detailem: na nohách měl ostře červené ponožky, uzavírá list.

Kníže: Jen jsem zavřel oči

Ministr ale ve vyjádření pro agenturu Mediafax tvrdí, že nespal. "Já jsem tam zavřel oči, protože mi reflektory zářily přímo do očí," vysvětlil.

"Kdybych tam skutečně usnul, tak je to alespoň důkaz, že jsem se na bezpečnostním fóru cítil bezpečně," zažertoval vzápětí.

Ministr v sobotu odcestoval na další zahraniční cestu: do Spojených států, kde se zúčastní zasedání Valného shromáždění OSN.

Kromě diplomatických jednání v New Yorku zamíří také na Floridu, kde se zúčastní ekonomického fóra a setká se s místními politiky kubánského původu.

 

Právě se děje

Další zprávy