Drábek online: Povinné veřejné práce nejsou zločin

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
16. 9. 2011 11:31
Ministr práce v online rozhovoru hájil před čtenáři Aktuálně.cz vládní reformy
Jaromír Drábek.
Jaromír Drábek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) tvrdí, že povinných 20 hodin veřejných prací týdně pro nezaměstnané - jako podmínka, aby vůbec dostávali příspěvek od státu - není žádnou diskriminací.

"Princip veřejné služby je používaný v řadě států, není na něm nic zločinného a považuji jej za správný," uvedl Drábek v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz, ve kterém obhajoval sociální reformy - například zpřísnění vyplácení sociálních dávek nebo změny v zákoníku práce, které koalice prosadila nedávno ve sněmovně.

"Samozřejmě s výjimkou toho, kdo z vážného důvodu nemůže nebo není schopen veřejnou službu vykonávat (péče o dítě, stáří, péče o postiženého rodinného příslušníka, nemoc apod.)," dodal ministr v jedné z dalších odpovědí.

Povinnost vykonat 20 hodin při veřejně prospěšné práci mají dostat v budoucnu nezaměstnaní po dvou měsících od registrace na úřadu práce.

Právě to ale kritizuje opoziční ČSSD - podle ní se povinné práce dotýkají podstaty práv garantovaných listinnou práv a svobod. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že nezaměstnaní budou nuceni přijmout první nabízenou práci, jen aby nemuseli zametat ulice.

Sociální demokraté proto chystají kvůli tomuto zákonu stížnost u Ústavního soudu.

"Oranžový" Senát s převahou ČSSD zřejmě většinu reformních zákonů koalice vrátí sněmovně se svým zamítnutím nebo se změnami. Koalice má ale zatím dost hlasů, aby senátní veto dokázala přehlasovat.

Zákony teď zamířily do Senátu a dá se očekávat, že "oranžová" horní komora s převahou ČSSD sociální zákony vrátí.

Vládní koalice má sice pohodlnou převahu hlasů, aby veto nebo senátní změny přehlasovala, koalice to přesto bere jako svým způsobem test vlády, že většinu ve sněmovně stále ještě fakticky má.

Čeká se totiž, jak bude tentokrát hlasovat "nejsociálnější strana ve vládě", jak si říkají Věci veřejné.

Čtěte odpovědi ministra Drábka.

 

Právě se děje

Další zprávy