ČSSD dá ústavní stížnost kvůli zpřísnění výplaty dávek

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 9. 2011 16:03
Opozice kritizuje novelu zákona o zaměstnanosti, kterou minulý týden schválila sněmovna
Sociální demokraté se chtějí obrátit na Ústavní soud
Sociální demokraté se chtějí obrátit na Ústavní soud | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nutit lidi, kteří jsou dva měsíce bez práce, aby přijali veřejně prospěšnou práci, je podle ČSSD protiústavní.

Sociální demokraté už tak podle předsedy Bohuslava Sobotky pracují na ústavní stížnosti na novelu zákona o zaměstnanosti, která mimo jiné zpřísňuje pravidla pro výplatu podpory v nezaměstnanosti.

Po jejím přijetí lidé budou moci dostat po dvou měsících po registraci na úřadu práce nabídku veřejně prospěšných prací nebo veřejné služby v rozsahu až 20 hodin týdně. Pokud ji uchazeč o zaměstnání bez vážných důvodů odmítne, bude vyřazen a nebude dostávat podporu v nezaměstnanosti.

Novela se dotýká samotné podstaty základních práv garantovaných Ústavou ČR a Listinou základních práv a svobod, tvrdí Sobotka.

Sněmovna minulý pátek novelu schválila hlasy koalice. Právní experti ČSSD pracují na ústavní stížnosti, přestože levicový Senát podle očekávání novelu sněmovně vrátí. Sněmovna ale zřejmě Senát přehlasuje.

Sobotka tvrdí, že vláda "nepřijatelným a téměř likvidačním způsobem" omezuje práva nezaměstnaných a jejich postavení na trhu práce.

Bude je totiž nutit přijmout první práci, která se jim naskytne, aby nemuseli zametat ulice, přestože jim vznikl zákonný nárok na vyplácení podpory v nezaměstnanosti.

Listina základních práv a svobod stanoví podle Sobotky "právo na přiměřené hmotné zabezpečení" při ztrátě zaměstnání.

Je přitom nepochybné, že "přiměřené hmotné zabezpečení" garantuje mnohem vyšší míru ochrany než "zajištění základních životních podmínek", na které má právo každý, kdo je v hmotné nouzi, tvrdí Sobotka.

Vládní novela prý koliduje s listinou i proto, že je v rozporu se zákazem nucené práce.

Je podle něj nepřípustné, aby právní úprava stanovila automaticky povinnost, že každý uchazeč o zaměstnání, který je v evidenci uchazečů o zaměstnání déle než dva měsíce, bez ohledu na skutečnost, zda má či nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti, zda je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání poprvé, zda celý život pracoval či zda pobírá dávky pomoci v hmotné nouzi, musel vykonat veřejnou službu.

 

Právě se děje

Další zprávy