Vyplácení sociálních dávek se změní, rozhodli poslanci

ČTK ČTK
9. 9. 2011 12:45
Novinky se týkají například rodičovského příspěvku nebo příspěvku na péči
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sněmovna v pátek schválila díky hlasům koalice změny v systému sociálních dávek.

Nová pravidla mají platit od příštího roku a týkají se například čerpání rodičovského příspěvku a příspěvku na péči.

Reformní novela zákonů o pomoci v hmotné nouzi, o sociálních službách a o státní sociální podpoře odolala návrhu KSČM na zamítnutí a míří do Senátu.

Dávky bude nově vyplácet výhradně úřad práce. Lidé je budou čerpat rovněž prostřednictvím sociální karty. Karta bude identifikátor, výslovně dobrovolné bude její využití jako platebního nástroje.

Možnost dostávat dávky na účet nebo složenkou tedy zůstane. Výjimku budou moci tvořit lidé, kteří by zneužívali dávky v hmotné nouzi. Takoví lidé o ni budou moci znovu žádat podle schváleného pozměňovacího návrhu sociálního výboru až po třech měsících místo jednoho.

Zákon podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) zjednoduší systému sociální ochrany, sníží administrativu a zvýší klientský komfort. Objem peněz na dávky podle něho zůstane stejný.

Opozice ale tvrdí, že ministerstvo práce a sociálních věcí přihrává sociální kartou jen obchody bankám. Na druhou stranu prý dávky omezuje.

Novela sjednotí celkovou výši rodičovského příspěvku během dvouleté, tříleté a čtyřleté varianty. Rodič bude mít nárok celkem na 220 000 korun. Měsíční dávka se odvodí od toho, kolik let rodič zůstane s potomkem doma.

V tříleté variantě se příspěvek sníží asi o 500 korun měsíčně proti současnosti, u ostatních variant se mírně zvýší. Pokud rodič dostane sankci za neplnění povinností souvisejících s řádným plněním povinné školní docházky staršího dítěte, z částky se odečte 22 800 korun.

Změní se i podmínky pro vyplácení příspěvků na péči. Jiný bude systém posuzování nároku na tuto dávku; podle mezinárodního systému. Podle opozice to ale vyloučí řadu lidí, dalším se příspěvek sníží. Peníze neměly být vypláceny "na ruku", jako je tomu nyní ale měly být vázány na sociální službu.

Koalice se nakonec dohodla, že tato úprava platit nebude a zůstane současný stav. ODS, TOP 09 a VV ale připraví opatření proti využívání příspěvků na jiné účely, což bylo i cílem nyní navrhované změny.

Novelou se zvýší příspěvek dítěti ve druhém stupni postižení z 5000 na 6000 korun.

Změnit by se měly i podmínky pro vyplácení příspěvku na bydlení. Doba jeho poskytování bude nově omezena na sedm let během deseti let. Výjimku budou mít zdravotně postižení, kterým stát poskytl příspěvek na úpravu bytu, lidé žijící v bytech zvláštního určení a lidé starší 70 let. Vláda původně navrhovala 75 let. Příspěvek budou moci úřady vyplácet přímo pronajímateli.

Poslanci schválili i pozměňovací návrh Romana Sklenáka (ČSSD), podle kterého zůstane lidem v pobytových sociálních zařízeních část příjmu.

 

Právě se děje

Další zprávy