Nečas navštíví Izrael. Pár dní před hlasováním v OSN

Tereza Šídlová
9. 9. 2011 11:56
Palestina požádá o přijetí do OSN, čeká se potvrzení českého zamítavého postoje
Nečas a Netanjahu v Praze
Nečas a Netanjahu v Praze | Foto: Reuters

Praha - Premiér Petr Nečas příští čtvrtek navštíví Izrael.

Jeho návštěva u premiéra Benjamina Netanjahua v Jeruzalémě přichází krátce před ostře sledovaným jednáním o přijetí Palestiny do OSN.

Izraelský deník Haarec před dvěma týdny přinesl informaci o tom, jak Češi už Netanjahuovi přislíbili, že hodlají hlasovat proti přijetí Palestiny do mezinárodní organizace. Český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar pak Aktuálně.cz zamítavý postoj Prahy k tomuto kroku nepřímo potvrdil.

"Cílem návštěvy je další zintenzivnění partnerství a konkrétní spolupráce České republiky a Státu Izrael, se zvláštní pozorností na oblasti vědecko-technické spolupráce, výzkumu, vývoje a inovací," uvedl k dvoudenní návštěvě mluvčí vlády Jan Osúch. 

„K tématům jednání bude patřit politická a bezpečnostní spolupráce, vývoj v regionu Blízkého východu, kulturní a vzdělávací výměny a v neposlední řadě i vzájemný obchod a investice," dodal.

Se čtyřmi ministry

Česko-izraelské vztahy jsou v současné době nadstandardní. Praha také patří k nejbližším spojencům Izraele v rámci Evropské unie.

V dubnu Prahu - poprvé v historii - navštívil izraelský premiér. Benjamin Netanjahu a oznámil zde například první úspěch nového izraelského protiraketového systému.

S Nečasem do Izraele jede neobvykle početná ministerská delegace. Do Jeruzalému ho doprovodí ministr obrany Alexandr Vondra, ministr školství Josef Dobeš, ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Premiér se také zúčastní pietního ceremoniálu v Památníku hrdinů a obětí Holokaustu Jad Vašem.

Podpora i z USA

Palestinská holčička protestuje v Rafahu proti uzavření Gazy Izraelem.
Palestinská holčička protestuje v Rafahu proti uzavření Gazy Izraelem. | Foto: Reuters

Tématem návštěvy se bezpochyby stane už zmiňované hlasování o přijetí Palestiny do OSN. Prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás hodlá žádost o přijetí Palestiny do OSN osobně předat generálnímu tajemníkovi Pan Ki-munovi 20. září.

USA ale už oficiálně oznámily, že budou vetovat jakoukoli žádost Palestiny předloženou Radě bezpečnosti OSN o její uznání jako nezávislého státu.

Podle mluvčí ministerstva zahraničí USA Victorie Nulandové může uznání palestinského státu následovat až po dohodě s Izraelem.

V podobném duchu se vyjádřil i český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar. Podle něj se jedná o jednostranný krok, který by zkomplikoval mírový proces na Blízkém východě.

 

Právě se děje

Další zprávy