Vláda přerušila dohady o rozpočtu. Peake čeká "bitku"

Jan Němec (redaktor) Petr Holub, Jan Němec (redaktor)
8. 9. 2011 15:08
Návrh rozpočtu musí ministři odhlasovat a poslat sněmovně ke schválení do konce září
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda Petra Nečase otevřela debatu o rozpočtu na příští rok, počítá se schodkem 105 miliard korun, což jsou 3,5 procenta HDP.

"Nikdo tyto klíčové parametry na jednání vlády nezpochybnil," prohlásil po prvním kole debaty o rozpočtu premiér Petr Nečas (ODS).

Kabinet obvykle probírá hospodaření státu na dvou svých schůzích, a to se stalo i tentokrát. Ministři jednání ve čtvrtek přerušili a pokračovat budou příští týden.

Návrh poté poputuje do sněmovny, trojkoaliční vláda na to má čas do konce září.

Rozpočet počítá s tím, že výdaje mají zůstat na úrovni letoška, tedy 1 bilion a 190 miliard, stranu příjmů posílí peníze z EU ve výši 101 miliardy.

Ministři vznesli další požadavky na navýšení rozpočtu svých kapitol.

"V tomto jackpotu je v tuto chvíli více než 16 miliard. Zdrcující většina uspokojena nebude, to je naprosto jasné," dodal premiér.

"Vláda o nich bude diskutovat, může jakoukoliv položku navýšit, ale za cenu snížení jinde," doplnil ho ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Peake: Poplakali jsme si, příště se pobijeme

Návrh z dílny ministra financí počítá s tím, že se o 20 miliard korun zvýší výdaje na sociální dávky včetně důchodů. Vyšší výdaje ale pokryjí jen očekávanou inflaci.

Polepší si doprava, na její stavby budou oproti letošku 3 miliardy navíc. Podobně na tom budou zemědělci, kterým stát přihodí o 2 miliardy víc. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) nicméně požaduje další miliardy na výstavbu nových a opravu stávajících silnic a dálnic.

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).
Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). | Foto: Jan Langer

"Mám pochopení pro svého stranického kolegu. Všichni jsme si poplakali nad nedostatkem financí. Budeme o tom diskutovat, trochu se pobijeme a pak se usmíříme," dodala k tomu vicepremiérka za VV Karolína Peake.

Její stranický kolega Dobeš dál požaduje asi 9 miliard korun navíc pro fond dopravy.

Pro vládu připravil seznam, o kterém už Aktuálně.cz psalo: o dva roky prý bude muset odložit zahájení stavby východní části Pražského okruhu z Běchovic k dálnici D1, o rok odloží dostavbu posledních čtyř kilometrů dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové nebo spojení Zlína s dálnicí D1 po silnici do Otrokovic.

Víc peněz dá vláda také na výzkum - celkem 2 miliardy jsou určeny pro Akademii věd a Grantové i Technologické agentuře. Tím zvýší jejich rozpočet o čtvrtinu. Naopak vysoké školy mají přijít o 750 milionů korun.

Méně pro armádu a školství

Ostatní resorty zůstávají po odečtení inflace na letošní úrovni. Fakticky si ale pohorší armáda a životní prostředí.

Podobně i školství, to dostane sice o miliardu víc, reálně to ale zaznamená pokles o 3 procenta. Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) sice už před časem upozorňoval, že mu chybí slíbené 4 miliardy na regionální školství.

Dokonce hrozil, že sníží platy školníkům a kuchařkám, ony 4 miliardy navíc ale nakonec nedostal.

Verze, kterou nakonec vláda dostala na stůl, se liší od původního návrhu ministra financí, který předběžně rozeslal ministrům v létě kvůli debatě o rozpočtech jednotlivých kapitol.

Koaliční skupina

Po jednání vlády se ukázalo, že spory kolem rozpočtu i daní ještě přetrvávají - kříslo to mezi ministrem financí a vicepremiérkou Peake, která mluvila o koaliční skupině pro střednědobý výhled financí, která má určit priority a pobavit se o daních.

Na to zareagoval ministr financí Kalousek: "Koaliční skupinu pro určení priorit vítám, ale daňová reforma je koaličně dohodnutá."

Vláda cílí rozpočet tak, aby příští rok udržela schodek na 3,5 procentech HDP, v roce 2013 to má být na úrovni 2,9 procenta a v roce 2014 1,9 procenta.

Čáru přes rozpočet jí ale lehce může udělat stav světové ekonomiky a tato čísla se tak mohou stát jen zbožným přáním.

"Je to, jako bych se zeptal, zda se příští červen budete koupat," řekl k tomu premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy