Koalice: Příspěvek na péči dostanou postižení přímo

Domácí ČTK Domácí, ČTK
6. 9. 2011 13:06
Nebude tak vázán na poskytovanou sociální službu, jak bylo původně v plánu
Foto: Reuters

Praha - Vládní trojkoalice se shodla, že příspěvek na péči nebude vázán na poskytovanou sociální službu a nadále bude vyplácen přímo postiženým lidem. Na programu tak zůstane původní návrh ministerstva práce a sociálních věcí.

Vázání příspěvku na službu měla podle návrhu sněmovního sociálního výboru přinést reformní novela zákonů o hmotné nouzi, sociálních službách a státní sociální podpoře. Poslanci ji budou schvalovat během dne nebo ve středu.

Úprava se vrátí k původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí. Ve druhé fázi sociální reformy podle nich koalice předloží návrhy na zavedení kontrolních mechanismů, které zamezí zneužívání příspěvku na péči.

"Je to dohoda všech tří stran, nikdo na nás netlačil. Ministerstvem zajistí daleko větší kontrolní mechanismy, aby nebyla dávka zneužívaná," komentovala rozhodní koalice poslankyně Lenka Kohoutová, která vyjednává sociální reformu za ODS s tím, že ona sama takové rozhodnutí podporuje.

Koaliční vyjednávači se sešli v úterý ráno před jednáním sněmovny.

V současnosti dostávají postižení peníze "na ruku" a mohou si sami vybrat, jakou službu si zaplatí. Měsíční výše příspěvku je závislá na stupni postižení. Podle pozměňovacího návrhu výboru měla být dotace vyplácena přímo poskytovateli služby, kterého by si handicapovaný člověk vybral. Cílem bylo zajistit to, aby tito lidé nepoužívali příspěvky na jiné účely.

Postižení lidé získají nynější dohodou koalice podle místopředsedkyně Věcí veřejných Dagmar Navrátilové větší komfort a samostatnost rozhodování. "Budu usilovat o to, aby se navazující změny v rámci druhé fáze sociální reformy zaměřily na adresnou kontrolu, aby ti, kteří sociální dávky zneužívají, už tak nemohli činit," uvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy