Ministry úspory nezabolí, Kalousek našel 30 miliard

Jan Němec (redaktor) Petr Holub, Jan Němec (redaktor)
5. 9. 2011 19:51
Oproti původní seškrtané verzi ministr financí všem resortům přidal miliardy korun
V Kalouskově návrhu rozpočtu na rok 2012 dosahuje výdajová stránka 1190 miliard, a odpovídá tak letošním výdajům.
V Kalouskově návrhu rozpočtu na rok 2012 dosahuje výdajová stránka 1190 miliard, a odpovídá tak letošním výdajům. | Foto: Jan Langer

Praha - Druhý návrh rozpočtu přihazuje po pěti miliardách na sociální dávky, stavbu silnic, na podporu škol a zemědělců. Tři miliardy dostanou dohromady policisté a hasiči, dvě miliardy vojáci.

Ukazuje to nová verze státního rozpočtu, který míří ve středu do vlády.

Pět miliard pro oba Dobeše

V červenci vyděsil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) všechny své kolegy. V první variantě státního rozpočtu na rok 2012 snížil všem proti letošku výdaje o pět procent. Jedinou výjimkou byl resort sociálních věcí, kterému přidal na důchody patnáct miliard korun.

Po dvou měsících se ukazuje, že šlo o strategický manévr. Během léta Kalousek všem ministrům ustoupil a každému přidal do rozpočtu několik miliard nebo aspoň stovek milionů.

Po pěti miliardách získali oba jmenovci z Věcí veřejných, kteří proti Kalouskovým úsporám protestovali nejhlasitěji. Josef Dobeš na platy učitelů a Pavel Dobeš na stavbu silnic.

O stejnou částku se zvýší výdaje také dvěma tichým ministrům, Ivanovi Fuksovi (ODS) ze zemědělství a Jaromíru Drábkovi (TOP 09) z resortu sociálních věcí.

Proti prvnímu návrhu si přilepší i policisté, soudci a vojáci. Pro jejich resorty se našlo navíc celkem šest miliard.

Tradičně víc betonu a méně vzdělání

Nová verze rozpočtu ukazuje, kam Nečasova politika nejraději směřuje veřejné peníze. O dvacet miliard se zvýší výdaje na sociální dávky včetně důchodů. Nárůst o čtyři procenta ale pouze pokryje očekávanou inflaci.

Vedle toho se nejvíc zvýší dotace českého státu do zemědělství a dopravy. Na stavbu silnic půjde proti letošku o tři miliardy více, na podporu zemědělců o dvě miliardy. Když se nepočítá s evropskými dotacemi, tak jde v obou případech o desetiprocentní reálné navýšení.

Ostatní resorty zůstávají po odečtení inflace na letošní úrovni. Reálně se však sníží dotace na armádu a ochranu životního prostředí. Přes snahu ministra Josefa Dobeše si proti letošku už potřetí v řadě pohorší školy. Dostanou sice navíc miliardu, to však znamená reálný pokles o tři procenta.

Vláda naopak potvrdila, že přeje výzkumu. Přidala celkem dvě miliardy Akademii věd a Grantové i Technologické agentuře, a zvýšila tak jejich rozpočet o čtvrtinu. Protestovat budou zřejmě vysoké školy, které přijdou o 750 milionů.

Tři procenta z bilionu

Kalousek zvýšením příjmů ministerstev o třicet miliard předvedl, jaké možnosti nabízí správci státní pokladny rozpočet s bilionovou útratou.

V návrhu rozpočtu na rok 2012 dosahuje výdajová stránka 1190 miliard a odpovídá tak letošním výdajům. Z této částky by měla v příštím roce poslat 101 miliard Evropská unie, dalších 105 miliard si Česká republika půjčí.

Třicet miliard našel Kalousek úpravou jediné rozpočtové kapitoly, které se říká Všeobecná pokladní správa a která inkasuje většinu vybraných daní. Po vzoru svých předchůdců zvýšil očekávané příjmy o osmnáct miliard. Zbylé peníze získal, když snížil výdaje na podporu stavebního spoření a exportu.

 

Právě se děje

Další zprávy