ČSSD vyveze na neklidný sever svou stínovou vládu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
4. 9. 2011 13:25
Policejní posily zatím zůstanou na Šluknovsku, oznámil premiér Nečas
Foto: Jan Langer

Praha - Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka svolal na sever Čech, kde stoupá napětí mezi Romy a "bílými", zasedání své stínové vlády. Uvedl to v nedělním pořadu Partie televize Prima.

Sobotka považuje za nebezpečné, že na situaci ve Šluknovském výběžku "začínají parazitovat extremistické struktury". Obvinil přitom vládu Petra Nečase, že nejednala včas.

Sociální demokracie se angažuje i v místních protestech proti "nepřizpůsobivým" a za bezpečí obyvatel.

První větší demonstraci nespokojených svolal rumburský starosta a senátor sociální demokracie Jaroslav Sykáček, na pódiu byl i poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Mezi řečníky se objevil také Josef Mašín z organizace Občanský odpor Rumburk, který nazval region odkladištěm nepřizpůsobivých lidí.

Kritiku, podle níž měl přijet do regionu osobně, však premiér Nečas odmítá. Situaci podle něj řeší především ministr vnitra a zmocněnkyně pro lidská práva.

Posily zůstanou, dokud budou potřeba

"Policejní posily zůstanou na Šluknovsku do té doby, dokud to bude nutné k zajištění bezpečnosti a pořádku," řekl Nečas. O jejich stažení se rozhodne podle situace v regionu.

Ministerstvo vnitra uvažuje o zřízení až čtyř mobilních policejních jednotek, které by se mohly v podobných situacích na místo potřeby přesouvat. Už dříve ministerstvo přislíbilo, že na přelomu roku vznikne speciální pořádková jednotka policie, jejích přibližně 200 mužů bude působit právě na Šluknovsku.

Fotogalerie: Konec šluknovského soužití

Podle Bohuslava Sobotky však policie nemá dost peněz na provoz a slibovaným mobilním jednotkám "v polovině příštího roku dojdou prostředky na benzín". Tuto výtku Nečas odmítl, "provozní peníze" policie se příští rok navýší o miliardu.

"Vláda svou politikou situaci v rizikových regionech ještě zhoršuje," podotkl v neděli Sobotka a zmínil hlavně snižování počtu policistů a na méně peněz na aktivní politiku zaměstnanosti.

Tři pilíře řešení krize

Podle Nečase se problémy na Šluknovsku či jinde nedají vyřešit v krátké době. Na zvládnutí situace pracuje vládní agentura pro začleňování.

Premiér zdůraznil, že řešení stojí na třech pilířích - na vazbě mezi vyplácením sociálních dávek a posíláním dětí do školy, na vazbě dávek na prospěšnou práci pro obec a na stejných pravidlech pro všechny. "Veřejná služba se rozšíří, udělá se jasná vazba mezi tím, že když beru dávku, musím něco pro společnost odvést," řekl.

Do budoucna by se podle Nečase mohl omezit také počet lidí na bytovou plochu. Počítá se i se zřízením centrální evidence přestupků či postihováním zneužívání dávek.

Fotogalerie: Akce ČSSD se změnila v pochod proti Romům

Napětí na severu Čech vládne už delší dobu. Počátkem srpna situaci vyhrotil útok pětice Romů s mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O dva týdny později se další incident odehrál v Rumburku.

Do ulic severočeských měst kvůli nepokojům vyrazily policejní posily, a to 50 policistů z pražské pořádkové jednotky. Podle původních informací měli zůstat dva až tři týdny. Starostové ale žádají trvalé řešení a posílení policejních hlídek.

 

Právě se děje

Další zprávy