Klaus: Dobeš je nej ministr školství, VV obohacují zemi

Domácí ČTK Domácí, ČTK
2. 9. 2011 7:43
Vít Bárta je šikovný a bystrý politik, svěřil se televizi prezident

Praha - Josef Dobeš (VV) je nejlepší polistopadový ministr školství, myslí si prezident Václav Klaus. V pořadu České televize Před půlnocí v noci na pátek prezident prohlásil, že Dobešovy Věci veřejné se jako strana stabilizují a profilují.

O šéfovi poslaneckého klubu VV Vítu Bártovi, o jehož blízkých vztazích s hlavou státu se spekulovalo, Klaus prohlásil, že je to šikovný a bystrý politik. Poslanecká sněmovna tento týden umožnila Bártovo stíhání pro podezření z korupce.

"Mám pocit, že dneska je to strana, která se stabilizuje, do jisté míry, která po více než roce ve vládě začíná objevovat, co to znamená," řekl prezident o nejmenší straně vládní koalice. Do vládních a do parlamentních pozic se VV podle něj podařilo dosadit některé politiky, kteří jsou "obohacením naší země".

Slabý Nečas je démonizování

Klaus zdůraznil, že nynější koaliční vlády se nezříká. "Nemám pocit, že v dané chvíli existuje nějaká alternativa," upozornil prezident. Nadále se chce pokoušet přispět k další existenci kabinetu.

Údajná slabost premiéra Petra Nečase (ODS) je podle Klause démonizována. Vždy je to podle něj tak, že strana, která nemá dominantní vládní odpovědnost, vždycky hraje takovou "trochu vyděračskou politiku", protože nenese hlavní odpovědnost za pád vládního projektu. "Proto se to daleko snadněji hraje panu (ministru financí Miroslavu) Kalouskovi (TOP 09) než panu Nečasovi," vysvětlil prezident.

Upozornil také, že se ukazuje, že ani síla 118 poslaneckých křesel, kterou vládní strany získaly po volbách, nestačí ke stabilní vládě. "Na druhou stranu, kdybychom měli většinu jednoho dvou poslanců a stejně složenou vládu, tak už jsme ji dneska neměli," poznamenal.

Schwarzenberg jen trousí

Klaus v předpůlnočním rozhovoru vysílaném z Ostravy kritizoval ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09), který podle něj do vládní koncepce zahraniční politiky nezapracoval zásadní připomínky z Hradu vznášené od jara. Prezidentská kancelář své protesty podle Klause nemedializovala, poprvé své námitky prezident řekl až tento týden na shromáždění českých velvyslanců.

Podle prezidenta se o koncepci na jednání vlády rozhořel velký politický spor mezi ODS a TOP 09. "Dali to panu ministrovi k přepracování, ten na to ani nesáhl a poslal to znovu zpátky," uvedl Klaus. Premiér podle něj neměl kvůli napjatým vztahům uvnitř koalice chuť vrátit koncepci k dalšímu přepracování.

Ministr Schwarzenberg podle Klause na setkání s diplomaty s prezidentem nezačal polemizovat. "To on schopen není. Je bohužel schopný utrousit nějakou poznámku prvnímu novináři, kterého potká. A to je jednání, které moc aristokraticko-knížecí není," poznamenal prezident.

Klaus měl vůči osobě současného ministra zahraničí námitky už v minulosti, později se zdálo, že se vztahy mezi oběma politiky urovnaly.

 

Právě se děje

Další zprávy