Vláda zřídila eurotajemníka, TOP 09 žádá smírčí řízení

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Tereza Šídlová
31. 8. 2011 14:40
Ministru zahraničí Schwarzenbergovi vadí odebírání kompetencí
Nečas a Schwarzenberg.
Nečas a Schwarzenberg. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní koalice je znovu ve sporu. Premiér Petr Nečas navzdory ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi a TOP 09 prosadil zřízení nové funkce státního tajemníka pro evropské záležitosti, který bude působit na Úřadu vlády.

TOP 09 kvůli tomu požaduje smírčí řízení v koalici, protože podle ní jde o porušení koaliční smlouvy. Ministr Schwarzenberg totiž zavedení této pozice připisuje odebrání kompetencí, které náleží jeho resortu.

"Vláda změnu jednacího řádu schválila většinou, a je tak platná. Není to ani o milimetr upírání ničeho nikomu ani posouvání kompetencí," řekl na tiskové konferenci Nečas.

Do funkce úředník

Funkci, která je formálně na úrovni náměstka, bude zastávat úředník, současný vrchní ředitel Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády Vojtěch Belling.

Loni se ale jako o nejpravděpodobnějším kandidátovi na pozici eurotajemníka mluvilo o šéfovi Evropské asociace výrobců automobilů Ivanu Hodačovi.

„Pokud bych měl odpovídající kompetence a nebyla by to pouze úřednická funkce, tak bych o tom uvažoval," řekl Aktuálně.cz Hodač ještě ve středu. Dodal ale, že s premiérem o svém možném angažmá v poslední době nejednal, přestože zůstávají v neformálním kontaktu.

Schwarzenberg minulé léto na Hodačovu adresu poznamenal, že je „automobilovým lobbistou". Mezi oběma muži proběhlo i pár "smírčích" schůzek.

Nové ministerstvo?

Jednání o této pozici pak ale šlo do ztracena. Nyní se návrh vrátil "na stůl" poté, co TOP 09 kvůli kauze Ladislava Bátora nedocházela na vládu.

Podle Nečase bude státní tajemník řídit jednání vládního výboru na pracovní úrovni. Nebude v žádném kontaktu s ministry, nebude žádného ministra nahrazovat.

Premiér zdůrazňuje, že potřebuje mít aparát, který bude koordinovat evropská témata pro vyjednávání s Bruselem, z nichž mnoho je ekonomických.

Šéf diplomacie a předseda TOP 09 to však odmítal a zdůrazňoval, že by tak "zadními dvířky" mohlo vzniknout nové ministerstvo pro evropské záležitosti.

 

Právě se děje

Další zprávy