Bátora končí nekončí, bude na školství hlídat majetek

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
30. 8. 2011 6:46
Ministr Dobeš ho odvolal z postu personálního ředitele, stane se z něj vicekancléř
Ladislav Bátora.
Ladislav Bátora. | Foto: Iniciativa D.O.S.T

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) sice k 1. září odvolá z postu personálního ředitele bývalého kandidáta radikálních nacionalistů Ladislava Bátoru, avšak na ministerstvu tento chráněnec Hradu nakonec zůstane.

Dobeš kvůli němu tvoří post zástupce ředitele ministerské kanceláře zodpovědného za majetek.

Podle Miroslava Kalouska z TOP 09, která si Bátorův konec vynucovala, je to "neškodná trafika", podle lídra VV Víta Bárty ovšem kontroverzní úředník, který veřejně urazil předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, "povýší a bude vicekancléřem".

Buď jak buď, ministři TOP 09 by měli znovu začít chodit na jednání vlády. Ta kvůli Bátorovi bojkotovali.

Platí dohoda?

Nečekanou personální rošádu v pondělí v noci zveřejnilo Aktuálně.cz. Deníku ji potvrdil člen poslaneckého klubu TOP 09, s Dobešem se na tom během podvečerního jednání domluvil přímo ministr zahraničí Schwarzenberg.

"Pan Bátora přestane býti pověřen řízením personálního útvaru," řekl pak v České televizi šéf poslanců VV a exministr dopravy Bárta. Na ministerstvu ale zůstane, podle Bárty ho fakticky čeká povýšení, jelikož bude zastávat post vicekancléře ministerstva školství.

Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák ale tvrdí, že součástí dohody rozhodně nebylo, že Bátora bude zastávat jakýkoliv vysoký post. "Věřím tomu, že nebude v nějaké exekutivní funkci," prohlásil v ČT. Podobný postup by podle něj mohl dohodu ohrozit.

Oficiální a jasné vysvětlení ministra Dobeše se redakce Aktuálně.cz pokusí získat, v noci na úterý nezvedal mobil a nereagoval na SMS.

Jablko sváru

Kritizovaný Bátora se stal předminulý týden příčinou koaličních rozepří. Ministři TOP 09 se totiž odmítli účastnit jednání vlády poté, co úředník označil Schwarzenberga na svém facebookovém profilu za "starého prskajícího chudáčka".

Jako satisfakci chtěla TOP 09 Bátorovo odvolání, nebo odchod ministra Dobeše, který nad ním držel ochrannou ruku. Ten to odmítl a bránil kontroverzního úředníka až do konce.

ODS stojí za Nečasem

Bátoru, někdejšího kandidáta extremistické Národní strany a předsedu iniciativy D.O.S.T., na ministerstvo doporučily hradní kruhy, pravděpodobně vicekancléř Petr Hájek.

Roztržkou se v pondělí odpoledne zabývala i Výkonná rada ODS. Ta se postavila za premiéra Petra Nečase.

"Výroky jednoho kontroverzního subalterního úředníka jsou nedůstojnou záminkou pro bojkot jednání koaličního kabinetu v klíčovém okamžiku schvalování reforem a přípravy státního rozpočtu na příští rok," stojí v dokumentu.

 

Právě se děje

Další zprávy