Česko uznalo libyjské povstalce za představitele země

Domácí ČTK Domácí, ČTK
29. 8. 2011 11:45
Ve veřejném prohlášení to uvedl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. | Foto: Reuters

Praha - Česká republika uznala povstaleckou Přechodnou národní radu (NTC) za jediného zákonného politického představitele Libye. Ve svém prohlášení to uvedl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

"Vývoj situace potvrdil rostoucí váhu Přechodné národní rady do té míry, že se reálně stala jediným legitimním politickým představitelem libyjského lidu," sdělil ministr.

Česko bylo podle Schwarzenberga mezi prvními zeměmi, které s NTC navázaly kontakty, přesto ji ale uznalo až se zpožděním.

"My zajisté nebudeme první. Já jsem konzervativní člověk i v těchto věcech. Kdokoli neovládá celou zemi, tak ho nemůžeme uznat jako novou legitimní vládu," řekl v polovině dubna v Lucemburku ministr Schwarzenberg. Ještě koncem července ministr zopakoval, že dokud libyjští povstalci neovládnou celou zemi, nebude je Česká republika uznávat za oficiální libyjskou vládu.

Už minulý týden se ale na ministerstvu zahraničí začalo řešit, zda by se do Tripolisu mohl vrátit český velvyslanec Josef Koutský. Česko v únoru po propuknutí nepokojů v Libyi velvyslanectví uzavřelo a Koutský i se svými spolupracovníky odjel do Prahy.

Zřejmou výzvou k diplomatickému uznání se minulé pondělí stalo vyvěšení červeno-černo-zelené povstalecké vlajky na budově libyjské diplomatické mise v Praze. Stalo se tak v reakci na obsazení velké části Tripolisu povstaleckými jednotkami. Chargé d'affaires Núrí Ghaví tehdy vyjádřil politování nad tím, že Praha vládu rebelů oficiálně neuznala.

Už během své návštěvy v libyjském Benghází koncem června ministr podle prohlášení uznal NTC jako "důvěryhodného představitele libyjského lidu". Další vývoj situace potvrdil rostoucí váhu přechodné rady do té míry, že se stala jediným zákonným představitelem lidu.

Česko se chce podílet na obnově Libye

"Česká republika je pevně odhodlána rozvíjet spolupráci s novou dočasnou vládou a ostatními představiteli země, kteří zemi povedou v přechodném období do svobodných voleb," praví se v ministrově prohlášení.

Česko, které již strádající Libyi pomohlo, je podle dokumentu připraveno na základě potřeb libyjské strany v této pomoci pokračovat. Chce se podílet na poválečné obnově Libye jak bilaterálně, tak v rámci Evropské unie, OSN a NATO.

Přechodnou povstaleckou radu už uznalo podle dostupných informací přes 50 států světa. Jejich počet se zvýšil zejména po pádu Tripolisu minulý týden.

Některé státy poskytly povstalcům diplomatickou podporu už mnohem dříve, Francie jako vůbec první uznala NTC už v březnu, Německo se k témuž kroku odhodlalo v polovině června.

Nejdůležitější je najít dohodu

Podle zahraničněpolitického odborníka a místopředsedy opoziční ČSSD Lubomíra Zaorálka se dal pondělní krok české diplomacie očekávat. "Nejdůležitější v Libyi je teď najít dohodu o dalším směřování země," podotkl.

Situace je podle něho otevřená a Zaorálek má za to, že Libyi čekají velké obtíže při budování konsolidované společnosti. "Varuji před jakýmkoliv vítězným pokřikem, protože myslím, že v Libyi to vlastně všechno teprve začíná," dodal.

Premiér Petr Nečas počátkem června uvedl, že Česko kroky k navázání prvních kontaktů se zástupci NTC "zvažuje", k uznání se ale v té době ještě nerozhodlo.

Minulý čtvrtek uznala NTC vlivná Liga arabských států, zatímco Africká unie stále uznání odmítá s tím, že čas k takovému kroku nastane až po úplném ukončení bojů.

 

Právě se děje

Další zprávy