Peake chce posílit práva těch, co oznámí korupci

ČTK ČTK
21. 8. 2011 16:49
Místopředsedkyně vlády chce od ministerstva vnitra převzít připravu zákona o whistleblowingu
Karolína Peake
Karolína Peake | Foto: Jan Langer

Praha - Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) chce od ministerstva vnitra převzít přípravu zákona o ochraně oznamovatelů korupce.

Zákonem by se měl zabývat vládní výbor pro koordinaci boje s korupcí, v jehož čele Peake stojí, uvedla v neděli v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

"Ten, kdo korupci nahlašuje, se někdy může stát sám tím chyceným. A to je jedna z prvních věcí, kterou bych ráda začala," řekla Peake. "Ráda bych požádala ministerstvo vnitra, aby zákon o whistleblowingu převedlo na můj úřad, abychom se tímto zákonem a jeho přípravou mohli co nejdříve začít zabývat," dodala.

Whistleblowing je anglický termín označující situaci, kdy zaměstnanec firmy nebo státní správy upozorní na neetické či nezákonné praktiky na pracovišti, například korupci.

Předseda VV Radek John v době, kdy ještě působil jako ministr vnitra, uvedl, že lidem, kteří nahlásí korupční jednání, v Česku často hrozí ztráta zaměstnání a problémy při dalším hledání práce.

"Mým úkolem je pomoci zlepšit právní prostředí tak, aby nahlašování korupce nebylo problém," vysvětlila Peake, která je také předsedkyní legislativní rady vlády.

Pokud jí a jejímu týmu ministerstvo vnitra přípravu zákona přenechá, bude se podle svých slov snažit posílit práva lidí, kteří korupci oznamují. Podobně její úřad od vnitra již převzal koordinaci boje s korupcí, uvedla Peake.

"Peake bude mít složitý úkol," míní Spáčil

Podle předsedy správní rady Transparency International Jana Spáčila podobné výbory pro boj s korupcí v zahraničí fungují. Upozornil ale na to, že vládní program boje proti korupci obsahuje body, které "nejsou příliš ambiciózní".

Řada položek vládní protikorupční strategie byla tak podle něj splněna například tím, že "byla provedena analýza" či "bylo předloženo vládě".

"Paní vicepremiérka bude mít velice složitý úkol. Na druhé straně trošku ulehčený tím, že tady pravděpodobně nejsou příliš velká očekávání od toho, co by výbor měl nyní udělat," poznamenal Spáčil.

Úkol Peake a jejího týmu podle něj bude spočívat zejména v převedení teoretických poznatků a zjištění do praxe v podobě zákonů a legislativních úprav.

 

Právě se děje

Další zprávy