Dobeš se distancoval od Bátory, Kalouskovi to nestačí

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 8. 2011 15:18
Ministr školství se s úředníkem osobně sešel a pokáral jej za jeho chování
Josef Dobeš se sešel s Ladislavem Bátorou a pokáral jej za jeho chování.
Josef Dobeš se sešel s Ladislavem Bátorou a pokáral jej za jeho chování. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr školství Josef Dobeš se veřejně distancoval od prohlášení Ladislava Bátory na adresu předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Vedení strany TOP 09 Dobešův postup přesto nestačí a nadále trvá na propuštění úředníka.

Dobeš se ministrovi zahraničí již dříve za chování svého podřízeného telefonicky omluvil.

"Panu Bátorovi jsem jeho chování vytknul a udělil mu jednoznačné pokyny ohledně jeho veřejného vystupování. Pokud se jimi pan Bátora nebude řídit, či pokud u něj zjistím jakékoli projevy politického extremismu, budu neprodleně konat i v personální oblasti," uvedl ministr školství.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na prohlášení Josefa Dobeše reagoval v duchu nedávného dění a nadále trvá na odvolání Ladislava Bátory z ministerstva. "Jediné odpovídající distancování se je okamžité odvolání toho úředníka. Cokoliv jiného znamená pouze to, že pan ministr Dobeš dál kryje nepřijatelné jednání ve státní správě," řekl Kalousek.

Předseda vlády Petr Nečas (ODS) uvedl, že bere distancování se ministra školství od chování Bátory na vědomí. Nadále však chce s koaličními partnery o vzniklé situaci jednat.

"Je neúnosné, aby spor o jednoho státního úředníka, i když kontroverzního, ohrožoval schvalování potřebných reforem," konstatoval Nečas.

Dobeš vyhověl premiérovi

Premiér od vzniku sporu žádal po ministrovi školství distancování se od výroků podřízeného. Vyjádřil také naději, že ministři z TOP 09 jsou si vědomi svých ústavních povinností.

Členové vlády z TOP 09 ve středu uvedli, že se odmítají účastnit schůzí vlády, dokud nebude Bátora odvolán z funkce, nebo dokud neodejde Dobeš.

Podle Nečase jsou Bátorovy výroky na adresu ministra zahraničí hulvátské. Premiér uvedl, že on sám by podřízeného za podobné chování odvolal.

Kalousek a další ministři za TOP 09 ve středu odešli z jednání vlády, když vyšlo najevo, že ministr školství Josef Dobeš (VV) neodvolá svého podřízeného Bátoru poté, co úředník na svém facebookovém profilu označil předsedu TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga mimo jiné za "starého prskajícího chudáčka".

 

Právě se děje

Další zprávy