Senátoři dluží dohromady 40 milionů, nejvíc ti z TOP 09

Martina Machová Martina Machová
23. 8. 2011 6:00
Ve srovnání s poslanci a členy vlády jsou senátoři s výdaji na byty a auta skromnější
Zasedání Senátu.
Zasedání Senátu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Politici z horní komory českého Parlamentu jsou ve svých osobních financích odpovědnější než jejich kolegové z Poslanecké sněmovny i z vlády.

Vyplývá to z analýzy deníku Aktuálně.cz, který srovnával majetková přiznání všech zákonodárců.

Celkově dluhy všech senátorů oficiálně činí 40,2 milionu korun, rozpočítáno na jednotlivé senátory to pak je necelých půl milionu korun, přesněji 496 tisíc.

Pro porovnání - dvousethlavá sněmovna dluží za své nemovitosti a vozy více jak 200 milionů. Na každého poslance to tak dělá více jak milion.

Samotná vláda při svých šestnácti členech dluží 28 milionů, což vychází na 1,750 milionu korun na jednoho ministra.

Nutno ovšem dodat, že v současnosti není z oficiálních zdrojů zřejmé, jak jsou na tom po finanční stránce její dva členové Jan Kubice a Pavel Dobeš. Oba jsou nováčky, majetková přiznání proto letos ještě nezveřejňovali.

Dluh senátora Horníka

V mezistranickém srovnání v Senátu co do zadlužení vede klub TOP 09 kvůli jedinému senátorovi - Janu Horníkovi. Ten je současně nejvíce zadluženým členem horní komory, na leasinzích a půjčkách dluží 5,4 milionu korun.

Senátor Jan Horník.
Senátor Jan Horník. | Foto: TOP 09

Zatímco dluhy u bank splácí, již čtyři roky se nemění jeho závazek ve prospěch Aleše Málka, od kterého si půjčil 2,5 milionu korun.

Již při prvním zveřejnění svých majetkových poměrů se kvůli tomuto dluhu stal terčem kritiky. Radnice Božího Daru v čele s Horníkem totiž koupila od podnikatele Málka v roce 2005 podíl v Hotelu Praha za přibližně 30 milionů korun. Jeho provoz byl přitom ztrátový.

"Splácím jen úroky, což je měsíčně asi 13,5 tisíce korun, proto se částka nemění," říká o své půjčce Horník. Situace je pak důsledek jeho v současnosti špatných finančních poměrů a i proto, že se s Málkem lépe domluví o změnách smlouvy než s bankou, upřednostňuje při splácení právě půjčku u České spořitelny.

"S panem Málkem jsme dohodnutí, že jistinu splatím do čtyř let poté, co budu schopen dluh splácet," dodal senátor.

Po TOP 09 druhá partaj v "žebříčku zadluženosti" jsou pak sociální demokraté, jejichž průměrný dluh na osobu činí 570 tisíc korun, následovaní občanskými demokraty, kteří dluží na hlavu 402 tisíc a lidovci s dluhem bezmála polovičním - 218 tisíc na senátora.

Odmyslíme-li vysoký dluh senátora Horníka, poměr v komoře, kterou ovládá vládní opozice, se tak oproti sněmovně obrací. Koaliční poslanci totiž přiznávají dluhy v průměru 1,29 milionu korun, jejich kolegové z opozičních lavic pak 637 tisíc.

Z porovnání majetkových přiznání jednotlivých senátorů v průběhu čtyř let pak vyplývá, že nízký průměrný dluh členů Parlamentu vznikl tím, že mnozí své pohledávky během svého volebního období splatili, nebo se jejich splátkový kalendář blíží ke konci.

Zadlužení nováčci

Nejvyšší osobní dluhy vykazují v případě sociálních demokratů zejména nováčci. Těch má obecně ČSSD nejvíce, v posledních dvou senátních volbách totiž výrazně bodovali.

Jejich plzeňská senátorka Dagmar Terelmešová přiznala úvěr 2,9 milionu korun, stranický kolega a olomoucký hejtman Martin Tesařík pak dluží 2,7 milionu korun. Dva miliony pak přímo svému bratrovi Josefu Tesaříkovi.

Děčínský senátor Jaroslav Sykáček, kterého do Senátu vyneslo "oranžové tsunami" roku 2008, pak díky třem hypotékám a jednomu spotřebnímu úvěru u Komerční banky 3,3 miliony korun. Dluh mu přitom každoročně spíše narůstá.

Z občanských demokratů je to pak senátorka Daniela Filipiová, která dluží na hypotékách dohromady 2,06 milionu korun, a náchodský senátor Petr Pakosta s dluhem 2,44 milionu korun. Oběma končí mandát v příštím roce.

Třetím největším dlužníkem z řad ODS je znovuzvolený berounský senátor Jiří Oberfalzer se závazky ve výši 2,7 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy