Kalousek se pře s Nečasem, ohrožena je i reforma daní

Domácí Domácí
18. 8. 2011 15:50
Ministr financí požaduje odchod Bátory či Dobeše, jinak do vlády nepustí klíčový zákon
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kvůli sporům o prostořekého úředníka Ladislava Bátoru se do názorového střetu dostal už i premiér Petr Nečas (ODS) se správcem státní kasy Miroslavem Kalouskem (TOP 09). 

Ministr financí dokonce pohrozil, že neodejde-li ze své funkce Bátora, či šéf resortu školství Josef Dobeš (VV), nepustí do vlády daňovou reformu včetně zdanění hazardu. Spor by podle Kalouskova vyjádření pro server iDnes.cz mohlo urovnat koaliční jednání, které by předcházelo klíčovému zasedání vlády.

Roztržce předcházelo Nečasovo prohlášení, ve kterém po ministru Dobešovi žádá, aby se od výroků svého podřízeného Bátory na adresu šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga jasně distancoval.

Omluva, kterou Dobeš vicepremiérovi zaslal prostřednictvím SMS, byla podle něj naprosto nezbytná, ale nestačí. "Ministr Dobeš se musí od výroků pana Bátory jednoznačně distancovat," prohlásil Nečas.

Zároveň zopakoval, že on sám by situaci řešil Bátorovým vyhozením.

Bátora na svém profilu na Facebooku označil Schwarzenberga za "starého prskajícího chudáčka". Ministři za TOP 09 následně na protest odešli ve středu z jednání vlády. Svůj návrat za vládní jednací stůl podmiňují odchodem Bátory, či rezignací samotného Dobeše.

"Považuji za neúnosné, aby spor o jednoho subalterního úředníka blokoval činnost celé vlády," uvedl ve čtvrtek Nečas a nadzvedl tím svého kolegu ve vládě Kalouska.

"Pan premiér se mýlí. Nejde o spor o jednoho subalterního úředníka. Celá záležitost se týká otázky, zda je možné zneužívat státní správu pro pronikání extrémistických názorů a zda mohou zástupci státní správy urážet ústavní činitele. Pokud to možné je, existence takové vlády nemá smysl," napomenul Kalousek premiéra.

Kalousek zároveň dodal, že členové TOP 09 na neudržitelnost situace delší dobu upozorňovali jak Josefa Dobeše, tak i Petra Nečase. Řešení ale podle něj nepřišlo, a proto se rozhodli konat ministři strany samotní.

"Existují totiž určité hranice, které nelze překročit," uzavírá své prohlášení.

Premiér ale upozornil, že jeho kabinet čeká projednávání důležitých reforem a schvalování státního rozpočtu.

"To jsou opravdu důležitá témata. Proto o této věci jednám a budu jednat se zástupci obou koaličních stran. Chci ji osobně probrat s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Věřím, že zvítězí zdravý rozum a odpovědnost," dodal ministerský předseda.

 

Právě se děje

Další zprávy