Neodvolatelný Bátora? Tři důvody, proč zůstává u Dobeše

Martina Machová Martina Machová
19. 8. 2011 20:01
Aktuálně.cz analyzuje, proč ministr školství riskuje vládní krizi kvůli jednomu úředníkovi
Ladislav Bátora na Akci D.O.S.T.
Ladislav Bátora na Akci D.O.S.T. | Foto: Michal Štůsek

Praha - Ještě před půl rokem jméno Ladislav Bátora znali jen aktivisté jeho iniciativy Akce D.O.S.T., členové ultrapravicové Národní strany, za kterou kandidoval, a zarytí euroskeptici.

Nyní se muž, jenž se dosud pohyboval spíše na politické periferii, stal ústředním bodem další vládní krize, kvůli které je teď v ohroženo i další projednávání klíčové daňové reformy.

Pnutí v koalici eskalovala poznámka na facebookovém profilu, ve které Bátora o předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi prohlásil, že je to "starý prskající chudáček".

Ke složení zbraní v koalici by přitom stačilo na první pohled málo - aby jeho nadřízený, ministr školství Josef Dobeš, svého personálního ředitele propustil. Dobeš sám ovšem něco takového zásadně odmítá, pouze se za Bátorovy výroky na Schwarzenbergovu adresu omluvil a následně i distancoval.  

Deník Aktuálně.cz proto analyzoval, proč je Bátora pro Dobeše tak důležitý.

Přímá linka z Hradu

Jedním ze stěžejních důvodů, proč Dobeš svého úředníka s takovou vervou chrání, je bezpochyby snaha udržet si přízeň Hradu, který jej na ministerstvo doporučil.

Hrad, respektive blízký spolupracovník Václava Klause Ladislav Jakl, se kontroverzního úředníka zastal i během středeční přestřelky mezi Dobešem a ministry TOP 09 a sám Dobeš v minulosti připustil, že to byl další z "prezidentových mužů" Petr Hájek, kdo mu Bátoru doporučil.

Vicekancléř Petr Hájek.
Vicekancléř Petr Hájek. | Foto: ČTK

Prezidentova přízeň se totiž v minulosti Věcem veřejným vyplatila. A to například když vstoupil do koaličních třenic v případě aféry ministra životního prostředí Pavla Drobila a zajistil, že Věci veřejné zůstaly ve vládě. To samé zopakoval i při další krizi, kdy Radka Johna přijal krátce po jeho rezignaci.

Vlivným spojencem se přitom pochlubil i neformální lídr VV Vít Bárta na nahrávce z porady partajních špiček, jež unikla do médií.

V kuloárech se ovšem hovoří i o jiném než politickém krytí z Hradu. Klíčem k prezidentské záštitě mají být i zájmy Václava Klause ml., který má podle zdrojů z ministerstva zálusk na budovy, jež se mají uvolnit díky slučování některých institucí spadajících pod ministerstvo.

Veřejné mínění

  • Výroky personálního šéfa ministerstva školství Ladislava Bátory na adresu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) považuje 47 procent lidí za neuctivé a neslučující se s dobrými mravy.
  • Kontroverzní úředník Bátora by měl ze své funkce odejít nebo být odvolán. Vyplývá to z průzkumu, který pro Českou televizi zpracovala agentura SC&C. Oslovila přitom 675 respondentů.
  • Naopak podle 17 procent dotázaných úředník jen řekl svůj názor a může ve funkci zůstat, 37 procent respondentů ovšem uvedlo, že Bátoru ani celý jeho případ vůbec nezná.
  • Téměř polovina populace také očekávala, že se Bátora ministrovi za své výroky omluví. Odchod TOP 09 z jednání vlády ale považuje většina lidí za "zbytečně vyhrocené gesto".

Spekuluje se totiž o tom, že se chystá vybudovat novou školu, ve které se spojí gymnázium s vysokou školou, pro které nutně potřebuje zázemí. Správu budov Dobešova úřadu má přitom na starost právě Bátora.

Sám Václav Klaus ml., kterého si Dobeš rovněž zvolil za svého poradce, ovšem takové spekulace odmítá. "O žádné budově MŠMT nic nevím, ani o tom neuvažuji, ani nevím, jak bych o tom uvažovat případně měl," odvětil na dotaz Aktuálně.cz. s tím, že nechystá ani žádný nový projekt.

"Otevíráme 1. září PORG Ostrava. Jiný projekt nemáme (ani já). O žádné VŠ neuvažuji ani jsem nikdy neuvažoval," doplnil.

Čistič na ministerstvu

Když deník Aktuálně.cz zjišťoval u vedení Věcí veřejných, jak jim vysvětluje Josef Dobeš nezbytnost Ladislava Bátory pro svůj úřad, opakovala se stejná odpověď: Má být "zlým mužem" na ministerstvu, který má na starost propouštění.

Podle lidí obeznámených s úřadem ovšem Bátora klíčovým mužem ministerstva až tak není. A ani s propouštěním v resortu to podle nich zatím není příliš žhavé. Za Dobeše sice část úředníků odešla nebo musela odejít, "véčkařský" ministr ovšem i nové nabíral.

"Bátora je spíše snaživý úředník, co poslouchá a plní to, co mu Dobeš zadá. Sám přitom není ´mozek´ těchto akcí a úkoly, které má plnit, nepatří ani k těm klíčovým," komentoval pozici Dobešova chráněnce zdroj blízký ministerstvu.

Ministr školství Josef Dobeš.
Ministr školství Josef Dobeš. | Foto: Ludvík Hradilek

Obrázek o tom, co přesně má Bátora na ministerstvu na starost, pak je možné zrekonstruovat jen podle starších Dobešových vyjádření. Když Aktuálně.cz požádalo jeho úřad, aby sdělil, co konkrétně Bátora na ministerstvu dělá a jaké úkoly jej v nejbližší době čekají, tiskový odbor se omluvil, že je zavalen prací a zřejmě nebude schopen odpovědět do vydání článku.

Dobeš se nicméně v minulosti nechal slyšet, že Bátora "bude řešit další snižování počtu zaměstnanců a audit budov, které resort využívá."

Věci veřejné jako terč

Nezanedbatelným důvodem Dobešova lpění na svém úředníkovi je pak skutečnost, že Věci veřejné chápou útok na Bátoru jako atak na sebe samotné a svou suverenitu.

Tomu z jedné strany nasvědčují i poslední vyjádření jejich představitelů včetně Dobeše, který Aktuálně.cz řekl, že "pnutí mezi mnou a panem ministrem Kalouskem přičítám právě mému tlaku na schválení zdanění hazardu." Stejnou formulaci pak používají jako vysvětlení tlaku ministrů TOP 09 i další vlivní "véčkaři".

"My také panu Kalouskovi neříkáme, že na ministerstvu nemá mít Radka Šnábla, který je pravomocně odsouzen za daňové delikty," připomíná místopředseda VV Tomáš Jarolím.

Politici Věcí veřejných již v minulosti špatně nesli zásahy svých koaličních partnerů do své personální politiky. S premiérem Petrem Nečasem si například přes media vyřizovali, kdo může a kdo nemůže být v protikorupčním týmu Radka Johna.

Spor se vyhrotil tak, že předseda Věci veřejných oznámil svůj odchod z vlády, čímž odstartoval druhou hlubokou vládní krizi.

 

Právě se děje

Další zprávy