Drama na vládě: Ministři TOP 09 odešli kvůli Bátorovi

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 8. 2011 12:50
Poradce ministra školství urazil předsedu TOP 09, Josef Dobeš se za něj omluví
Vedení TOP 09.
Vedení TOP 09. | Foto: Jan Langer

Praha - Středeční pravidelná schůze vlády se zdramatizovala - ministři TOP 09 opustili jednání kabinetu kvůli Ladislavu Bátorovi.

Nelíbí se jim, že jej ministr školství Josef Dobeš (VV) nepropustil z funkce personálního šéfa svého úřadu poté, co urážel na svých facebookových stránkách předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Nazval jej starým prskajícím chudáčkem.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) prohlásil, že se ministři vrátí, až odejde Bátora nebo Dobeš. Jednání vlády tak pokračovalo bez nich.

Na stranu TOP 09 se později přidal i premiér Petr Nečas, který vyzval ministra Dobeše k jasné omluvě Karlu Schwarzenbergovi a distancování se od výroků Ladislava Bátory.

Ministr školství na tiskové konferenci následně prohlásil, že se Karlu Schwarzenbergovi za slova svého úředníka omluví, personální změny však ve svém resortu dělat nehodlá.

Na stranu Ladislava Bátory se postavil tajemník prezidenta Ladislav Jakl. "Pan Bátora je už půl roku terčem sprostých útoků, lží, urážek, zesměšňování, pomluv a nátlaku. Sám se ale, zdá se, bránit nesmí," uvedl na stránkách Václava Klause.

Omluva TOP 09 nestačí

"Pokud pan ministr Dobeš poskytuje politické krytí úředníkovi, který veřejně a sprostě uráží prvního místopředsedu vlády, my nebudeme předstírat na veřejnosti, že je pan ministr Dobeš náš kolega," řekl Kalousek. Podle něho není postup ministrů "ani tak demonstrativní jako nezbytný". První místopředseda TOP 09 považuje za naprosto nepřijatelné, aby jakýkoliv státní úředník veřejně urážel jakéhokoliv člena vlády.

Za jednání svých ministrů se postavili i poslanci TOP 09. "Poslanecký klub TOP 09 plně podporuje stanoviska a postup ministrů," řekl krátce po jedenácté hodině předseda klubu Petr Gazdík.

"Ministru Kalouskovi se asi zdá, že v koalici už je příliš dlouho klid a nebezpečně dělná atmosféra. Omluva Karlu Schwarzenbergovi za Bátorovy výroky je ale nepochybně na místě," reagovala na ministrova slova vicepremiérka Karolína Peake (VV).

Kalousek o věci jednal s Dobešem na schůzce už v pondělí a naléhavě prý žádal, aby Bátorovo jednání netoleroval. V úterý jednání zopakoval a o věci informoval předsedu vlády Petra Nečase (ODS).

"Kdyby kterýkoliv můj ředitel odboru urazil veřejně člena vlády, je jedna jediná možnost: omluva a veřejné propuštění," zdůraznil ministr financí. Dobeš však podle něho ve věci odmítl jakkoliv konat. Kalousek proto podle svých slov ve středu z pověření ministrů i poslaneckého klubu TOP 09 na vládě oznámil, že strana nemíní tolerovat, aby úředníci uráželi členy vlády.

Starý prskající chudáček

Bátora na svém facebookovém profilu minulý týden označil ministra zahraničí a předsedu TOP 09 za "chudáčka starého". "To se mu to prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemůžu vyzvat na souboj," citovalo jeho slova dnešní Právo.

Bátorovo odvolání žádá část politického spektra mimo jiné kvůli jeho kritice pochodu sexuálních menšin Prahou. Věci veřejné v úterý uvedly, že podpora úředníka, jehož minulost je spojována s nacionalistickou Národní stranou, by skončila ve chvíli, kdy vystoupí s dalším kontroverzním mediálním prohlášením.

Bátoru dosud hájili prezident Václav Klaus a lidé z jeho okolí, například vicekancléř Petr Hájek se netají názory blízkými Bátorovým.

 

Právě se děje

Další zprávy