Tripartita se neshodla, o kolik se zvýší minimální mzda

Domácí ČTK Domácí, ČTK
10. 8. 2011 13:22
Experti naopak našli společnou řeč v tom, že by se minimální mzda měla zvýšit od ledna 2012
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Expertní komise tripartity se shodla na tom, že by se od ledna měla zvýšit minimální mzda. Ta je nyní 8000 korun.

Společnou řeč však nenašla v otázce, o kolik by se měla zvednout.

Podle místopředsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Václava Pícla by se měl změnit i paragraf umožňující vyplácet sníženou minimální mzdu mladistvým zaměstnancům.

ČMKOS přicházela na jednání s představou, že by se minimální mzda měla zvýšit o 15 procent, tedy na 9200 korun. O tolik podle nich vzrostla od posledního zvýšení v roce 2007 inflace.

"Zástupci ministerstva žádný návrh nepřednesli," řekl Pícl.

Zaměstnavatelé podle něj navrhovali zvýšení postupné, to znamená od ledna 2012 na 8500 korun s tím, že by se tripartita příští rok opět zabývala zvýšením minimální mzdy.

Komise se také shodla na zrušení opatření, které umožňuje vyplácet sníženou minimální mzdu mladistvým zaměstnancům. Pro mladistvé zaměstnance může být snížena sazba minimální mzdy na 80 procent a u zaměstnanců mezi 18 až 21 roky po dobu prvních šesti měsíců na 90 procent. "Je to neodůvodněná diskriminace," uvedl Pícl.

Naopak se komise tripartity neshodla na návrhu Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) zrušit sníženou sazbu i u osob, které jsou zdravotně postižené a pobírají invalidní důchod.

Podle zaměstnavatelů by však jejich zaměstnavatelé na to neměli peníze a mohlo by ve firmách, které zdravotně postižené zaměstnávají, dojít k propouštění.

O minimální mzdě bude opět jednat schůze tripartity, které se koná 18. srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy