Lidí bez práce bude méně, ministr sníží výdaje na dávky

Domácí ČTK Domácí, ČTK
10. 8. 2011 13:11
Na podporu v nezaměstnanosti by mohlo jít příští rok o 1,82 miliardy korun méně než letos
Jaromír Drábek.
Jaromír Drábek. | Foto: Reuters

Praha - Ministerstvo práce počítá v příštím roce s nižším počtem lidí bez práce, proto by na podporu v nezaměstnanosti mohlo vynaložit o 1,82 miliardy korun méně než letos. Plánovaný pokles výdajů o 13 procent vyplývá z návrhu rozpočtu ministerstva.

Úsporu může přinést i další zpřísnění pravidel pro nárok na podporu. Podle ministerského návrhu o ni přijdou například lidé, kteří odmítnou takzvanou veřejnou službu či veřejně prospěšné práce (podrobněji zde).

Podporu má dostávat jen uchazeč o zaměstnání, který pracoval v součtu alespoň 12 měsíců během posledních dvou let (před zařazením do evidence úřadu práce). Dosud stačí, když dvanáctiměsíční minimum splňuje během předchozích tří let.

Návrh rozpočtu dále počítá s tím, že na důchody půjde v roce 2012 o 18,8 miliardy více než letos, do nemocenského o skoro miliardu víc. Na dávky pro lidi v hmotné nouzi a zdravotně postižené by ministerstvo mělo mít o 420 milionů víc. Do příspěvků na péči pro seniory a handicapované má putovat o 2,22 miliardy víc.

Na státní sociální podporu by mělo jít o 343,14 milionu méně. Výdaje by tak oproti letošku klesly asi o procento.

Celkové výdaje resortu by měly činit 498,39 miliardy, měly by být o téměř 19 miliard vyšší než v tomto roce.

Zatímco výdaje ministerstva práce se mají proti letošku zvednout zhruba o čtyři procenta, jeho příjmy by měly růst jen asi o tři procenta. Letos měly dosáhnout 364,14 miliardy korun. V příštím roce by měly být o 11,35 miliardy vyšší. Podle limitů ministerstva financí by se měly rovnat téměř 375,5 miliardám.

Návrh rozpočtu počítá s tím, že by se mohlo vybrat víc na odvodech na sociální pojištění než letos. Naopak příjmy z daní by mohly být menší.

 

Právě se děje

Další zprávy