Michálek poradce KDU-ČSL nepovede, vadí mu styl jednání

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
8. 8. 2011 16:18
Lidovcům vytýká, že zveřejnili plány s jeho angažmá dříve, než se vůbec dohodli
Libor Michálek.
Libor Michálek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Libor Michálek, který rozpoutal korupční aféru kolem exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), si rozmyslel svoji spolupráci s KDU-ČSL. Ta ho chtěla získat do čela svého poradního sboru.

"Neproběhla ani seriozní debata o náplni. Bylo to víceméně setkání na ulici s tím, že si o tom podrobněji promluvíme," vylíčil pro Aktuálně.cz své setkání s předsedou lidovců Pavlem Bělobrádkem Libor Michálek.

"Bylo krajně neseriozní to zveřejnit v době, kdy jsem ani neměl možnost na to reagovat," dodává. Navíc mu vadilo, že v lidoveckém poradním sboru měli zasednout i dva zástupci firmy Mott Mac Donald, která je zmíněná na jedné ze skrytých nahrávek.

"Ctím presumpci neviny. Ale na druhou stranu jako předseda bych měl mít také právo mluvit do toho, kdo v té komisi zasedne," vysvětluje, proč nakonec lidovcům odřekl.

Předseda KDU-ČSL přitom měl s Liborem Michálkem velké plány a komisi, kterou měl vést, přirovnával k NERVu (Národní ekonomické radě vlády - pozn. A.cz). Komise měla lidovcům radit s ekonomickými otázkami, s problematikou boje s korupcí nebo s problematikou zdravotnictví.

Libor Michálek, tehdy šéf Státního fondu životního prostředí, zveřejnil vloni na podzim nahrávky Drobilových spolupracovníků, na kterých se mluvilo mimo jiné o vyvedení peněz z fondu pro stranické účely.

Tehdejší ministr Pavel Drobil vinu odmítl, rezignoval ale na ministerský post a vyšetřovala ho protikorupční policie.

V lidovecké obdobě poradců NERV má zasednout například ekonom Tomáš Ježek, bývalý poslanec za lidovce Ludvík Hovorka či Ondřej Závodský, který upozornil na netransparentní zadávání zakázek v Zařízení služeb ministerstva vnitra.

"Chceme zlepšit stav společnosti. Jestli máme dostat do rukou nějakou sílu, která nám pomůže s tím hnout, potřebujeme lidi, kteří se osvědčili," komentoval Bělobrádek v rozhovoru pro Aktuálně.cz výběr svých poradců.

 

Právě se děje

Další zprávy