Parkanová splatila bleskově víc než milionovou hypotéku

Martina Machová Martina Machová
10. 8. 2011 10:34
Vlasta Parkanová s dcerou splatily 1,6 milionu v průběhu sedmi měsíců
Místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09).
Místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Místopředsedkyně sněmovny za TOP 09 Vlasta Parkanová si může připsat primát.

Za sedm měsíců v nové sněmovně vzešlé z voleb v roce 2010 se jí podařilo společně s dcerou Adélou umazat 1,6 milionu ze společné hypotéky.

Mezi zákonodárci se zařadila mezi rekordmany ve splácení závazků.

Deník Aktuálně.cz z majetkových přiznání zjistil, že poslanci dluží dohromady 200 milionů korun. Na každého z nich tedy v průměru vychází zhruba milion korun.

Skok roku 2010

V tomto ohledu jsou, nebo spíše byly závazky Vlasty Parkanové nad standardem. V roce 2007 v majetkovém přiznání uváděla, že s dcerou dluží České spořitelně 3,66 milionu korun.

Postup, jak hypotéku splácela, lze vyčíst z přehledu majetkových přiznání za několik posledních let, které dalo Aktuálně.cz dohromady a které si můžete projít v podrobné grafice.

Z ní plyne, že v následujících letech po roce 2007 obě ženy splácely dluh pozvolna, v roce 2008 to bylo 800 tisíc korun, v následujícím pak 420 tisíc. S koncem volebního období v květnu 2010 pak dnešní místopředsedkyně sněmovny přiznala, že jí ze společné hypotéky zbývá doplatit 2,2 milionu.

Za sedm měsíců poté - ke konci roku 2010 už má téměř splaceno. Společný dluh s dcerou ve svém majetkovém přiznání vyčíslila na 603 tisíc korun.

Vedle toho v majetkovém přiznání zjistíme, že si v roce 2009 koupila ojetý vůz Audi 3 z roku 2004 za 295 tisíc.

Poslanec Karel Šidlo.
Poslanec Karel Šidlo. | Foto: KSČM

Parkanová vybrala úspory

Vlasta Parkanová vysvětluje náhlé rychlé splacení hypotéky tím, že bance poukázala jednorázovou splátkou z úspor.

"Šlo o dlouhodobé peníze vázané řadu let. Některé byly vloženy už v letech 1996 až 2001," uvedla s tím, že její měsíční hrubý příjem se pohybuje kolem 140 tisíc korun, čistý pak 90 až 100 tisíc.

"Plat poslankyně nebo ministryně pobírám s jednou přestávkou nepřetržitě od roku 1990," doplnila.

Později její asistent předložil deníku Aktuálně.cz kompletní účty. Mimořádná splátka podle nich činila 1,3 milionu korun. Do částky bylo podle předložených dokumentů zahrnuto troje stavební spoření v hodnotách 148,1, 148,7 a 248,5 tisíc korun.

Dalších 398,3 tisíc korun pak místopředsedkyně sněmovny získala za prodej cenných papírů podílových fondů IKS KB, 348 tisíc korun pak za obdobný prodej cenných papírů u Investiční společnosti České spořitelny.

Zbylá částka do 1,6 pak tvoří běžné splátky.

Vlasta Parkanová v majetkových přiznáních nikdy nepřiznala jakýkoli vedlejší příjem.

V letech 2007 až 2009 působila jako ministryně obrany v Topolánkově vládě. Od května 2009, kdy Topolánka ve Strakově akademii vystřídal úřednický kabinet Jana Fischera, pak působila jako řadová poslankyně. Loni v červnu pak byla zvolena do vedení Poslanecké sněmovny.

Šidlo: Jsem realistický člověk

Blízko ke splacení svého závazku je po třech letech, co je možné majetky zákonodárců veřejně sledovat, i komunistický poslanec Karel Šidlo.

V roce 2007 uvedl do svého majetkového přiznání úvěr na 1,8 milionu u Českomoravské stavební spořitelny a další úvěr na 300 tisíc u České spořitelny, a dohromady tak dlužil více jak dva miliony korun.

Po třech letech ve sněmovně mu zbývá doplatit již jen necelý půl milion korun, celkově tak za tři roky ve sněmovně splatil 1,6 milionu korun. Do konce roku 2011 by pak podle svých slov měl mít úvěr splacený zcela.

"Je to úvěr, který jsem si vzal již v roce 2004 jako zaměstnanec Českých drah na rekonstrukci rodinného domu. Nic jsem si nebral po dobu výkonu mandátu," zdůrazňuje hned zkraje rozhovoru komunistický politik. Deník Aktuálně.cz již popsal, jak se nováčci sněmovny při příchodu do funkce zadlužili.

V prvních letech prý splácel pouze úroky, zaokrouhlená suma v jeho majetkovém přiznání je pak částka, kterou si skutečně půjčil. A tu teď pravidelně splácí. Kolik dělá splátka měsíčně, neprozradil.

"Jsem člověk realistický, který se pohybuje v mezích svých možností," zlobí se poslanec. Redakce si má pak výši jeho splátky spočítat sama. Podle ekonomů Aktuálně.cz to vychází na nejméně 20 tisíc měsíčně.

Máme splaceno, nahlásili poslanci

Mezi poslanci, kterým se loni podařilo poplatit své závazky za bydlení, jsou i dva zákonodárci, kteří na sebe v minulosti upozornili rovněž rychlosplácením.

Sociální demokrat Jiří Krátký ještě během konce předchozího mandátu, tedy do konce května 2010, splatil posledních 135 tisíc ze svého úvěru u České spořitelny. Původní výše z roku 2007 přitom činila 1,3 milionu korun u České pojišťovny. K rychlému splácení mu prý pomohla půjčka z jeho firmy.

Jeho kolega z ODS František Sivera pak ve stejném období (tedy v první polovině roku 2010) doplatil totožnou částku, která mu zbyla z celkového úvěru 1,84 milionu korun u České spořitelny. Ten zase tvrdil, že rychle splácel díky spolupodílnictví manželky.

 

Právě se děje

Další zprávy