Senátoři posvětili nákup zbraní bez prostředníka

ČTK ČTK
20. 7. 2011 17:20
Nákupy s prostředníky prodražily armádní zakázky za 6 let asi o 1,5 miliardy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Senát ve středu schválil vládní novelu, která umožní ministerstvům obrany a vnitra nakupovat vojenský materiál ze zahraničí bez prostředníků. Předloha míří k podpisu prezidentovi Václavu Klausovi.

Novelou bude moci obrana a vnitro nakupovat zbraně i od zahraničních firem při využití zákona o zadávání veřejných zakázek.

Dosud to bylo prakticky nemožné. Ke konkrétnímu obchodu totiž bylo nutné usnesení vlády. Podle důvodové zprávy se proto musel využívat nákup podle výjimky mimo zákon o zakázkách.

Nákupy přes prostředníky stály o 1,5 miliardy více

Změna podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) vychází z programového prohlášení vlády. Ministerstvo obrany již dříve spočítalo, že nákupy přes prostředníky prodražily v minulých šesti letech armádní zakázky zhruba o 1,5 miliardy korun.

"Jde o jeden z mála nových právních předpisů, který obsahuje skutečná protikorupční opatření," uvedl Miroslav Antl (ČSSD).

Do českého právního řádu se předlohou dostane rovněž směrnice Evropské unie, která zjednodušuje obchod s vojenským materiálem na unijním trhu. Zrušeny budou dovozní licence při obchodu v rámci členských zemí.

Licence na vývoz bude platit po celé Unii. K převozu nebo dovozu do jiných států nebude nutné mít žádné další povolení. Podle ministerstva průmyslu a obchodu tím klesne podnikatelům administrativa až o čtvrtinu.

Zákon dále zavádí možnost obchodu s vojenským materiálem pro fyzické osoby. Nyní vlastní povolení k zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem na 170 firem.

 

Právě se děje

Další zprávy