Další veletoč s DPH: Vyšší nebude, vláda se neshodla

Kateřina Eliášová
20. 7. 2011 14:00
Kvůli novým požadavkům VV se narychlo sešli koaliční vyjednavači, jednání selhalo
Návrh ministra financí Miroslava Kalouska se nelíbí Věcem veřejným.
Návrh ministra financí Miroslava Kalouska se nelíbí Věcem veřejným. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jak velkou daň z přidané hodnoty budeme příští rok platit? Vládní politici, kteří už během jara veřejně avizovali hned několik "definitivních" sazeb a s létem přidali další možnost - 19 % - se ve středu na "nové DPH" neshodli.

Novou úpravu plánoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Právě ten prosazoval růst na 19 procent. 

Proti se postavily Věci veřejné, které zvýšení podmiňovaly vyšším zdaněním bohatých a vyššími firemními daněmi. To se zas nelíbilo ODS a TOP 09.

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) se proto přikloní k variantě rozpočtu, která počítá s DPH ve výši 20 procent, přičemž nižší sazba bude 14 procent.

Znamená to, že ministr dopravy Pavel Dobeš nedostane přislíbených 10 miliard korun. Schodek rozpočtu by pak podle Kalouskových plánů měl být 105 miliard korun. Ministři Věcí veřejných podle informací Aktuálně.cz pro návrh rozpočtu nehlasovali.

Jednání koalice bylo podle jeho účastníků velmi bouřlivé. Šéfposlanec Věcí veřejných Vít Bárta médiím ráno před jednáním sdělil, že VV trvají na zvýšení zdanění lidem, kteří vydělávají více než 90 tisíc korun. Jejich platy by se podle Bártových představ danily 30 procenty. Na koaliční schůzce však nakonec tuto svou vizi vyjednavači nepředstavili a pouze odmítli vyšší DPH.

VV: O rozpočtu chceme ještě jednat

Koaliční jednání přerušilo jednání vlády, která ve středu mimo jiné schvalovala právě rozpočet na příští rok.

Kalousek v návrhu na příští rok počítá se zachováním schodku 105 miliard korun za cenu výrazných škrtů na jednotlivých ministerstvech. Zároveň však připravil variantní řešení, které by srazilo deficit rozpočtu až na 95 miliard. 

"Druhá varianta je ambicióznější, zrychlovala by snižování deficitu a byl by zcela eliminován deficit na důchodovém účtu. Přiznám se, že já této variantě fandím," řekl po pondělním koaličním jednání. V nižší, desetiprocentní sazbě měly zůstat pouze knihy, tisk a léky. Tuto variantu však VV odmítly. 

S koaličními partnery chce nejmenší vládní strana o prioritách rozpočtu a rozdělení peněz pro jednotlivá ministerstva ještě jednat. Nelíbí se jim, že doprava bude hospodařit "pouze" s dvaceti miliardami korun. VV zatím neobjasnily, jak budou její ministři a poslanci hlasovat při definitivním schvalování rozpočtu na podzim.

"Je to pro mě velké překvapení, VV mluví jinak na veřejnosti a jinak na koaličním jednání, kde na dotaz premiéra Vít Bárta prohlásil, že jsou připraveni takto dohodnutý rozpočet podpořit," reaguje na prohlášení VV koaliční vyjednavač za TOP 09 Petr Gazdík.

 

Právě se děje

Další zprávy