Dobešové vyhráli válku o rozpočet, Kalousek jim přidá

Kateřina Eliášová
19. 7. 2011 16:55
10 miliard navíc do dopravy, pokud VV kývnou na vyšší DPH
Dobrá zpráva pro ministra Pavla Dobeše: dostane 10 miliard navíc. Ta špatná zpráva: musí kývnout na vyšší DPH.
Dobrá zpráva pro ministra Pavla Dobeše: dostane 10 miliard navíc. Ta špatná zpráva: musí kývnout na vyšší DPH. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) představil návrh rozpočtu, díky kterému by měly utichnout kritické hlasy véčkařských ministrů školství a dopravy Josefa Dobeše a Pavla Dobeše. Rozpočty jejich resortů totiž uzpůsobil jejich dříve vyřčeným požadavkům.

Vyplývá to z návrhu rozpočtu na příští rok, který Kalousek předložil na jednání ekonomických ministrů a které Aktuálně.cz získalo.

Nejvíce spokojený může být nově jmenovaný ministr dopravy Pavel Dobeš (VV), který dostane navíc deset miliard korun. Jeho resort tak může příští rok počítat s rozpočtem 30,6 miliard korun.

Druhým spokojeným může být ministr školství Josef Dobeš, ten bude příští rok hospodařit s celkem 121 miliardami korun namísto původně avizovaných 117. To by umožnilo navýšit platy učitelům, jak to koaliční strany dohodly ve smlouvě.

To však bude možné pouze v případě, že Věci veřejné kývnou na vyšší daň z přidané hodnoty, díky které by tato ministerstva nemusela tolik škrtat. Schodek rozpočtu by byl dokonce ještě o deset miliard nižší, než se původně předpokládalo, tedy 95 miliard.

Pro úplnost: doprava by měla podle Kalouskova návrhu hospodařit s celkem 43,5 miliardami korun, spravedlnost s 20,3 miliardami, zemědělství s 12,4 miliardami anebo vnitro s 51,2 miliardami.

Kalousek počítá s finanční injekcí z dividend ČEZu, a to v celkovém objemu 15 miliard korun.

Miliardy za vyšší DPH

Věc má ale háček, Věci veřejné trvají na tom, že DPH by se zvyšovat neměla. Žádají zvýšení firemních daní a nebrání se rovněž progresivní dani z příjmu.

"Bráníme se zvyšování DPH, dokud nevíme, že jednotlivé výdaje budou účelné. Pokud k růstu DPH bude muset opravdu dojít, pak preferujeme zavedený systém dvou sazeb daně. To by zaručovalo mnohem menší dopad na sociálně slabší skupiny," ohlásil šéfposlanec Věcí veřejných Vít Bárta.

Pokud by ministři za VV na vyšší DPH nekývli, pak by ministr dopravy nedostal požadovaných 10 miliard. U ministra školství by zůstal zachován stejný rozpočet, mírně by se však škrtalo v ostatních kapitolách.

"Vidíme prostor ve snížení rozpočtu resortu obrany o 4 miliardy. Větší adresností a efektivností sociálních dávek by mohlo ušetřit i ministerstvo práce a sociálních věcí. Rádi bychom viděli analýzu kapitol Státní dluh a Veřejná pokladní správa, protože podle operativních analýz vykazují tyto položky velké přebytky," avizoval Bárta na koaličním jednání. Ministr financí je však ochoten jednat pouze o dvou již navržených variantách.

Léky, knihy a tisk 10% DPH

Ta první, pro Kalouska přijatelnější, je zvednout DPH na 19 procent a v nižší desetiprocentní sazbě nechat jen léky, knihy a tisk.

Druhá varianta počítá s již navrženou úpravou DPH, kterou nyní projednávají poslanci. DPH by bylo dvacetiprocentní, nižší sazba pak čtrnáctiprocentní. Platilo by to pro některé potraviny, léky, jízdenky MHD, služby a další.

Oba návrhy projedná ve středu vláda. Zatímco TOP 09 a ODS se kloní k variantě vyššího DPH, ministři Věcí veřejných budou ještě o tom, pro kterou variantu se rozhodnout, jednat.

 

Právě se děje

Další zprávy