Nečas má plán, jak dostat ČR mezi 20 nejlepších zemí

Domácí ČTK Domácí, ČTK
18. 7. 2011 14:10
Loni byla ČR ve světovém žebříčku konkurenceschopnosti na 36. místě
Premiér Petr Nečas má ambiciózní plán.
Premiér Petr Nečas má ambiciózní plán. | Foto: Jan Langer

Praha - Vláda chystá na roky 2012 až 2020 novou strategii konkurenceschopnosti, která má dostat Českou republiku mezi dvacítku nejlepších zemí světa.

Plán připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu a jejími hlavními pilíři jsou efektivní instituce, kvalitní infrastruktura a ekonomika poháněná inovacemi.

Materiál, který začne vláda projednávat v srpnu, má podle premiéra Petra Nečase zařadit Česko do dvacítky nejvíce konkurenceschopných zemí světa. Ještě loni byla Česká republika ve světovém žebříčku konkurenceschopnosti na 36. místě.

"Strategii vláda projedná ještě v průběhu srpna a já očekávám, že si ministři uvědomí její klíčový význam pro budoucnost této země," uvedl Nečas. Plnění strategie prý bude pravidelně vyhodnocováno.

Strategie čítá 43 projektů s více než 200 opatřeními. Na její provádění bude dohlížet rada vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost.

Součástí projektu je například novela zákona o investičních pobídkách, díky které by tuto podporu v budoucnu mohly čerpat také projekty zaměřené na výzkum, vývoj a strategické obchodní služby. MPO rovněž plánuje spustit společný fond státního a soukromého kapitálu, který by měl podporovat perspektivní projekty tuzemských firem.

Plán počítá rovněž s tím, že účinnost zákonů by se v budoucnu mohla měnit pouze dvakrát ročně. Mezi další projekty patří například takzvaný rozklikávací rozpočet, díky kterému si veřejnost bude moci podrobně prostudovat hospodaření veřejných institucí.

Vláda chce také zvýšit zájem o studium technických oborů, které v Česku už několik let vykazují pokles počtu studentů. Část financování vysokých škol by měla být příště vázána na míru zaměstnanosti absolventů v oboru. Ukončené bakalářské vzdělání by mělo být na úrovni plnohodnotného vysokoškolského vzdělání.

Podle premiéra je pro budoucnost ČR ale důležitá rovněž dlouhodobá stabilita veřejných rozpočtů. "Navrhujeme proto přijetí finanční ústavy. Ústavní zákon bude jasně definovat rozpočtovou odpovědnost a zaváže každou vládu k zodpovědné politice, která neohrozí stabilitu veřejných financí," řekl Nečas.

Odboráři i zaměstnanci se strategií souhlasí

Dodal, že podle návrhu finanční ústavy by vláda sněmovně předkládala zprávu o rozpočtové strategii a pokud by ji poslanci dvakrát zamítli, tak by kabinet musel požádat o důvěru. To samé by vláda musela učinit, pokud se čerpání veřejných financí výrazně odchýlí od schváleného návrhu.

Vládu podle Nečase čeká diskuze o případném snížení přímých daní a odvodů, která ovšem musí být provázána s debatou o konsolidaci veřejných rozpočtů. "Zvyšování přímých daní a odvodů znamená snižování konkurenceschopnosti, to je evidentní a empirická zkušenost," uvedl Nečas.

S novou strategií konkurenceschopnosti vyslovili souhlas odboráři a zaměstnavatelé. Předchozí analýzy zpracované MPO nebo Národní ekonomickou radou vlády podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka ukázaly, že navzdory dílčím zlepšením je česká ekonomika stále z velké části založena na levné pracovní síle.

 

Právě se děje

Další zprávy