Pro vyšší DPH je i Nečas. Půjde o dočasný krok, slibuje

Ekonomika Ekonomika
16. 7. 2011 7:45
Zásadně proti jsou Věci veřejné, chtějí zvýšit jiné daně
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šéf ODS a předseda vlády Petr Nečas připustil možnost zvýšení DPH na 19 procent, jak navrhuje ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. Uvedl to v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

"Dovedu si představit návrat k původní dohodě o 19% základní sazbě," řekl Nečas v rozhovoru. Krize eurozóny se prohlubuje, je tak prý nutné zvažovat "razantnější konsolidaci veřejných financí".

DPH by podle premiéra měla vzrůst jen dočasně. Šlo by o dobu po konsolidaci veřejných financí, až budou vyrovnané veřejné rozpočty a klesne veřejný dluh.

Podle Nečase by však zůstala snížená sazba na léky, knihy a tiskoviny.

O návrhu ministra financí, jak v příštím roce snížit schodek rozpočtu o 30 miliard na plánovaný deficit 3,5 procenta HDP, informoval online deník Aktuálně.cz už v úterý.

Dvacet. Ne, čtrnáct. Vlastně devatenáct

Koalice se v únoru nejdříve shodla, že zruší sníženou sazbu DPH a daň sjednotí na 20 procentech. V březnu pak oznámila "definitivní" variantu, podle níž se spodní sazba měla zvýšit na 14 procent v roce 2012 a o rok později by se pak obě sazby sjednotily na 17,5 procentech. S tím počítá i návrh, který ministerstvo financí dokončilo v květnu.

Ministr Kalousek se však nyní znovu vrátil k plánu zvýšit daň výrazněji, i když "jen" na 19 procent.

Vyšší DPH však zásadně odmítají Věci veřejné. Pokud má vláda zvyšovat daně, chtějí vrátit do hry jejich původní návrh zvýšit daně firmám (z 19 na 20 procent) a obnovit progresivní zdanění fyzických osob, tedy vyšší sazbu pro lidi s nejvyššími příjmy.

 

Právě se děje

Další zprávy