Zpráva: Vondrovi s miliony na ProMoPro pomáhal Kalousek

Tereza Šídlová
5. 7. 2011 0:03
Reportéři ČT zveřejnili usnesní vlády, díky němuž Vondra dostal 371 milionů navíc
České předsednictví provází podezření z korupce.
České předsednictví provází podezření z korupce. | Foto: Repro Aktuálně.cz

* doplněna galerie s kopiemi dokumentů ke smlouvě s ProMoPro

Praha - Týden poté, co byla vládě Mirka Topolánka uprostřed českého předsednictví EU vyslovena nedůvěra, si měl tehdejší vicepremiér Alexandr Vondra vyžádat dalších téměř 400 milionů korun na šéfování Unie. Dostal je.

Podle informací pořadu Reportéři ČT mu je přitom v březnu 2009 přiklepl - a navíc i pomáhal sehnat - jeho současný nejhlasitější kritik, ministr financí Miroslav Kalousek.

Tedy politik, který dnes Vondru osočuje z toho, že se jím vedený úřad během předsednictví dopouštěl "nestandardní zlodějiny".

Kalouskovi "detektivové" z Finančně-analytického útvaru tvrdí, že smlouvou na ozvučení summitů s firmou ProMoPro stát přišel až o 240 milionů.

Audit za další dva miliony

O navýšení předsednického rozpočtu o 371 milionů korun vláda hlasovala 30. 3. 2009. Tedy v okamžiku, kdy už byla v demisi, ale měla před sebou například summit unijních státníků s americkým prezidentem Barackem Obamou v Praze.

V té době už také na plné obrátky běžela velkorysá smlouva s firmou ProMoPro, kterou později strhali auditoři PriceWaterHouse Coopers. Experti poukazují na to, že vláda soukromým firmám v podstatě vypsala bianko šek.

"Nalezené nedostatky (ve smlouvě) významně zvyšují riziko neefektivního vynakládání prostředků a dále ztěžují kontrolu plnění smluvních vztahů," stojí v auditu, který si objednala za dva miliony korun vláda Jana Fischera a který mají Reportéři ČT k dispozici.

Proč se ministr Kalousek po podmínkách předsednických smluv nepídil tehdy tak, jako to činí dnes?

"Odpovědnost za nakládání s těmi prostředky nemá vláda, která je uvolňuje, ale správce kapitoly, který k tomu má kompetence," odpověděl Kalousek na dotaz k navýšení rozpočtu o 371 milionů z doby, kdy byla Topolánkova vláda na odchodu.

Kalouskův mluvčí Ondřej Jakob dodal, že jeho šéf údajné nepravosti nemohl odhalit dopředu.

Kalousek spolupředkladatel

Vondra se k novému zjištění odmítl vyjádřit. Podpořil ho ale premiér Petr Nečas, který ho také přes nabídku rezignace dál drží na ministerstvu obrany.

"Návrh navýšit rozpočet Úřadu vlády pro přípravu a zajištění výkonu předsednictví byl předložen tehdejším ministrem financí Miroslavem Kalouskem a vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou. Pro členy vlády, kteří se na přímé organizaci českého předsednictví nepodíleli, bylo rozhodující jejich stanovisko," vzkázal premiér Nečas e-mailem.

Firma ProMoPro získala od vlády na předsednických dodávkách od ledna do prosince 2009 přes pět set milionů korun.

Podepsal ji jak tehdejší šéf Úřadu vlády Jan Novák, spojenec ex-premiéra Topolánka, ten se hájí tím, že jeho podpis byl pouze formální.

Podle šetření ministerstva financí skončilo zhruba 135 milionů korun v Rakousku na účtu firmy Deeside Service Solutions. Policie také šetří čtyřicet milionů korun, které měly jít z předsednických peněz na soukromé účty majitelů firmy ProMoPro.

"Já myslím, že to je smlouva, za kterou by měl někdo pykat," řekl o zakázce na ozvučení předsednictví EU ředitel protikorupční organizace David Ondráčka.

Policie kauzu údajně předražených zakázek stále vyšetřuje, nikdo zatím nebyl obviněn.

 

Právě se děje

Další zprávy