ODS oprašuje nápad s finanční ústavou

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 7. 2011 10:30
ODS by ráda "zakázala" velké schodky státních rozpočtů, potřebovala by k tomu ale opozici
Martin Kocourek.
Martin Kocourek. | Foto: Martina Machová

Praha - ODS, respektive její ekonomický expert a ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, oprašuje nápad s finanční ústavou, která by nařizovala vládě usilovat o vyrovnané státní rozpočty.

O nápadu s finanční ústavou už Aktuálně.cz psalo vloni, kdy měl Martin Kocourek připravené i paragrafované znění. Teď se nápad objevuje znovu - a s konkrétním datem: na jednání vlády by se měl dostat už po prázdninách.

Rýsuje se konflikt?

Vloni se proti nápadu ODS ministr financí Miloslav Kalousek (TOP 09) ohradil. "Nikdo jiný než já nemá kompetenci to do vlády předložit. Pokládám za mimořádně úsměvnou a romantickou představu kohokoliv, že zákony v koalici může předložit politická strana."

Proto Martin Kocourek teď mluví o "pomoci" ministru financí: "Nyní jsme připraveni pomoci ministerstvu financí dotáhnout návrh do konce tak, aby ho mohla vláda projednat ve třetím čtvrtletí letošního roku."

ODS se přitom může opřít o smlouvu současné vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, která výslovně uvádí: "Vláda prosadí ústavní zákon o rozpočtové kázni a odpovědnosti - finanční ústavu."

Limitované schodky a postih poslanců

Návrh finanční ústavy z dílny ODS např. stanoví limit pro schodek celé soustavy veřejných rozpočtů - a to do 3 procent hrubého domácího produktu.

Státní rozpočet by tedy byl "v pořádku", pokud by deficit veřejných rozpočtů nepřekročil tato 3 procenta výkonu ekonomiky, ostatní schodky by byly "nadlimitní".

A pro vládu by bylo těžší prosadit přijetí nadlimitního schodku: pro by musela zvednout ruku většina všech poslanců, pro schválení schodku "v limitu" by stačila prostá většina jen poslanců přítomných v tu dobu v jednacím sále sněmovny.

"Finančí ústava" by také zakázala mít nadlimitní schodky tři roky po sobě.

A už v případě, že by vláda předložit rozpočet se schodkem vyšším než 3 procenta HDP dva roky za sebou, musela by zároveň znovu požádat sněmovnu o důvěru.

Poslancům by navíc hrozily srážky z platu, pokud by stát musel hospodařit v rozpočtovém provizoriu.

Bez opozice neprůchodné

ODS tedy teď čeká úkol přesvědčit koaliční partnery o nutnosti "finanční ústavy".

A to v situaci, kdy se bude koalice dohadovat o rozpočtu na příští rok, což už 1. místopředsedkyně VV Karolína Peake označila za budoucí "boj".

Zároveň ji čeká i tahanice o Kalouskův zákon o rozpočtovém určení daní, který přidává peníze malým městům a obcím, ale zhruba 5 miliard korun sebere čtyřem největším: Praze, Brnu, Ostravě a Plzni, což ODS silně kritizuje.

I pokud by se koalice nakonec na "finanční ústavě" shodla, nemá šanci ji ve sněmovně prosadit sama: do 120 hlasů, nutných pro přijetí ústavního zákona, jí v tuto chvíli schází - po odchodu 3 odpadlíků z VV - 5 hlasů. Musela by tedy už ve sněmovně přesvědčit část opozice - a pak také "oranžový" Senát.

 

Právě se děje

Další zprávy