Zvedneme vám daně, plánuje ČSSD a míří na Bártu i banky

Martina Machová Martina Machová
30. 6. 2011 16:05
Opoziční sociální demokraté nastínili, jak budou vypadat daně, když se dostanou k moci
Ekonomický expert ČSSD Jan Mládek, spoluautor daňové reformy socialistů.
Ekonomický expert ČSSD Jan Mládek, spoluautor daňové reformy socialistů. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Progresivní zdanění, majetková přiznání i třicetiprocentní daň z příjmu pro velké firmy. I to patří mezi pilíře daňové politiky z dílny opoziční ČSSD, která nastínila své reformní zákony v této oblasti.

Sociální demokracie tak pokračuje s představováním svých alternativ vůči reformám Nečasova kabinetu.

Po důchodové reformě popsala, jak si představuje daňovou politiku. Jejím základem je zvyšování daní. Kolik chtějí svými opatřeními, jež hodlají zavést v případě svého vládnutí, vybrat, ovšem konkrétně neuvedli.

"Je to řečené tím, že uvádíme, že budoucí daňová kvóta bude muset být alespoň na úrovni 36 procent," tvrdí jeden z autorů dokumentu a stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek.

Podle propočtů Aktuálně.cz se jedná o zhruba 80 miliard korun. V současnosti totiž daňová kvóta činí 34 procent.

Dokument, jenž shrnuje jejich návrhy, má deník Aktuálně.cz k dispozici. Jedná se o materiál, který není ještě uzavřený. ČSSD počítá s tím, že na základě diskuze se členy a nejen odbornou veřejností může dojít k drobným úpravám.

Socialisté zatím podle něj plánují zvýšení daně z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent. Samostatnou sazbu by si pak dovedli představit u velkých firem zabývajících se finančnictvím, energetikou a telekomunikacemi. Pro ty navrhují zdanění 30 procent.

Po vzoru Evropské sociální demokracie (PES) pak prosazují zavedení daně z finančních transakcí na úrovni Evropské unie, případně i celosvětově. Tato daň by pak měla sloužit jako polštář pro případné problémy finančního sektoru.

OSVČ plaťte více

Ve svých plánech počítají rovněž s progresivní daní u fyzických osob, která má ve své nejmírnější variantě přivést do státního rozpočtu 6 miliard korun.

Se zvyšováním daní socialisté počítají i v případě osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Daňové paušály se jim sníží o deset procent, tedy na úroveň roku 2003, kdy paušály zvýšila Sobotkova reforma. Zároveň by se mělo živnostníkům o pětinu zvýšit sociální a zdravotní pojistné.

Zde spoluautor materiálu sám předpokládá nejbouřlivější diskuzi. Na jedné straně totiž chce udržet zvýhodnění živnostníků, na druhé ovšem chce zajistit, že status OSVČ nebude zneužíván v takzvaném Švarc systému.

"Když zaměstnance překlopíte do Švarc systému, stát na tom prodělává. Není to nijak ošetřeno," upozorňuje Mládek.
Dalším přísunem peněz do státního rozpočtu pak mají být důsledky zavedení majetkových přiznání.

Heslo ČSSD pro daně - solidarita.
Heslo ČSSD pro daně - solidarita. | Foto: Ludvík Hradilek

Ukaž majetek, nebo plať

Podle socialistů by každý, kdo vydělává například na akciích více než 5 milionů ročně či získá majetek nad 20 milionů v uvedeném roce, musel doložit, jak jej získal a zda to bylo za peníze, které zdanil.

Pokud by toho nebyl schopen, musel by za něj zaplatit daň ve speciální sazbě 76 procent jeho hodnoty.

Políčit si chtějí socialisté i na podnikatele typu lídra Věcí veřejných Víta Bárty. Napříště nechtějí, aby stát vracel DPH u luxusních služebních vozů. Vít Bárta ještě jako majitel společnosti ABL si totiž jako služební vůz pořídil luxusní Maserati, v minulosti jej za to kritizoval i expředseda ČSSD Jiří Paroubek.

"Je to největší Kalouskova sprosťárna. Přišlo to státní rozpočet na dvě miliardy," komentuje zařazení opatření Mládek. Sám by si představoval stanovení určité hranice, co lze považovat ještě za "běžný" služební vůz, za což by se DPH vracelo, a vše dražší by museli podnikatelé danit.

Odpisy DPH za luxusní auta prosadil Miroslav Kalousek v roce 2009 jako protikrizové opatření.

Experti ČSSD se rovněž ve svém materiálu rozepisují, jak naloží s opatřeními, jež prosazuje Nečasova vláda. Sociální demokracie například slibuje, že pokud převezme vládní moc, vrátí sníženou sazbu DPH u potravin, léků, novin a knih na původní úroveň. Tedy jestli to rozpočtová situace neznemožní. Současná vláda přitom rozhodla o jednotné sazbě 17,5 procenta od roku 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy