Peake: Škrty pošlou na dlažbu devět tisíc policistů

Kateřina Eliášová
27. 6. 2011 15:33
O dalším osudu Věcí veřejných v Nečasově vládě se vedení strany radí na Moravě
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vedení Věcí veřejných bude na výjezdním zasedání v Ostravě a Olomouci řešit své setrvání ve vládě.

První místopředsedkyně strany a šéfka poslaneckého klubu Karolína Peake v rozhovoru pro Aktuálně.cz připustila, že už tento pátek může být trojkoaliční projekt mrtvý.

Strana má vedle personálních požadavků připomínky ke koaliční smlouvě, respektive návrhu rozpočtových opatření na příští roky. Jejím poslancům se nelíbí zejména plánované škrty v oblasti školství, ale i dalších resortů.

"Třeba na vnitru by šlo o likvidační zásah, který by znamenal propuštění minimálně devíti tisíc policistů," uvedla Peake. 

Už ve středu by se proto mohli znovu sejít koaliční vyjednavači. Věci veřejné chtějí písemné záruky, že koaliční smlouva bude odpovídat plánovaným škrtům z pera ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Zároveň platí časové ultimátum 30. červen, do kdy chce mít strana jak v oblasti obsahové, tak personální jasno.

Aktuálně.cz: Na nedělní koaliční schůzce jste nedospěli k dohodě. Které body jsou z vašeho pohledu nadále sporné?

Má to dvě linie - obsahovou a personální. O personáliích budeme jednat s premiérem Petrem Nečasem, účast TOP 09 není nutná. Obsahová část se týká rozpočtových rámců.

A.cz: Proč se teď chcete zabývat podobou rozpočtu?

Naší ambicí není v rámci K9 vyjednat rozpočet, to je věcí ekonomických ministrů. Jde nám o to, že v koaliční smlouvě jsou nějaká ustanovení, podle kterých se má něco plnit, a zároveň se nám dostávají do ruky dokumenty z ministerstva financí, ze kterých plyne, že to možné nebude.

Nechceme podepsat dodatek ke koaliční smlouvě a zároveň na sebe pomrkávat, jako že víme, že to stejně nenaplníme, ale že tady bude "pro formu" podepsaný dodatek.

A.cz: Kde vidíte největší problém?

Dost zásadní je, zda nám z ministerstva školství vezmou 9 miliard a přespříští rok 12 miliard. To je hodně nečekané. Škrty se však týkají i dalších našich resortů a hodně se to dotkne taky vnitra - tam je to z mého pohledu hodně likvidační, znamená to propuštění minimálně devíti tisíc policistů. A naši partneři nám pořád říkají, že nejprve podepíšeme dodatek, a pak se bude řešit rozpočet.

"Příslib vyřčený u nějakého stolu nebereme"

A.cz: Jakou záruku budete chtít?

Měli bychom si na rovinu říct, co jsme schopni za současných rozpočtových opatření a podmínek splnit a co ne. Nejsme ochotni přistoupit na systém, že teď nad tím přivřeme oči a sejdeme se nad tím za měsíc či dva.

A.cz: Budete chtít od koaličních partnerů černé na bílém?

Chápeme, že v některých resortech je možné škrtat. Jde nám především o to, aby bylo jasné, že budou peníze na platy učitelů a v resortu dopravy na dopravní infrastrukturu. A opravdu žádný příslib vyřčený u nějakého stolu nebereme.

A.cz: Zatím jste se nedohodli ani na tom, jaké zastoupení budou mít Věci veřejné ve vládě. Platí, že chcete výměnu ministra dopravy a uvažujete o přijetí nabídky vicepremiérského postu předsedy Legislativní rady vlády?

Ve straně se bavíme o tomto postu a jeho kompetencích, ale za poslední tři týdny na to na koaličních jednání nepřišla vůbec řeč. Ale ta nabídka trvá, je zajímavá, pokud bude mít dostatečně široké kompetence.

A.cz: Řekli jste, že chcete mít jasno do konce června, to platí?

Čím dříve se to vyřeší, tím lépe, to datum platí. Pokud budeme jednat po tomto datu, pak budeme jednat už v režimu vypovězení koaliční smlouvy.

A.cz: Pokud nebude platit koaliční smlouva, neexistuje ani koalice. Čili je to tak, že po čtvrtku už tato koalice nemusí existovat?

O dalším postupu se musíme poradit. Ale to, co říkáte, je logické. O tom, co by následovalo potom, se musíme poradit na předsednictvu.

A.cz: To znamená, že by VV neseděly ve vládě?

Kupodivu je to i alternativa, kterou navrhují naši koaliční partneři, což je pro mě novinka.

A.cz: Budete jednat ve středu na K9?

Je to možné, zatím jsme se na tom nedohodli.

 

Právě se děje

Další zprávy