Koalice se opět neshodla, klíčová bude příští středa

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
15. 6. 2011 16:01
Výsledky K9: Jednáme konstruktivně, ale nijak jsme se neposunuli
Odejít, nebo ne?
Odejít, nebo ne? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jednáme konstruktivně, ale nijak jsme se neposunuli. Tak nějak by se daly ve stručnosti shrnout "výsledky" středečního oběda koaliční "Devítky".

Vyjednavači tří koaličních stran mají na stole několikátou verzi dodatku ke koaliční smlouvě. Tlačí je přitom čas: Věci veřejné zůstávají v koalici "podmíněně" jen do konce června. Chtějí "důstojné zastoupení ve vládě" a prosadit některé své priority.

"Klíčová bude příští středa. Už snad nebude sněmovna, tak tomu budeme moci věnovat celý den," řekl jeden z koaličních vyjednavačů.

Podle zákulisních informací se ve středu diskutovalo o daňové reformě a také loterijním zákoně, který prošel zrovna tento den druhým sněmovním čtením a směřuje do závěrečného projednávání. Někteří poslanci klubu VV, zjm. Josef Novotný, přitom otevřeně mluví o tom, že pokud neprojdou nápady Věcí veřejných na omezení hazardu, půjde strana z vlády.

VV: Personálie? Neustoupíme...

Klíčovou otázkou zůstává zastoupení VV ve vládě. Dosavadní koaliční smlouva jim přiznává 4 vládní křesla. V tuto chvíli mají jen dva ministry: pro místní rozvoj a dopravy.

Premiér Petr Nečas (ODS) jim opakovaně nabízí i křeslo vicepremiéra pro boj s korupcí s tím, že by se mohl spojit i s funkcí předsedy legislativní rady vlády, a dokonce možná i právem vetovat zákony, o kterých by měl vicepremiér za VV pochybnosti.

Věci veřejné teď požadují i více náměstků, zároveň ale popírají, že je to jejich "ústupová strategie", že by se spokojily jen se třemi členy vlády a několika náměstky navíc.

"Ne, takto to nestojí, že bychom ustupovali a spokojili se s náměstky," říká poslanec blízký vedení VV.

Vyjednavači ve středu potvrdili jen to, že ministerstvo vnitra znovu v rukou Věcí veřejných naprosto nepadá v úvahu.

Ministerstvo vnitra VV nedostanou

"Neumíme si představit, že by po těch skandálech měly VV znovu toto ministerstvo," prohlásil vyjednavač za TOP 09 a předseda jejích poslanců Petr Gazdík. Přidal se k němu i jeho protějšek za ODS Zbyněk Stanjura.

"To už se pánové posunujete někam dál," snažila se je mírnit předsedkyně poslanců za VV Karolína Peake.

Přestože všichni svorně opakují, že vyjednávání pokračuje "v konstruktivním duchu", dohoda zdaleka tak jistá není.

"Ďábel se skrývá v detailu a na tom se můžeme zaseknout," varuje Karolína Peake.

Kritika Vondry ve sněmovně projde

ODS se nicméně v tuto chvíli smířila s tím, že ji koaliční partneři nepodpoří v tom, aby mohla zamezit čtvrteční mimořádné schůzi ke kauze ProMoPro, na které chce opozice "grilovat" ministra obrany Alexandra Vondru (ODS) za předražené zakázky z doby českého předsednictví EU. Vondra byl v té době zodpovědným vicepremiérem pro toto předsednictví.

"Byli bychom rádi, kdyby koaliční partneři hlasovali proti této schůzi. Ale nebudeme to řešit nijak dramaticky," komentoval neochotu TOP 09 a VV zabránit tét schůzi Zbyněk Stanjura.

Ještě před časem mluvila ODS, že by to bylo faktické vypovězení koaliční smlouvy. Poté, co TOP 09 prohlásila, že když ODS tvrdí, že kauza ProMoPro a osud ministra Vondry je vnitřní věcí ODS, ona schůzi bránit nebude, zmírnila ODS svou rétoriku.

Podle našich informací se chystá ve čtvrtek nejen TOP 09, ale i Věci veřejné odejít při schvalování programu mimořádné schůze ze sálu a tím umožnit opozici, aby schůzi prosadila. Podobnou taktiku zřejmě zvolí i při schvalování usnesení, které bude kritizovat Alexandra Vondru.

 

Právě se děje

Další zprávy