Je to na oprátku, kritizovala ČSSD vládní změny důchodů

Domácí ČTK Domácí, ČTK
8. 6. 2011 14:11
Horní komora vrátila sněmovně takzvanou malou důchodovou reformu z dílny Nečasovy vlády
Zdeněk Škromach (ČSSD), kritik tzv. malé důchodové reformy.
Zdeněk Škromach (ČSSD), kritik tzv. malé důchodové reformy. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Hádky a spory opozice s vládní koalicí ovládly ve středu dopoledne Senát, který měl na stole takzvanou malou důchodovou reformu.

Horní komora nakonec automatické oddalování důchodového věku, se kterým přišla vláda, odmítla.

Zvyšování věku odchodu do důchodu během téměř čtyřhodinové debaty kritizovali hlavně sociální demokraté.

Ti prosadili úpravy nového výpočtu důchodů ve prospěch seniorů ze středně příjmových vrstev. O senátních úpravách důchodové novely rozhodne sněmovna. 

Podle vládního návrhu by lidé narození v příštím roce měli odcházet do penze až v 73 letech.

"To znamená, že určité ročníky se prakticky důchodu ani nemohou dožít," prohlásil například místopředseda Senátu a stínový ministr práce a sociálních věcí ČSSD Zdeněk Škromach. Podle něj návrh nerespektuje dobu, po kterou jsou lidé schopni pracovat, jejich fyzickou opotřebovanost.

"To, co se navrhuje, je lidově řečeno na oprátku," řekl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Škromachův vládní protějšek Jaromír Drábek (TOP 09) argumentoval zvyšujícím se průměrným věkem a tím, že další postupné zvyšování důchodového věku má přispět ke zlepšení finanční udržitelnosti základního důchodového pojištění.

V opačném případě by bylo podle Drábka nutné přistoupit za čas k jednorázovému zvýšení penzijního věku.

Ministr poukázal na úterní doporučení Evropské komise, podle níž by Česko mělo rychlost zvyšování věku odchodu do důchodu ještě zvýšit. Podle Škromacha by se ale vláda, která s EU v jiných případech často nesouhlasí, měla proti tomu ohradit.

"Není nic Evropské komisi do toho, jaký máme důchodový systém. Mám pocit, že toto jsou někdy snahy odvádět pozornost od skutečných problémů, které by Evropská komise řešit měla," dodal.

Automatické zvyšování důchodového věku, které koalice navrhla v rámci takzvané malé důchodové reformy, Senát nejspíš hlasy ČSSD odmítne. Vládní návrh má také z rozhodnutí Ústavního soudu změnit výpočet penzí ve prospěch lidí, kteří si na důchod více platili. ČSSD prosazuje změnu výpočtu tak, aby se podle ní snížil jeho dopad na střední příjmové vrstvy.

 

Právě se děje

Další zprávy