Šéf poslanců ODS přiznal, že o své firmě neříkal pravdu

Tomáš Netočný
30. 5. 2011 14:00
Šéf poslanců ODS Stanjura byl ve firmě Eskon aktivní ještě jako primátor Opavy
Premiér a šéf ODS Petr Nečas otevřeně Zbyňka Stanjuru podporuje. Poslancům své strany 12. května doporučil, aby bývalého opavského primátora zvolili předsedou svého klubu.
Premiér a šéf ODS Petr Nečas otevřeně Zbyňka Stanjuru podporuje. Poslancům své strany 12. května doporučil, aby bývalého opavského primátora zvolili předsedou svého klubu. | Foto: ČTK

Opava - Pomalu a postupně sděluje nový šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura informace o souběhu své minulé primátorské funkce a soukromého podnikání v Opavě.

Zatím až dosud tvrdil, že okamžitě po zvolení do funkce primátora ukončil své působení v akciové společnosti Eskon. Teď však sám přiznal, že neříkal pravdu.

Primátorem se Zbyněk Stanjura stal v roce 2002 a v komunálních volbách 2006 svou pozici obhájil. Jenže ještě v roce 2007 vlastnil třetinu akcií firmy, která obchodovala s městem, a aktivně působil na její valné hromadě.

Ředitelkou firmy byla v té době Stanjurova manželka, která je dnes stoprocentní akcionářkou Eskonu.

Ovšem začátkem roku 2007 měl Eskon tři majitele a tehdejší primátor Opavy byl jedním z nich. V srpnu 2007, tedy téměř pět let po nástupu do vedení města, se účastnil valné hromady a pod zápisem z jednání je podepsán jako zapisovatel.

"Ve druhé polovině roku 2007 jsem svůj podíl ve společnosti daroval manželce, poté, co získala do vlastnictví ostatní akcie," sdělil Zbyněk Stanjura.

Stanjura a Eskon

  • V roce 1992 založil s dalšími společníky firmu Eskon, nejdříve jako společnost s ručením omezeným.
  • V roce 1996 mění majitelé Eskon na Akciovou společnost a Zbyněk Stanjura se stává jejím ředitelem.
  • Informace o hospodaření a finančních tocích ve firmě zveřejnil Eskon pouze za rok 1996.
  • Od té doby dodnes nejsou tyto informace v obchodním rejstříku k dispozici, a to je protizákonné.
  • V roce 2000 získává Eskon zakázku od opavského magistrátu, která stále trvá.
  • V roce 2002 je Zbyněk Stanjura zvolen primátorem Opavy a firmu oficiálně opouští.
  • Až do roku 2007 však tehdejší primátor drží třetinový podíl Eskonu a účastní se valných hromad firmy.
  • Obchodními partnery Eskonu jsou např. ČEZ, Dalkia, OKD, Karlovarská Becherovka, Paramo, Pojišťovna České spořitelny, Aerovodochody, Ospap a další.
  • Kromě soukromých firem pracuje Eskon pro úřady a instituce.
  • Např. Magistrát města Opavy, ministerstvo obrany, Diamo, SŽDC, Dopravní podnik Ostrava, města Chodov, Klatovy, Jičín, Vyškov a další.

V politice nikdy nevíte

"Když jsem byl v roce 2002 zvolen primátorem, svobodně jsem se rozhodl ponechat si svůj podíl ze dvou důvodů," vysvětluje šéf poslanců ODS. "Měl jsem za sebou deset let budování firmy a v politice nikdy nevíte, jak dlouho budete vykonávat funkci, do které jste byl zvolen."

Zbyněk Stanjura však až dosud vždy říkal, že od svého nástupu do funkce primátora už neměl s firmou nic společného.

Eskon obchoduje nejen s městem Opava, ale také s dalšími úřady a veřejnými institucemi po celé republice.

Mezi obchodní partnery patří i významné české firmy jako je například ČEZ, OKD, Dalkia nebo Karlovarská Becherovka, od kterých má Eskon zakázky za miliony korun.

Poté, kdy se Zbyněk Stanjura stal začátkem května ve sněmovně předsedou poslaneckého klubu ODS, zjistila redakce Aktuálně.cz, že majitelé a manažeři společnosti Eskon už patnáct let obcházejí zákon a nezveřejňují v obchodním rejstříku informace o hospodaření firmy.

Zapomněl jsem

Na otázku, proč firma tajila informace o svých finančních tocích, jeden z nejvlivnějších politiků ODS odpověděl, že na povinnost publikovat účetní závěrky zapomněl.

"Ta věc je stará devět let. Přiznávám, že jsme se toho administrativního pochybení dopustili a nevím, proč bych to ještě dál rozebíral," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz. "Ve firmě jsem skončil 13. listopadu 2002 a nevím, co z toho chcete pořád vyvozovat."

Také před komunálními volbami na podzim 2010, ve kterých Stanjura neúspěšně obhajoval primátorské křeslo, říkal novinářům, že od svého nástupu do funkce před osmi lety svou firmu úplně opustil.

Média tehdy informovala o tom, že v pozici primátora podepisoval smlouvy s firmou, která patří jeho ženě. Za magistrát je na smlouvách Stanjurův podpis, za Eskon podpis jeho ženy Hany Malurové.

Proč svůj podíl převedl na manželku zrovna v roce 2007, Zbyněk Stanjura nevysvětlil. Ve stejném roce však vstoupil v platnost zákon o majetkovém přiznání, který politikům včetně starostů a primátorů nařizuje zveřejňovat své majetkové poměry.

Své příjmy ze zisku Eskonu by tehdejší primátor Opavy musel v majetkovém přiznání uvádět a bylo by zřejmé, že firmu neopustil, jak od počátku svého primátorování až dosud tvrdil.

Zakázky na mnoho let

Svým zákazníkům, mezi které patří i nejvýznamnější české firmy, prodává Eskon software i technické vybavení, a dál pak od nich každoročně inkasuje platby za aktualizaci a servis.

Takovou zakázku získal Eskon v roce 2000 také pro magistrát Opavy. V té době byl Zbyněk Stanjura zastupitelem za ODS a současně také akcionářem i ředitelem firmy.

Eskon tehdy magistrátu prodal systém za 470 tisíc korun. V roce 2002 se stal Zbyněk Stanjura primátorem a oficiálně ze všech orgánů firmy odešel.

Za provoz a servis systému inkasovala firma Stanjurovy ženy od opavského magistrátu dosud dalších 1,2 milionu korun.

Nové smlouvy vždy schvalovala rada a podepisoval primátor Stanjura - pět let v pozici primátora, který však byl současně také akcionářem Eskonu.

 

Právě se děje

Další zprávy