Tisk: Poslanci by mohli dostávat superplat 230 tisíc

Domácí ČTK Domácí, ČTK
26. 5. 2011 7:09
Zrušily by se náhrady i příspěvky na asistenta
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - V Poslanecké sněmovně vzniká zákon o nových platech poslanců, který by místo mzdy a různých náhrad například za bydlení, dopravu či telefony zavedl jednu souhrnnou částku.

Superplat by mohl činit 230 tisíc korun měsíčně hrubého. Nový zákon o platech ústavních činitelů, soudců i žalobců by zahrnoval veškeré náklady na poslance včetně zdravotního a sociálního pojištění, informovaly MF Dnes a Právo.

Stát díky tomu ušetří, tvrdí předseda sněmovního rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS).

"Nový plat poslance bude stejný, nebo i trochu nižší než dnes. Při jeho vypočítání budeme vycházet z toho, co už dnes dostává. Sečteme tedy mzdu, peníze na dopravu, telefony, ubytování, kancelář a podobně. Ještě to nemám spočítané, ale odhaduji to kolem 230 tisíc. Vše se pak zdaní," vysvětlil.

Ve stopách Vlčka a Kubery

Poslanci by v takovém případě dostali jeden velký plat, z něhož by si hradili veškeré výdaje kromě mzdy asistenta.

"Nově by bylo na poslanci, kolik dá za kancelář, kde bude bydlet nebo čím bude jezdit. Dostane jeden plat a s tím ať si hospodaří," dodal Suchánek.

Se stejným nápadem v minulosti přišli někdejší šéf sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) či senátor Jaroslav Kubera (ODS). Ten Právu řekl, že jako rychlé řešení vidí pozměňovací návrh vložený do zákona o platech žalobců.

"Pokud by to ve sněmovně neprošlo, navrhneme to v Senátu," prohlásil s tím, že by nemělo jít o skokový růst, ale mělo by se kompenzovat zdanění náhrad.

Poslancům se nelíbí, co si zdanili

MF Dnes ve středu informovala o snaze některých poslanců zvýšit jejich platy. Deník napsal, že část poslanců je nespokojena s tím, že jim od letošního ledna klesly platy o tisíce korun, některým prý i o 20 tisíc. Chtějí prý proto do novely zákona o platu státních zástupců načíst "přílepek", který by jejich platy vrátil na loňskou úroveň.

Předsedové všech poslaneckých klubů ale ve středu popřeli, že by jejich poslanci jakýmkoliv způsobem usilovali o zvýšení platů zákonodárců.

Základní poslanecký plat je v současnosti asi 56 tisíc korun, loni byl zhruba 59 tisíc. Snížení příjmů způsobily dva faktory. Jednak si poslanci sami schválili pokles platů o pět procent a kromě toho zdanili náhrady, které pobírají například jako kompenzaci cestovného, stravného a ošatného.

Tyto náhrady jsou určeny paušální měsíční částkou, kterou nemusí proúčtovat. Například na reprezentaci a stravné dostávají 9100 korun, náhrada za cestovné se pohybuje od 22 800 do 34 200 korun. Vypočítává se podle vzdálenosti volebního obvodu od Prahy.

 

Právě se děje

Další zprávy